Orgenerale 800 bin lirayı soracaktı

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 20 Şubat 2010 09:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sinan AYDIN-Cem BAKIRCI/SABAH - Ersan ATAR

3. Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk sorguya gelse yetkileri alınan Savcı Osman Şanal'ın ilk sorusu, operasyon ve gizli tanıklar için 800 bin lira vaat edildiği bilgisi olacaktı

Erzincan merkezli Ergenekon soruşturması dosyalarının İstanbul'a gönderilmesinin ardından, 'şüpheli' 3'üncü Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk'in 26 Şubat'a kadar Erzurum'a gelerek ifade verme tartışması da sona ermiş oldu. Ancak sorgu gerçekleşse, Berk'e yöneltilecek sorular da ortaya çıktı. Buna göre Berk'e soruşturmanın 8 ve 12'nci klasörlerinde bulunan, Erzincan İstihbarat Şube Müdür Vekili Yüzbaşı Ersin E.'nin kullandığı bilgisayarında ele geçirilen "Gizli tanıklara para yardımında bulunulacak, yapılacak olan çalışmalara 3'üncü Ordu Komutanımız maddi destek sağlayacak" şeklindeki bilgi notu sorulacaktı. Yetkileri alınan Savcı Osman Şanal'ın Saldıray Berk'e, "Maddi desteği kime sağlayacaktınız?" ve "İrtica ile Mücadele Eylem Planı'nın hayata geçirilmesi ile ilgili bilginiz var mı?" sorularını yöneltmeye hazırlandığı da gelen bilgiler arasında... Daha önce ortaya çıkan bilgilerde, operasyonda harcanmak üzere 800 bin TL para vaat edildiği belirtilmişti.

ŞANAL: GÖREVİMİ YAPTIM

Yetkileri elinden alınan eski Erzurum Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Osman Şanal ve Başsavcıvekili Tarık Gür ile savcılar Rasim Karakullukçu ve Mehmet Yazıcı'nın, HSYK kararının kendilerine fakslanması için Kurul'a talepte bulundukları öğrenildi. Görevlerine 'savcı' olarak devam eden 4 isim, dün adliyede ilk mesailerine gitti. Ergenekon soruşturmasını yürüten Osman Şanal'ın, kendisini odasında ziyaret eden hâkim ve savcı arkadaşlarına, "Bana verilen yasa yetkilerini adil olarak yerine getirerek görevimi yaptım" dediği öğrenildi. Öte yandan, Erzurum'daki dosyanın İstanbul'a gönderilmesinin perde arkasından "yetkisiz yetkili" dedirtecek bir süreç çıktı. Adalet Bakanlığı, HSYK'nın "yetkilerin kaldırılması" kararını çarşamba saat 16.17'de Erzurum'a gönderdi. Erzurum, aynı gün saat 16.45'te Ankara'ya "Bu savcıların yetkisi kalktıysa yarınki duruşmalara kim çıkacak?" diye sordu. Bu da savcıların yetkilerinin kaldırıldığının o dakikalarda Erzurum Başsavcılığı'nca bilindiğini gösterdi. Aynı gün saat 19.00'da Başsavcı Cihaner'in tutukluluğunun kaldırılması talebi mahkeme tarafından reddedildi. Dosya olmadan yapılamayacak bu işlem de dosyanın, savcıların yetkileri kaldırıldıktan sonra İstanbul'a gönderildiğini ortaya koydu.

'YER BAKIMINDAN YETKİSİZ'

Erzurum Başsavcılığı'nın, dosyayı İstanbul'a gönderme gerekçesini de İstanbul Başsavcısı Aykut Cengiz Engin, "yer bakımından yetkisizlik" olarak açıkladı. Bu da saat açısından ilginç bir durumu ortaya çıkardı. Cihaner, 17 Şubat saat 05.00 sıralarında tutuklanma talebiyle hâkimliğe sevk edildi. Yani Erzurum Özel Yetkili Başsavcı Vekilliği o saatlerde, bu soruşturmada yetkili olduğunu düşünüyordu. Ancak akşam saatlerinde dosyayı, asıl sahibinin İstanbul olması gerektiği gerekçesiyle gönderdi. Başsavcı İlhan Cihaner'in şüpheli sıfatında olduğu dosyanın İstanbul'a gönderildiğinin hatırlatıldığı HSYK Başkanvekili Kadir Özbek de şu yanıtı verdi: "Erzurum savcıları eğer bakamıyorlarsa İstanbul savcıları da aynı koşullarda, aynı koşullar muhafaza edilirse, onlar için de aynı şey geçerlidir. Ki o arkadaşlarımız benzer bir olayda kendilerinin bakamayacağına ilişkin bakanlığa iade yazısında imzaları olan arkadaşlarımız." Özbek, dosyanın İstanbul'a yollanma sürecini değerlendirirken de, "Söyleyecek bir şey bulamıyorum. Yargı camiasında herkes bilir. Bir yetkinin kaldırıldığı, değiştirildiğine ilişkin bilgi ulaştığı zaman, arkadaşlarımız elindeki işi bırakırlar" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber