Ziraat Bankası'ndan yüzyılın kârı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 04 Mart 2010 11:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, banka olarak yüzyılın karı denebilecek bir kar elde ettiklerini, brüt karlarının 4 milyar 417 milyon liraya ulaştığını, vergi karşılığı olan 906 milyon lira düşüldükten sonra, net karlarının 3 milyar 511 milyon lira olduğunu bildirdi.

Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, Rixos Otelde yaptığı basın toplantısında, bankanın 2009 yılı faaliyet sonuçlarını ve 2015'e kadar genel vizyonunu açıkladı.

Çağlar, 2009 yılında sektörün üzerinde büyüme performansı gösterdiklerini ve aktif büyüklüklerinin 125 milyar Liraya çıktığını söyledi.

Toplam kredilerinin 35 milyar 792 milyon liraya ulaştığını da bildiren Çağlar, sektörün en çok kredi veren bankası olduklarını, haftada ortalama 1 milyar liranın üzerinde kredi kullandırdıklarını, 1 milyar liranın altında hiç düşmediklerini kaydetti.

Bankanın yapılandırma uygulamalarına de değinen Çağlar, söz konusu yılda 172 bin 600 kişinin 2,7 milyar lira borcunun yapılandırıldığını anlattı.

3 milyar 511 milyon lira net karla yüzyılın karını elde ettiklerini bildiren Çağlar, ''banka olarak yüzyıldır böyle bir kar elde etmediğimizi düşünüyoruz. Brüt karımız 4 milyar 417 milyon lira, vergi karşılığı olan 906 milyon lira düşüldükten sonra net karımız 3 milyar 511 milyon lira'' dedi.


Merkez Bankası'ndan Şubat ayı değerlendirmesi

Merkez Bankası, Şubat ayında olumsuz hava koşullarının etkisiyle önemli ölçüde artan sebze fiyatlarının Mart ayında kısmi bir düzeltme yapmasının beklendiğini, enflasyondaki asıl düşüşün ise yılın son ayları ile 2011 yılının ilk aylarında gerçekleşeceği tahmin edildiğini bildirdi.

Merkez Bankası, Şubat ayında tüketici fiyatının (TÜFE) yıllık bazda yüzde 10,13'e yükselmesini değerlendirerek, öngörüldüğü gibi bu yükselişin, işlenmemiş gıda fiyatları, vergi ayarlamaları ile geçen yılın aynı ayındaki düşük baz gibi geçici unsurlardan kaynaklandığı, fiyatlama davranışlarında genele yayılan bir bozulma görülmediğini belirtti.

Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından dün yayınlanan Şubat ayına ilişkin fiyat gelişmeleri değerlendirildi.

Değerlendirmeye göre, Şubat ayında gıda ve tütün ana harcama gruplarındaki fiyat artışlarının aylık tüketici enflasyonuna katkısı 1,62 puan olurken, bu grupların dışında kalan mal ve hizmetlerdeki fiyat değişimlerinin geçen yıl ortalamalarına yakın seyrettiği görüldü.

Geçtiğimiz yıl küresel krizin etkilerinin belirginleşmesiyle toplam talepte gözlenen keskin düşüş ile iç talebi canlandırmak amacıyla bazı ürünlerde uygulanan vergi indirimleri, yılın ilk yarısında temel (çekirdek) fiyat göstergelerinin değişim oranlarının tarihsel olarak düşük düzeylerde gerçekleşmesine neden olmuştu. Bu doğrultuda, temel enflasyon göstergelerinin de baz etkisi nedeniyle yıl ortasına kadar sınırlı bir artış göstereceği, ancak yıl boyunca hedefin altında seyretmeye devam edeceği öngörüldü.

Şubat ayında mal ve hizmet gruplarında fiyatlar sırasıyla yüzde 1,79 ve yüzde 0,48 oranında yükseldi. Böylelikle, yıllık enflasyon mal grubunda yüzde 11,64, hizmet grubunda ise yüzde 5,91 olarak gerçekleşti.

Hizmet grubu yıllık enflasyonu, geçen yıldaki düşük bazın yanı sıra ulaştırma ve yemek hizmetleri fiyatlarında gözlenen artışların da etkisiyle Şubat ayında yükseldi. Enerji ve gıda fiyatlarında son dönemdeki artışların söz konusu yükselişte etkili olduğu gözlendi. Diğer taraftan, kira kaleminin yıllık artış oranındaki istikrarlı azalış eğilimi bu dönemde de sürdü.

Enerji grubu fiyatları Şubat ayında tüpgaz ve oto gaz fiyatlarında gözlenen artışlar ile yüzde 0,53 oranında yükseldi. Grup yıllık enflasyonu ise bu artışlar ve geçen yılın aynı döneminde doğal gaz tarifelerindeki yüksek oranlı indirimin oluşturduğu düşük baz nedeniyle, 1,47 puan artarak yüzde 9,60;a ulaştı. Önümüzdeki aylarda da grup yıllık enflasyonunun baz etkisi ile yükselmeye devam edeceği tahmin edilmekte.

Ocak ayında tütün ürünlerinde yapılan vergi ayarlamalarının Şubat ayına yansımalarıyla birlikte alkollü içecekler ve tütün ürünleri grubu fiyatları yüzde 3,72 oranında arttı. Geçen ay öngörüldüğü gibi bu artış Şubat ayı enflasyonuna 0,2 puan katkı yaptı.

Temel mallarda (gıda, enerji, alkollü içecekler ve tütün ile altın dışında kalan mallar) ise yıllık enflasyon sınırlı bir azalışla yüzde 2,17 oldu. Giyim grubunda Şubat ayı indirimleri geçen seneye kıyasla daha düşük bir oranda gerçekleşirken, altın hariç dayanıklı tüketim malı yıllık enflasyonundaki yavaşlama eğilimi sürdü.

İşlenmemiş gıda fiyatları Şubat ayında, son Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti;nde dikkat çekildiği üzere, temelde sebze fiyatlarının etkisiyle belirgin bir sıçrama (yüzde 9,55) gösterdi. Böylece, işlenmemiş gıda ürünleri fiyatları yıllık artış oranı yaklaşık 10 puan yükselmiştir. Sebze fiyatlarındaki gelişmeye ek olarak, et fiyatlarındaki artış eğilimi sürdü ve söz konusu yükselişin işlenmiş gıda fiyatları üzerindeki olumsuz etkisi belirginleşti.

Bu gelişmeler sonucunda, gıda ve alkolsüz içecekler grubu yıllık enflasyonu yüzde 14,84;e yükseldi. Şubat ayında olumsuz hava koşullarının etkisiyle yüksek oranda artan sebze fiyatlarının, Mart ayında kısmi bir düzeltme yapması bekleniyor.

Şubat ayında gıda ve tütün ana harcama gruplarındaki fiyat artışlarının aylık tüketici enflasyonuna katkısı 1,62 puan olurken, bu grupların dışında kalan mal ve hizmetlerdeki fiyat değişimlerinin geçmiş yıl ortalamalarına yakın seyrettiği görüldü.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber