Başbakanlık, aralarında GATA'nın bulunduğu 85 hastaneye müfettiş gönderdi

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 01 Mart 2010 16:29, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

- Başbakanlığın, aralarında askeri ve üniversite hastanelerinin de olduğu tüm araştırma hastanelerine yönelik geniş çaplı inceleme başlattığı ortaya çıktı. İnceleme, piyasaya yeni çıkan ilaçların yan etkilerinin araştırılmasını öngören ve tıp dilinde ?FAZ4? diye adlandırılan çalışmalarla ilgili olarak başlatıldı.

Akşam gazetesinin haberine göre; daha önce İzmir'de bir hastanede ortaya çıkarılan 3.5 milyon TL'lik ?FAZ4? yolsuzluğu üzerine Başbakanlık Başmüfettişi Mehmet Kılınçer'in talebiyle SGK ve Sağlık Bakanlığı müfettişlerince başlatılan incelemenin yaklaşık 1 yıldır sürdürdüğü bildirildi. İnceleme kapsamında sivil ve üniversite hastanelerinin yanı sıra, GATA gibi askeri hastaneler de bulunuyor. Ülke genelindeki 85 hastaneye inceleme amacıyla müfettişlerin gönderildiği belirtildi.

USULSÜZLÜK ÖRNEK OLDU

Teftiş Kurulu daha önce yaptığı bir soruşturmada, ilaç araştırmaları konusunda faaliyet gösteren özel bir firmanın, deneylerinde kullandığı ilaçların bedelini ilaç üreticisi firmalardan karşılamak yerine, hastaların karnesine yazdırıp devlete ödettiğini belirlemişti. İncelemeler sonucunda hazırlanan raporda, İzmir'deki bir araştırma hastanesinin organ nakli merkezinde, hastalar üzerinde yürütülen FAZ4 klinik çalışmalarında kullanılan ilaç paralarını, yönetmelik gereği sponsor olan firmanın ödemesi gerekirken, faturaların devlete kestirildiği belirtilmişti. Bu şekilde usulsüz olarak firmaya 3.5 milyon lira ödendiği belirlenirken, rapor üzerine devlet, o parayı ilgili firmadan faizleriyle birlikte tahsil etme kararı aldı. Anapara tahsil edilirken faiz için de dava açıldı.

Başbakanlık yetkilileri, ayrım yapmaksızın tüm araştırma hastanelerinin kapsama alındığını belirttiler. GATA'nın da kapsamda olduğunu belirten yetkililer, ?Bu bir yolsuzluk soruşturması değil sadece incelemeyi içeriyor. Sonuçta herhangi bir usulsüzlük ya da yolsuzluk bulunmayabilir de? dediler.

FAZ4 NEDİR?

İlaçlarIn kullanılmaya başlanmasından sonra yapılan klinik çalışmalar FAZ4 olarak adlandırılıyor. Denemelerde, klinik çalışmalar sırasında ortaya çıkmayan yan etkiler, bu araştırmalar sırasında ortaya çıkarılıyor. Ayrıca ilacın kullanıldığı hastalık ve hasta grubu ile ilgili ekonomik çalışmalar ve yaşam kalitesi çalışmaları da, bu tür çalışmalar arasında gösteriliyor. Türkiye son olarak domuz gribi aşısı nedeniyle ilaçların yan etkilerini tartışmıştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber