3 bin işçi 4-C'ye geçince, Türkel istifa etti

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 24 Şubat 2010 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tekel işçilerinin eylemi 70 günü geride bırakırken, Türk-İş Genel Sekreteri Tek-Gıda İş Başkanı Mustafa Türkel, konfederasyondaki görevinden istifa etti.

Bu kararın gerisinde, Tekel eyleminde sonuç alınamaması ve Türk-İş yönetimindeki görüş ayrılığının yattığı belirtiliyor. İki aydır süren ve kamuoyunda ciddi şekilde tartışılan eylemlere rağmen 8 bin 364 Tekel işçisinden 3 bini 4-C'ye (sözlemeli istihdam) geçmeyi kabul etti. Ay sonuna kadar bu sayının daha da artması bekleniyor. Mustafa Türkel, başından beri genel grev dahil daha sert kararlar alınmasını istiyordu. Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu ise daha ılımlı. Mustafa Türkel, önceki gün bazı Tekel işçileriyle sert bir tartışmaya girdi. Tartışmanın ardından Tekel işçilerinin Türk-İş binasına girmek istemesi üzerine arbede çıktı. Türkel, işçilere, "Ne yapacaksınız? Geleyim oraya, öldürün beni." diye çıkıştı. İşçilerin bu tavrı da Türkel'in istifasında etkili oldu.

Tek-Gıda İş Başkanı Türkel, eylemin başında işçilere, "Buradan cenazemiz çıkar, ama 4-C'ye imza atmayız." demişti. Ancak hükümetin kararlı tutumu üzerine işçiler, 4-C'ye geçmeye başladı. Cuma günü itibarıyla 3 bin işçi başvuruda bulundu. Bunlardan 2 bin 500'ü resmen 4-C'li oldu, kalanların işlemleri ise sürüyor. 4-C'nin iptali için Danıştay'a gitme kararı alan sendika, bundan da vazgeçti. 4-C'nin iptal olması durumunda özelleştirmeden gelip halen kamuda çalışan 19 bin kişinin işsiz kalacağı görüldü. Bu durumun ortaya çıkaracağı tepkiyi göze alamayan Tek-Gıda İş, iptal davası açmadı. Bunun yerine sadece 4-C'nin uygulama esaslarını düzenleyen Bakanlar Kurulu kararındaki 30 günlük süreye itiraz edildi. Bu gelişmeler üzerine Türkel, çareyi istifa etmekte buldu. Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu ise Türkel'in tavrını engelleyebilmek için, Tek-Gıda İş'in alacağı bütün kararlara uyacaklarını açıkladı. Ancak buna rağmen istifa eden Türkel'in, Türk-İş'te başkanlık

İSA YAZAR ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber