Kadir Topbaş, İstanbul'a özel deprem yasası istedi

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 10 Mart 2010 13:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul'da yaşanacak bir depremin Türkiye'yi ciddi şekilde etkileyeceğini belirtti. Topbaş, "İstanbul'a özel bir deprem yasasının çıkartılması gerekiyor." dedi. Topbaş, 1999 yılında yaşanan Marmara depreminin ardından belediyelere kaynak aktarıldığını kaydederek, "İller Bankası payından ciddi bir miktar kesildi. Afet riski taşıyan, afet görmüş alanlara verilmek üzere diye. Dün dinlediğim radyo programında bu rakamdan 25 milyar TL olarak bahsettiler. Bu rakamları o zamanki hükümet, kendi siyasi partisine mensup olan belediyelere aktardı. Bu paralar nereye gitti? nasıl harcandı?" diye sordu.

Başkan Kadir Topbaş, Saraçhane'deki belediye binasında, basın mensuplarının sorularını cevapladı. Topbaş, bir gazetede yer alan, "İstanbul'a özel deprem yasası" açıklamasıyla ilgili olarak şöyle konuştu; "Kentsel dönüşüm ifadesini, halkımızı tedirgin edici, halkımızı kaygılandırıcı ve adeta yerlerinden, yurtlarından edici bir yasa gibi göstererek, seçimlerde kullandılar. Şu anda gündemimizde, dünyada gördüğümüz ve Elazığ'da yaşadığımız deprem acısı var. Doğal bir afet var. Ölenlere rahmet diliyorum. Ulusumuzun başı sağ olsun. Ama tabi bunlar yeterli değil. Çok ciddi hazırlıklar yaptık. Kentsel dönüşüm yasası belki gecikecek. Ama orada da arzu ettiğim, tüm siyasi partilerin birlikte hareket etmesi. İstanbul'da yaşanacak bir depremin Türkiye'yi ciddi şekilde nasıl sarsacağını hepimiz biliyoruz. Bilim adamları bahsediyor. İstanbul'a özel bir deprem dönüşüm yasası, deprem yasası çıkartılmalı. Risk taşıyan alanların, tespit ettiğimiz, jeolojik haritalarda belirlenen arazilerdeki yapıların, risk taşıyan alanların yenilenmesi ve halkın oralarda daha güvenli yaşama kavuşması adına, İstanbul'a bir deprem yasası, deprem dönüşüm yasası gerekli. İstanbul'da bir deprem yasası çıkmalı. Kaynakları ve fonlarıyla birlikte değerlendirilmeli. Mutlaka tüm siyasi partiler katılmalı. Bunun üzerinden siyaset yapılmaz. Hep birlikte el ele vererek, bu konuyla ilgili ciddi adımlar atmak için herkes birleşmeli. Hangi siyasi parti olursa olsun, yerel yönetimi olursa olsun, bunu asla dikkate almadan, vatandaşın geleceği, vatandaşı kurtarma adına, sağlıklı bir kent yaşamı sürme adına, böyle bir yasa düzenlemeye herkes evet demeli. Akademisyenlerimiz televizyonlarda, farklı farklı görüş belirtiyor."

Deprem üzerinden siyaset yapılmaması gerektiğini ifade eden Topbaş, "Biz belediye olarak büyük ölçekte çalışmalarımızı yaptık. Halkımızı da buna hazırlayabilmek için bir düzenleme gerektiğini ve buna da bazı alanlarda kullanılmak üzere kendisine özel bir kaynağından tahsis edilmesi gerektiğini söylüyor. Geçmişte böyle bir kaynak oluşturuldu, ciddi bir fon. Ama yerinde, büyük bir ölçekte kullanılmadığı kanaatindeyim. O araştırılması lazım." şeklinde konuştu.

"25 MİLYAR TL NEREYE HARCANDI?"

1999 Marmara depreminin ardından bir düzenleme yapıldığını ve belediyelere kaynak teşkil eden İller Bankası payından bir miktar kesildiğini hatırlatan Başkan Topbaş, "Ciddi bir miktar kesildi. Bu afet riski taşıyan, afet görmüş alanlara verilmek üzere diye. Kesintiler yapıldı. Dün dinlediğim radyo programında, bu rakamı 25 milyar TL olarak bahsettiler. Bu rakamları o zamanki hükümet, kendi siyasi partisine mensup olan belediyelere aktardı. Bağcılar'da insan kaybı olmasına, binalar çökmesine rağmen, Tuzla'da aynı şey yaşanmış olmasına rağmen, bu belediyelere bu paydan hiçbir şekilde kaynak verilmedi. Şişli'nin hiçbir binasında, bir hasar olmamasına rağmen, hatta İstanbul'un dışında birçok belediyelere ki bunların tespitleri yapılıyor şu anda. Parlamentodaki ilgili komisyon çalışmalarını yapıyor. Buralara bu paralar dağıtıldı. Nereye gitti, nasıl harcandı? Bu afet maksadıyla dağıtılan, depremle ilgili dağıtılan paralar nasıl kullanıldı. Parlamentomuz, bir komisyon kurarak araştırsın ve görsün. O zamanki koalisyon hükümeti, nasıl yandaşlarına, belediyelerine dağıttılar, bunlar ortaya çıkmalıdır. Doğru kullanılmadığı ve bu millete harcanmadığı için bizim İstanbulluların paylarından kesilen bu paranın nereye gittiği bilinmelidir. Bu incelemeye değer ve medya takip etmelidir, sorgulamalıdır." ifadelerini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber