Kiracıları koruycu hükümler geliyor.

Haber Giriş : 11 Şubat 2005 13:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Borçlar Kanunu'nda yeni ve önemli değişiklikler öngörülüyor.
Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Hakimevi'nde düzenlediği basın toplantısında, 1998 yılında oluşturulan komisyonun hazırladığı Borçlar Kanunu Tasarı Taslağı hakkında bilgi verdi.

Çiçek, ekonomik gelişmelere paralel olarak temel yasaların da değişmesi gerektiğini söyledi.
AB hedefi açısından da Türk hukukunun alt yapısının gözden geçirildiğini ifade eden Çiçek, bu kapsamda Borçlar Kanunu'nun da değiştirilmesinin amaçlandığını kaydetti.

KİRACIYI TAHLİYE SEBEPLERİ SINIRLANDIRILDI
Ekonomik dönemlerde büyük sorunların yaşandığı ''uyarlama davaları'' ile ilgili yeni hükümler getirildiğini anlatan Prof Dr. Cevdet Yavuz, gayrimenkul kiraları ile ilgili yeni ve kiracıyı koruyan hükümler getirildiğini bildirdi.

6570 sayılı Gayrimenkul Kiraları Hakkında Kanun'un iki hükmünün Anayasa Mahkemesi'nce yaklaşık 40 yıl önce iptal edildiğini, ancak yerine yeni bir düzenleme getirilmediğini anlatan Yavuz, Borçlar Kanunu taslağına bu konuda hüküm konulduğunu belirtti.

Konut ve çatılı işyeri kiralarındaki artış oranının Toptan Eşya Fiyatları Endeksi (TEFE) oranında artırılmasının öngörüldüğünü belirten Yavuz, kiraya verenin kiracıyı tahliye sebeplerinin de sınırlandırıldığını, bu sebeplerin ''ciddi ve samimi'' olması koşulunun getirildiğini ifade etti. Yavuz, haklı bir sebep olmaksızın kiralananı 3 yıl geçmedikçe eski kiracısından başkasına kiralanamayacağını kaydederek, ayrıca çok önemli bir sorun olan ve bir yıl içinde kira bir defa ödenmediğinde kalan diğer ayların peşin ödenmesi zorunluluğunun kaldırıldığını bildirdi.

KEFİL, SORUMLU OLACAĞI MEBLAĞI BELİRLEYECEK
Prof Dr. Cevdet Yavuz, taslağın kefalet sözleşmeleri açısından önemli hükümler getirdiğini, kefili koruma anlayışının zaman içinde başta İsviçre olmak üzere Avrupa ülkelerinde daha da genişlediğini anlattı. Yavuz, taslağın bu konuda önemli hükümler getirdiğini, artık kefalet sözleşmelerine kefilin sorumlu olacağı azami meblağın kefil tarafından rakam olarak yazılacağını kaydetti.

Bankalarda yapılan kefalet sözleşmelerinde bu alanda sıkıntılar yaşandığını, taslağın bu sıkıntıyı gidereceğini belirten Yavuz, ayrıca, aile kurumunun dağılmasına neden olan eşlerin kefilliğinin de yeniden düzenlendiğini söyledi. Eşlerden birinin bir sözleşmeye kefil olması durumunda tüm varlığıyla bu kefaletten doğan borçtan sorumlu olduğunu anlatan Yavuz, taslağın aile kurumunun özelliğini dikkate alarak eşlerden birinin kefil olması şartını, diğer eşin rızasına bağladığını, bunun modern anlayışın ürünü olduğunu kaydetti.

Adalet Bakanı Cemil Çiçek, bir soru üzerine, taslağı bu yılın sonuna doğru yasalaştırmayı amaçladıklarını söyledi.
Yavuz, toplantıdan sonra gazetecilerin soruları üzerine, halen yürürlükte olan 6570 sayılı Gayrimenkul Kiraları Hakkında Kanun'un taslak yasalaştığında yürürlükten kaldırılacağını, çünkü kira sözleşmesine ilişkin bütün hükümlerin taslağa konulduğunu bildirdi.
Borçlar Kanunu'nun adı taslakta ''Türk Borçlar Kanunu'' şeklinde yer aldı.

Taslağa göre, aile konutu olarak kullanılmak üzere kiralanan taşınmazlarda kiracı, eşinin açık rızası olmadıkça kira sözleşmesini feshedemeyecek. Kiraya veren fesih bildirimi ve fesih uyarısına bağlı bir ödeme süresinin belirlenmesini kiracıya ve eşine ayrı ayrı bildirecek. Kira bedelinin zamanında ödenmemesi halinde sözleşme cezası ödeneceğine ilişkin anlaşmalar geçersiz sayılacak. Konut ve çatılı işyeri kiralarında fesih bildiriminin geçerliliği yazılı şekilde yapılmasına bağlı olacak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber