Balyoz savcılarına sürpriz koordinatör

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 04 Mart 2010 08:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Veli SARIBOĞA

Başsavcı Engin ile savcılar arasında 'yetki' gerilimi yaşanan Balyoz soruşturmasında en kıdemli savcı olarak Selim Berna Altay görevlendirildi. Altay, Dink cinayeti soruşturmasını da yürütmüştü

Daha önce Hrant Dink'e suikast ve çok sayıda çete soruşturmasını yürüten İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Selim Berna Altay, Balyoz Güvenlik Harekât Planı soruşturmasında, 'koordinatör savcı' olarak görevlendirildi. Soruşturma savcıları Bilal Bayraktar, Mehmet Berk, Ali Haydar; 21 Şubat'ta nöbetçi 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nden aldıkları arama kararıyla, 22 Şubat'ta düğmeye bastı. Aralarında muvazzaf general ve amirallerin de bulunduğu 48 subay gözaltına alındı. Soruşturmayı yürüten savcıların İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin, özel yetkili Başsavcıvekilleri Turan Çolakkadı ile Olcay Seçkin'e bilgi vermedikleri iddia edildi. Bu nedenle HSYK'nın Ergenekon soruşturması için 'Koordinatör Başsavcıvekili' olarak atadığı Olcay Seçkin, 5 gün rapor alıp izne ayrıldı. Balyoz soruşturmasını yürüten savcıların operasyonda kimlerin gözaltına alınacağına ilişkin kendisine bilgi verilmemesinden rahatsız olan İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin de, 27 Şubat'ta kaleme aldığı bir yazıyı İstanbul Emniyet Müdürlüğü ve İstanbul Merkez Komutanlığı'na gönderdi. Yazıda, kendisinin ve başsavcıvekillerinin "uygun görüldü" şerhi ve imzası olmayan talimatların yerine getirilmeyerek tarafına bildirilmesini istedi.

ALTAY'IN ADINA KAYDEDİLDİ

Yazının basında yer almasından sonra geçtiğimiz Salı günü Başsavcı Aykut Cengiz Engin'in isteği üzerine Başsavcıvekili Çolakkadı, Altay'ı, Bolyaz Eylem Planı soruşturmasına 4. savcı olarak görevlendirdi. UYAP'ta (Ulusal Yargı Ağı Projesi) Savcı Bilal Bayraktar adına kayıtlı olan soruşturma, diğer 3 savcıdan daha kıdemli olan Selim Berna Altay'ın adına kaydedildi. Buna göre, Balyoz soruşturmasına bir nevi 'koordinatör savcı' olarak atanan Altay'ın bilgisi dışında bir işlem yapılamayacak. Başsavcısı Engin dün konu ile ilgili soruları "Oradaki değişikliği ve görevlendirmeyi başsavcıvekilleri yapıyor. Daha sonra önemli ise bana bilgi veriyorlar. Şu ana kadar bana verilmiş bir bilgi yok" şeklinde yanıtladı. Altay halen, Sabancı suikastına katılan Fehriye Erdal'ın davası, Devrimci Karargâh davası, Alaattin Çakıcı, Sedat Peker, Sedat Şahin, Nuri Ergin, Yaşar Öz çetesi davalarının görüldüğü Özel Yetkili İstanbul 9'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nin duruşma savcılığını yapıyor. Altay, Hrant Dink cinayeti ve Alaatin Çakıcı ve Sedat Peker soruşturmalarını yürütmüştü.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber