Gümrükte mobil ekipler arttırılacak

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 03 Mart 2010 07:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sınırda gümrükten habersiz kuş uçmayacak

Gümrük Müsteşarlığı, gümrüklerdeki kaçakçılık olaylarına son vermek için düğmeye bastı. Tren tarama sistemi ve araçların röntgenini çeken dijital tarama sistemi gibi teknolojik yatırımlarla sınırlardan geçen araçlar ayrıntılı bir şekilde kontrol edilecek.

Gümrük Müsteşarlığı, gümrüklerde kaçakçılığı önlemek ve uyuşturucu ile mücadele amacıyla dev yatırımlara hazırlanıyor. Başta TIR'lar olmak üzere kara araçlarının içinin röntgenini çeken dijital tarama sistemlerinden radyografi ışınlı tren tarama sistemine, kapalı devre yayından denizde özellikle akaryakıt kaçakçılığına müdahale edecek botlara kadar milyonlarca dolarlık yatırım yapılacak. Gümrük sahalarında güvenlik ve kontrolü sağlamak amacıyla hareketli ve sabit kameralar kurulacak. Görüntüler Ankara'daki Komuta ve Kontrol Merkezi'nden de izlenebilecek. Sistemin istenilen görüntüyü büyütme, işleme ve depolama kabiliyeti bulunacak. Kapalı devre kamera sistemleri bu yıl ilk etapta Gürbulak ve İpsala'da faaliyete geçecek.

Avrupa Birliği'nden onay alan Tren Tarama Sistemi Projesi ise ilk olarak Van Kapıköy Sınır Kapısı'na kurulacak. Bu yıl içinde hizmete girecek sistem, 5 milyon Euro'ya mal olacak. Hareket halindeki treni radyografi ışınlarıyla tarayacak olan teknoloji, vagonlar ve yolcu bagajları içindeki kaçak eşyaların tespit edilmesini sağlayacak. Van'ın ardından sistemin Hatay, Gaziantep ve İstanbul'a da kurulması planlanıyor.

Akaryakıt kaçakçılığı ile mücadele amacıyla Gümrük Müsteşarlığı'na bağlı deniz hudut kapıları güçlendirilecek. Deniz operasyonlarının yapılması ve devriye görevinin yerine getirilmesi amacıyla deniz hudut kapılarına devriye botu alınacak. Devriye botları deniz yoluyla gelen ithali yasak, düşük kaliteli ve insan sağlığına zararlı maddelerin tespiti amacıyla kullanılacak. Satın alınması planlanan botlara gemi içini gösterecek dijital tarama sistemleri konulacak. İlk aşamada 10 devriye botu alan Müsteşarlık, yıl sonuna kadar sayıyı 25'e çıkaracak. Kaçakçılıkla mücadele amacıyla gümrük görevlilerinin sorumluluk alanları içerisinde polis ve jandarma gibi devriye gezmesi planlanıyor. Gümrükçülerin hareket kabiliyetleri mobil ekiplerle art ırılacak. Mobil ekiplere alınacak arazi araçları da mobil tarama sistemleriyle donatılacak. Böylelikle sınırdan giriş yapan TIR'lar sadece kapılarda değil istenilen yerde kontrol edilebilecek. Birimler personel açısından da güçlendirilecek. Müsteşarlık söz konusu birimlere ilk etapta 300 gümrükçü atayacak. Tren tarama sistemi, mobil dijital tarayıcıların kullanılması için ise 100 gümrükçüye kurs verilecek.

Sedat Güneç

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber