Yönetici atamada Duyurudan sonra verilen ödüller geçersiz sayılmalıdır

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 04 Mart 2010 18:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin atama süreci başladıktan sonra verilen ödüllerin hem etik olmadığını hem de hukuka uygun düşmeyeceğini bir çok kez ele almıştık.

Bu konuda Danıştay 2.dairesinin emsal bir durum için verdiği karar bizi haklı çıkarmaktadır.

Danıştay 2. Dairesinde görülen 2009/2738 Esas No'lu dosyasında davacı kişi adına Eğitim Sen dava açmıştır.

Dava dosyası incelendiğinde duyuru süreci başladıktan sonra verilen teşekkür ve takdir belgeleri nedeniyle Şef'liğe atanamayan kişinin bu talebinin yerinde olduğuna karar verilmiştir.

Kararın ilgili bölümünde;

?Duyuru yapıldıktan sonra diğer adaya verilen takdir ve teşekkür belgeleri dahil edilerek yapılan puanlama sonucu tesis edilen işlemde hukuka uyarlık bulunmamaktadır.?

Denilmektedir.

Bu doğrultuda sınava dayalı okul müdürlüğü atama sürecinin başladığı 11 Ocak 2010 tarihinden sonra verilen ödüllerin de kapsam dışına alınması gerekir.

Bu durumda idare ne yapabilir?

İdareye başvuru olmadığı taktirde müdür atamaları için bu doğrultuda çalışma yapmasını beklemek biraz değil çok iyimser bir yaklaşım olur.

Fakat idareden bu doğrultuda sendikaların ya da kişilerin karar emsal gösterilerek talepleri olursa idarenin bu konuda tedbir alması gerekir. Buna da duyarsız kaldığı taktirde yargı yoluna başvurulabilir.

Böyle bir süreç tüm atamaların iptalini gerektirir mi?

Hemen söyleyelim ki hayır gerektirmez. Sadece bu ödüllerin puanları ilgili kişilerden silinir ve bu puanlara göre yeniden değerlendirme yapılır. Bu değerlendirmeler sonucunda az sayıda da olsa kişilerin yerleri değişebilir. Yapılacak işlem hukuka uygun hale getirilmiş olur.

Bir çok İl'den gelen bilgilere göre atamalarla ilgili itirazlar söz konusudur. Bu gayet doğaldır. Çünkü Türkiye Cumhuriyeti hukuk devletidir ve vatandaşın hukuk kuralları içerisinde hak araması doğaldır. Tabii ki her itirazın haklı olduğu sonucu söz konusu olamaz. Buna karar verecek olan yine hukuk kuralları ve bağımsız yargıdır.

Maksut BALMUK
Eğitim Yöneticisi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber