Valilikler, sağlık kuruluşlarına ruhsat verebilecek

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 10 Mart 2010 11:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yönetmeliğe göre, tıp merkezlerinde, ruhsatında kayıtlı her klinik uzmanlık dalı için ayrı oluşturulacak 8 metrekare hekim çalışma alanı ve 8 metrekare hasta muayene alanı olmak üzere en az 16 metrekare genişlikte, yeterli şekilde aydınlatılan ve havalandırılan poliklinik muayene odası ayrılacak.

Katlar arası sedye ile hasta taşınmasına olanak sağlayacak şekilde merdivenin yüksekliği 16-18 santimetre, basamak genişliği 30-33 santimetreyi sağlamak kaydıyla merdiven ve sahanlık ölçüsü en az 1.30 metre olacak. Merdiven yükseklikleri özürlülerin çıkışını zorlaştırmayacak şekilde düz bir satıhla bitirilecek, merkez girişine özürlüler için uygun eğimli rampa yapılacak.

Yönetmeliğe yapılan ekle, polikliniklerde bulunması zorunlu asgari tıbbi hizmet birimleri, bu birimlerin ve diğer mekanların fizik özellikleri de belirlendi. Buna göre, bulunduğu kattaki her muayene odası başına en az 4 metrekare alan düşecek şekilde hasta bekleme salonları düzenlenecek. Orta koridor bekleme amaçlı kullanılacaksa genişliği asgari 3 metre olacak. Bekleme salonları ile bağlantılı bay-bayan tuvaleti olacak.

Asgari 16 metrekare genişlikte, acil müdahale için gerekli olan asgari tıbbi malzeme, donanım ve ilaçların bulunduğu ve başkaca bir bölüm tahsis edilmemiş ise enjeksiyon ve pansuman işlemlerinin de gerçekleştirildiği, sağlık kuruluşunun girişine yakın ve kullanıma uygun bir yerde bulunan ayrı bir oda acil muayene odası olacak.

Hasta ve yakınlarının dolaşım alanlarından izole edilmiş kapalı bir bölme veya oda arşiv birimi olarak hazırlanacak.

Poliklinik giriş katta değilse, hastanın tekerlekli sandalye ile girebilmesini sağlamak amacıyla kuruluşun bulunduğu binada, girişi en az 80 santimetre genişliğinde asansör bulunacak. Yangına karşı gereken tedbirlerin alındığına dair ilgili mevzuata göre yetkili mercinden belge alınması zorunlu olacak.

Kuruluşun girişinde tekerlekli sandalye ve sedye girişi için en çok yüzde 8 eğimli rampa oluşturulacak.

Bakanlık, sağlık kuruluşlarının ruhsatlandırılması işlemlerini gerekli görmesi halinde valiliklere devredebilecek.

Daha önceki yönetmeliğe göre açılan sağlık kuruluş ları, 31 Aralık 2009'dan itibaren en geç 4 yıl içinde, tabip sayısı hariç olmak üzere bu Yönetmeliğe göre bina şartları ve fizik mekanlarını oluşturarak ruhsat almak zorunda olacak.

Tabip sayısında yapılacak artışlarda, yönetmelikte belirtilen planlamaya uyulacak. 31 Aralık 2009'dan itibaren 4 yıl içinde ruhsat almayan sağlık kuruluşlarının, uygunluk belgeleri iptal edilecek.

Polikliniğe dönüşmek için Müdürlüğe başvuru yapanlar, en geç altı ay içinde uygunluğunu sağlayıp müdürlükten "poliklinik uygunluk belgesi" almak zorunda olacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber