İstanbul'un köylerine 2B tapusu geliyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 10 Mart 2010 14:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gündeme geldiği günden bu yana kamuoyunda geniş şekilde tartışılan orman vasfını kaybetmiş arazilerin durumu ile ilgili 2B arazileri için kadastro çalışmaları İstanbul'da da devam ediyor. Kanuni düzenleme yapılarak yeniden başlatılan çalışmalar kapsamında 2-2B arazilerinin durumları yeniden gözden geçirilerek hazine tescillerinin yapıldığı ve tapulandırma işlemlerinin sürdüğü belirtildi.

İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre, 2-2B arazilerinin kullanım durumlarına göre kadastro çalışmalarında önemli mesafe alındı. Şile Orman İşletme Müdürlüğü de bu kapsamda kendi sorumluluk bölgesinde kadastro ve tescil işlemlerinde önemli mesafe aldı. 27 Ocak 2009 tarihinde çıkarılan ve resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren Tapu Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasıyla ilgili düzenleme tamamlandı. Kanuna getirilen ek madde ile "Hazine adına orman sınırları dışına çıkarılmış ve kesinleşmiş yerlerin, şu andaki kullanım durumları dikkate alınarak ve varsa üzerindeki muhdesatın kime veya kimlere ait olduğu ve kim veya kimler tarafından ne zamandan beri kullanıldığı gibi durumların tespitinin yapılmasına ve hazine adına tescil edilmesine" imkân sağlandığı belirtildi.

Şile'deki araştırmalarda tescili yapılan ve yapılmaya uygun yerleri belirleme çalışmaları devam ediyor. Bölgedeki köylerde bulunan ve geçimini orman, tarım ve benzeri şekilde sağlayan vatandaşları da yakından ilgilendiren çalışmalarda 2009 yılı Temmuz ayından itibaren bugüne kadar orman sınırlarının dışına çıkarma işlemine tabii tutularak kesinleşmiş ve hazine adına tapuya tescilleri yapılan alanların da bulunduğu belirlendi. İlgili kanun kapsamında bazı arazilerin kısmi olarak satışların da yapıldığı belirtildi. Ayrıca benzer çalışmaların Yeniköy, Kızılcaköy, Kabakoz, Bıçkıdere, Meşrutiyet, Doğancılı, Sahilköy, Yeşilvadi, Üvezli, Erenler ve Alacalı'da da devam ettiği ve kadastro çalışmalarında sona yaklaşıldığı öğrenildi. Geredeli Köyü'nde de kadastro çalışması yapıldığı belirtildi.

Proje kapsamında Ocak ayının sonu itibariyle 41 köyde de kadastro çalışmalarının sürdüğü dile getirilerek tapu sicil kayıtlarının yapılacağı belirtildi. Yapılan tespitlere göre kayıtları yeniden düzenlenen arazilerin hukuki durumlarının değerlendirileceği ve düzenlemelerin buna göre yapılacağı kaydedildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber