Yüksek gerilim hattı altında eğitim alan öğrenciler tedirgin

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 09 Mart 2010 10:24, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Alanya İşletme Fakültesi bahçesinin üstünden geçen yüksek gerilim hattı ve okul bahçesindeki trafo öğrencileri tedirgin ediyor.

Fakülte yetkilileri, özellikle yağmurlu ve rüzgarlı havalarda ark oluşan yüksek gerilim hattı trafosunun okul bahçesinden kaldırılması için TEDAŞ'a dilekçe verdi. Fakültenin 5 yıl önce açıldığını, ancak trafonun kaldırılması konusunda herhangi bir gelişme olmadığını ifade eden Fakülte Dekanı Prof. İbrahim Güngör, bahçede gezen öğrencilerin can güvenliğinin tehlikede olduğunu, bu yüzden TEDAŞ'ı mahkemeye vereceklerini söyledi.

Alanya İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Güngör, özellikle yağmur yağarken şimşek çaktığında yüksek gerilim hattının tehlike oluşturduğunu söyledi. Yüksek gerilim hattı trafosunun yanından geçenlerde elektriklenme meydana geldiğini belirten Güngör, "Öğrenciler bu durumu unutarak direğin yanından geçebiliyor. Çok ciddi risk oluşuyor. Can güvenliğinin yanında elektrik akımından doları yağmurlu havalarda fakültedeki elektronik cihazlar bozulabiliyor." diye konuştu. Bununla ilgili TEDAŞ yetkililerine durumu dilekçeyle bildirdiklerini ifade eden Güngör, şöyle devam etti: "Buraya gelip durumu gördüler ve yüksek gerilim hattının okul bahçesinden geçmesinin uygun olmadığını söylediler. Ancak okul bahçesinden bir trafonun yerinin değiştirilmesi çok fazla maliyetli oluyormuş. Bir direğin yerinden oynatılmasıyla 10 direğin de yerinin değiştirilmesi gerekiyormuş. Bu nedenle 5 yıldır yani fakülte kurulalı beri konu sürüncemede kaldı. Bir çözüme kavuşturulamadı."

Her geçen yıl kalabalıklaşan fakültede riskin arttığını ifade eden Dekan Güngör, "Bir öğrencimize en küçük bir zarar geldiğinde vicdan azabı çekeriz. Trafonun kaldırılmasının tabiî ki bir maliyeti vardır, ama bir canın değeri bütün bu maliyetlerin üstündedir." dedi. Üniversitenin Hukuk Müşavirliği ve Yapı İşleri Daire Başkanlığı aracılığıyla TEDAŞ hakkında dava açacaklarını belirten Güngör, son çare olarak mahkeme kararıyla çözüm arayacaklarına dikkat çekti.

Turizm İşletmeciliği birinci sınıf öğrencisi Deniz Tekin, okul bahçesinde yaptıkları spor kültürü derslerinde trafonun altında durmak zorunda kaldıklarını söyledi. Rüzgarlı havalarda birkaç kez trafodan ateş çıktığını gördüklerini ifade eden Tekin, "Yüksek gerilim hattının buradan kalkması için yetkililerin konuyla ilgilenmesini istiyoruz." diye konuştu. Zaten dar olan okul bahçesinde yüksek gerilim hattının geçmesinin rahatsızlık verdiğini söyleyen İşletme Fakültesi birinci sınıf öğrencisi Tolga Yılmaz da kaldırılmasını istiyor.

TEDAŞ Alanya İşletme Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, o bölgeden geçen yüksek gerilim hattından birçok bölgeye enerji veriliyor. Bölgenin rakımının yüksek olmasından dolayı enerji nakil hattı direklerinin yıldırım çekebileceğini belirten yetkililer, bunun her zaman olmadığını ve direklerde yıldırım önleyici cihaz olduğunu söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber