Adliyeler felç olmak üzere

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 04 Mart 2010 00:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bilindiği üzere yaklaşık 2,5 sene öncesinde tüm adliyelerde UYAP (Ulusal Yaegı Ağı Projesi) adı altında otomasyon programı aşama aşama uygulanmaya başlanmıştır.

Projenin amacı hızlı bir yargı sistemi teknolojiye ayak uydurmak, dosya evrak israf ve karmaşasına son vermektir. Bu bağlamda ilk başlandığı 2007 yılından itibaren bu sisteme geçiş amacıyla adalet personeline yüklü bir şekilde yüklenilerek hem normal sistemleri ile hem de mevcut sistem ve belgelerini UYAP sistemine geçirmeleri ve iki yoldan işlerini yürütmeleri istenmektedir. Taa ki tüm evrak bilgi ve belgeler UYAP sistemine kaydolana kadar.

Bu dönem içerisinde de adliye, ceza evi ve Adalet Bakanlığına tüm birimler UYAP ortamına kayıtlarını girmek için büyük çaba sarfetmektedir.

Ancak gelinen durumda özelikle 2010 Yılı içerisinde yazışmaların ve işlemlerin büyük kısmının artık UYAP üzerinden yapılması emri verilmiş ise de, aksaklıklar bir türlü sona ermemiştir. Özellikle son bir hafta içerisinde bu sistemin devamlı aksaması, bakıma alınması, mesai saatleri içerisinde bazen tam gün bazen 5-6 saatlik süreler içerisinde çalışmaması personeli büyük sıkıntıya sokmuştur.

Çünkü adli işlemler, tahliye, sorgu, duruşma vb? kesinlikle hiçbir neden gösterilmeksizin zamanında yapılması gereken işlemlerdir. Personel, işlemleri uyap üzerinden yapamadığı gibi bu işlerin stres ve baskısını da haksız bir şekilde üzerinde hissetmektedir. Aynı zamanda UYAP üzerinden evrak alması gereken vatandaş ve avukatlar da artık adliye kalemlerine girerken ilk soruları ?uyap çalışıyor mu? olmaya başlamıştır. Ve bu yüzden basit bir işlem için on defa git-gel yaparak mağdur olmaktadırlar.

Bir yandan bir çok kuruluş ve oluşum tarafından bilişim ödülleri aldığı söylenen, Avrupa ülkeleri tarafından örnek alındığı ifade edilen UYAP projesi, diğer yanda bu program yüzünden mağdur olan ve sıkıntıya giren personel ve üzerindeki baskılar.

Acaba biz çağ atlamayı beceremiyor muyuz? Abartıyor muyuz?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber