MEB yönetici atama ve yer değiştirme kılavuzuna 6 soru/cevap eklendi

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 03 Mart 2010 15:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmeliğin Uygulama Kılavuzunun son hali için tıklayınız.

Soru 39 : Bilim sanat merkezi yöneticiliklerine atanacaklarda ilgili mevzuatına göre bu eğitim kurumlarında öğretmen olarak atanıp görev yapma şartı aranacak mı?

Cevap : Yönetmeliğin 7'nci maddesinin ikinci fıkrasında; ?Fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, bilim sanat merkezleri, güzel sanatlar ve spor liseleri ile her türdeki Anadolu liseleri yöneticiliklerine bu eğitim kurumları her biri kendi içinde olmak üzere, ilgili mevzuatına göre seçilerek öğretmen olarak atanıp, görev yapan ya da bu eğitim kurumlarında görev yaptıktan sonra herhangi bir nedenle ayrılmış olmakla birlikte yeniden bu eğitim kurumlarına sınavsız atanabilecek nitelikte olanlar arasından atama yapılır.? hükümlerine, dördüncü fıkrasında ise; ?Bu maddenin ikinci fıkrasında belirtilen şartları taşıyan aday bulunamaması durumunda bu fıkrada sayılanlar da dâhil olmak üzere diğer eğitim kurumlarında görev yapan adaylar arasından da atama yapılabilir. Bu şekilde ataması yapılanlar atanmış oldukları eğitim kurumu yöneticiliğinden ayrılmaları halinde durumlarına uygun eğitim kurumlarına öğretmen olarak atanırlar. Bu şekilde atanmış olanlar başka bir yönetim kademesine atanmak istemeleri hâlinde bu Yönetmelikle belirlenmiş olan genel şartları taşımaları gerekir.? hükümlerine yer verilmiştir. Bu hükümler çerçevesinde; bilim sanat merkezlerinin yöneticiliklerine ilgili mevzuatına göre seçilerek öğretmen olarak atanıp, görev yapan ya da bu eğitim kurumlarında görev yaptıktan sonra herhangi bir nedenle ayrılmış olmakla birlikte yeniden bu eğitim kurumlarına sınavsız atanabilecek nitelikte olanlar arasından atama yapılacaktır. Ancak, bilim sanat merkezlerinin yöneticiliklerine atanacak aday bulunamaması halinde başvuruda bulunan diğer adaylar arasından da atama yapılabilecektir.

Soru 40 : 2005 ve 2006 yıllarında yapılan eğitim kurumları müdür yardımcılığı seçme sınavına girmiş olup ataması yapılanlardan bu görevi sürdürenler ya da herhangi bir nedenle bu görevinden ayrılmış olanlar, 2005 sınavına ilişkin yargı kararına bağlı olarak 2008 yılında yapılan yeni değerlendirme sonucundaki sınav puanlarını kullanarak tekrar müdür yardımcılığına atanmak üzere başvuruda bulunabilecekler mi?

Cevap : 2005 ya da 2006 yılında yapılan müdür yardımcılığı seçme sınavı sonuçlarına göre sınavların geçerlik süresi içerisinde başvuruda bulunarak ataması yapılanların ya da atandıktan sonra herhangi bir nedenle bu görevlerinden ayrılanlar yürürlükten kaldırılan yönetmelik hükümlerine göre sınavın geçerlik süresi içinde başvuruda bulunmak üzere kazanılmış hak ilkesine uygun olarak korunan, süreli ve statüye girmekle sona eren bir hak olan sınav hakkını kullandıklarından, 2005 sınavına ilişkin yargı kararına bağlı olarak 2008 yılında yapılan yeni değerlendirme sonucu esas alınarak müdür yardımcılığına bu puana dayalı olarak atanabilmeleri mümkün olamamaktadır.

Soru 41 : Öğretmenlikteki alanları itibariyle bir eğitim kurumuna öğretmen olarak atanamayan ancak bu eğitim kurumunda aylık karşılığı okutabileceği ders bulunanlar, söz konusu eğitim kurumunun yöneticiliğine atanmak üzere başvuruda bulunabilirler mi?

Cevap : Yönetmeliğin 7'nci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde; ?mesleki ve teknik eğitim okul ve kurum müdür yardımcılığı ve müdür başyardımcılığı ile diğer eğitim kurumlarının her kademedeki yöneticiliklerine atanacaklarda ise Talim ve Terbiye Kurulu Kararlarına göre atamasına esas olan alanların karşılarında gösterilen derslerle sınırlı olmak üzere, atanacağı okul ve kurumda aylık karşılığı okutabileceği ders bulunmak,? hükmüne yer verilmiştir. Bu hüküm çerçevesinde; öğretmenlikteki alanı itibariyle yönetici olarak atanmak istediği eğitim kurumuna öğretmen olarak atanamayan ancak, bu eğitim kurumunda aylık karşılığı okutabileceği dersi bulunan bir aday söz konusu eğitim kurumuna yönetici olarak atanabilmektedir.
Örneğin; Öğretmenlikteki alanı Türkçe olan bir aday, ilköğretim okullarına yönetici olarak atanabildiği gibi, orta öğretim kurumlarında aylık karşılığı okutabileceği Türk Dili ve Edebiyatı dersinin bulunması nedeniyle bu eğitim kurumlarının yöneticiliklerine de atanabilmektedir.

Soru 42 : Öğretmenler mezuniyetleri itibariyle yöneticiliğe atanabilmekteler mi?

Cevap : Öğretmenler görev yapmakta oldukları alana göre yöneticiliğe atanabilmektedirler. Mezun oldukları alanlara göre yöneticiliğe atanmamaktadırlar.

Örneğin; mezuniyetleri çeşitli yüksek öğretim programları olan ve sistemde sınıf öğretmeni olarak görev yapanlar, sınıf öğretmenlerinin yönetici olarak atanabilecekleri eğitim kurumlarına yönetici olarak atanabileceklerdir.

Soru 43 : Anadolu statülü meslek liselerinin yöneticiliklerine atanacak atölye, laboratuar veya meslek dersleri öğretmenlerinden bu eğitim kurumlarında görev yapma şartı aranacak mı?

Cevap : Yönetmeliğin 7'nci maddesinin üçüncü fıkrasında belirtildiği üzere; Anadolu statülü mesleki ve teknik eğitim kurumları (Anadolu İmam Hatip Liseleri hariç) yöneticiliklerine atanacak atölye ve laboratuar veya meslek dersleri öğretmenleri bir sınav esasına dayalı olarak bu eğitim kurumlarına öğretmen olarak atanmadıklarından, söz konusu eğitim kurumlarının yöneticiliklerine atanacaklarda Anadolu statülü eğitim kurumlarında çalışmış olma şartı aranmamaktadır. Ancak, diğer alan öğretmenleri bu eğitim kurumlarına sınava dayalı olarak atandıklarından bu adaylardan Anadolu statülü eğitim kurumlarında görev yapma şartı aranacaktır.

Soru 44 : Müdür yardımcılığına sınava dayalı olarak yapılacak atamalarda Yönetmelik eki Ek-2 Yönetici Değerlendirme Formunda yer alan; ?Atölye, laboratuvar veya meslek dersleri öğretmenlerinden mesleki ve teknik ortaöğretim kurumları müdür yardımcılığına ve müdür başyardımcılığına başvuruda bulunanlar ile yatılı kız öğrencisi bulunan eğitim kurumu yöneticiliklerine başvuruda bulunan bayan adaylara, değerlendirme sonucu çıkan toplam puanın %15'i ayrıca ek puan olarak verilir.? hükmü uygulanacak mı ?

Cevap : Müdür yardımcılığına sınava dayalı olarak yapılacak atamalarda sadece sınav puanına göre atama yapıldığından Yönetmelik eki Ek-2 Yönetici Değerlendirme Formunda yer alan ?Atölye, laboratuvar veya meslek dersleri öğretmenlerinden mesleki ve teknik ortaöğretim kurumları müdür yardımcılığına ve müdür başyardımcılığına başvuruda bulunanlar ile yatılı kız öğrencisi bulunan eğitim kurumu yöneticiliklerine başvuruda bulunan bayan adaylara, değerlendirme sonucu çıkan toplam puanın %15'i ayrıca ek puan olarak verilir.? Hükmüne göre işlem yapılmamaktadır. Ancak, bu hüküm yer değiştirme suretiyle atama ve yeniden atama kapsamında olanlar ile Yönetmeliğin 25'inci maddesi kapsamında yapılacak atamalarda uygulanmaktadır.

Soru 45 : Halen bir eğitim kurumunda müdür yardımcısı olarak görev yapmakta olup, 2009 yılında müdür yardımcılığı için yapılan sınavda başarılı olanlar bulunduğu eğitim kurumunda iki yıllık çalışma süresini tamamlamadan sınava dayalı olarak eğitim kurumu müdür yardımcılığına atanmak üzere başvuruda bulunabilecekler mi ?

Cevap : Yönetmeliğin ?Seçme sınavı? başlıklı 11'inci maddesinin altıncı fıkrasında; ?Mevcut yöneticiler ve daha önce yöneticilik yapmış olanlar ile bu Yönetmeliğin 25 inci maddesinin ikinci fıkrasında sayılanlar, istemeleri hâlinde müdürlük ve müdür yardımcılığı sınavlarına da girebilirler. Bu durumda olanlar istemeleri halinde bu Yönetmeliğin sınava dayalı atamaya ilişkin hükümleri çerçevesinde değerlendirilirler.? hükmüne yer verilmiştir. Bu hüküm çerçevesinde; halen bir eğitim kurumlarında müdür, müdür başyardımcısı ve müdür yardımcısı olarak görev yapmakta olup, 2009 yılında müdür yardımcılığı için yapılan sınavda başarılı olanlar bulunduğu eğitim kurumunda iki yıllık çalışma süresini tamamlamadan sınava dayalı olarak eğitim kurumu müdür yardımcılığına atanmak üzere başvuruda bulunabileceklerdir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber