Müzedeki 4 bin eserden 2 bini sağlam

Haber Giriş : 11 Mart 2010 07:50, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Ankara Resim Heykel Müzesi'nden çalınan 18 eserle ilgili müfettişler devreye girdi. Polis hırsızların içeriden yardım aldığı şüphesiyle parmak izi alacak

ZAFER KÜTÜK ANKARA

Ankara Resim Heykel Müzesi'nden, 18 eserin çalınması olayına Kültür ve Turizm Bakanlığı müfettişleri el koydu. Türk Resim Sanatı'nın ustalarından Hoca Ali Rıza'nın 13 karakalem eserleriyle kime ait olduğu henüz belirlenemeyen 5 tablonun müzeden çalınmasının yankıları sürüyor. Envanterde 5 eserin eksik çıktığı sayım işleminin 2007 yılında başladığı ve halen tamamlanamadığı öğrenildi. Polis, müze görevlilerinin parmak izi vermesini istedi.

HEPSİ BİRDEN DEĞİL, TEK TEK YOK OLMUŞ

Müzede inceleme yapacak müfettişler raporlarını hazırladıktan sonra devreye polisler girecek ve çalınan eserlerin listesi, müzayede evleri ile tanınmış koleksiyonerlere gönderilerek bilgileri olup olmadığı araştırılacak. İlk incelemeyi yürüten emniyet mensuplarına göre, hırsızlık olayını gerçekleştirenlerin içerden yardım aldıkları ve eserin çalınmadan önce müşterisinin bulunduğu düşünülüyor. 18 eserin birden değil, belli aralıklarla içerden çıkarıldığı tahmin ediliyor.

ÇALINAN ESER SAYISI ARTABİLİR

Eksik ve çalıntı eser sayısının sayım bittikten sonra daha da fazla olabileceği söyleniyor. Müze Müdürü Ömer Osman Gündoğdu'nun bildirimi üzerine, önceki gün çalındığı ortaya çıkan 18 eserin ne zamandır olmadığı ise hâlâ belirlenemedi. Uzmanlar, eserlerin yurt dışına çıkarılmış olabileceğinden endişe ediyor.

Star


Hülya KARABAĞLI

Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi'ndeki skandalın yeni boyutları ortaya çıktı. 4 bin tablo ve resim bulunan müzede 2 bin eser sağlam. 500 eserde ağır tahrip saptanırken, 100 eserin de bilinçsiz restorasyon kurbanı olduğu belirlendi

Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi'nde Türk resim sanatının önemli ismi Hoca Ali Rıza'nın 13 eserinin kaybolmasının ortaya çıkmasıyla başlayan skandallar zinciri büyüyor. 20 gün önce de Namık İsmail'in 'Manolya' isimli tablosunun çalındığı ve çerçevesinin de müzenin arka bahçesinde bulunduğu belirlendi. Ancak müzeye ilişkin şok bilgileri, Müze Tespit Komisyonu üyesi Dr. Osman Altıntaş verdi. SABAH'a konuşan Altıntaş, 4 bin tablo ve resmin bulunduğu müzede ancak 2 bin eserin sağlam olduğunu söyledi. 500 eserde ağır tahrip tespit edildiğini belirten Altıntaş, 100 eserin de bilinçsiz restorasyon kurbanı olduğunu ifade etti.

"DEPOLARA MASKELERLE GİRDİK"

Sayım çalışması sırasında müzenin deposuna girmekte zorlandıklarını belirten Altıntaş, "İflas etmiş bir taşıma şirketi düşünün. Eşyalar her tarafa saçılmıştır. Müzenin deposu da aynen öyleydi. Nefes almanın imkânı yok, çok rutubetli bir yer, maske ve eldiven takıp çalıştık" dedi. Altıntaş, yanlış saklama koşulları yüzünden resimlerin yırtıldığını, boyaların döküldüğünü de söyledi. Dr. Altıntaş'ın şok açıklamaları bununla sınırlı da değil. Altıntaş, teşhirdeki İbrahim Çallı eserinin sahte olduğunu, sanat tarihi uzmanlarının uyarılarına rağmen bir türlü teşhirden indirilmediğini de ifade etti. Resim ve Heykel Müzesi'nde İbrahim Çallı'nın yanı sıra Osman Hamdi, Şeker Ahmet Ali Paşa, Şevket Dağ, Hoca Ali Rıza, Hikmet Onat, Şeref Akdik, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Abidin Dino, Turgut Zaim, Eşref Üren, Nazlı Ecevit, Şefik Bursalı, Fikret Mualla, Elif Naci, Nuri İyem, İbrahim Balaban ve Yalçın Gökçedağ gibi ressamların eserleri bulunuyor.

HIRSIZLAR 'NE KADAR' DİYE SORDU

Resim ve Heykel Müzesi'nde çok sayıda eser tespitine uzmanlardan oluşan ekiple katılan Haliç Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Dinçer Erimez, SABAH'a başından geçen bir olayı anlattı. İki yıl önce müzede, eserler üzerinde orijinal olup olmadıkları konusunda kapsamlı bir çalışma yapan Erimez şunları söyledi: "Müzede tespitini yaptığım eser çok kısa bir zaman sonra bana getirildi. Neye uğradığımı şaşırdım. Getirenler, 'Kaç para eder?' dedi. Korkan kişilere, 'Siz bunu nereden buldunuz?' demeye kalmadan kaçıp gittiler. Hemen polise haber verdim."

'Kamu kuruluşlarında olabilir'

Gül KİREKLO

Müzedeki skandalla ilgili konuşan eski Kültür Bakanı Fikri Sağlar, şok iddialarda bulundu. Sağlar, Türkiye'de sanat eserleriyle ilgili geçmişten beri bir envanter eksikliği yaşandığına dikkat çekerek, şöyle konuştu: "Dönemimizde ülkemizin önemli eserleri kamuda çeşitli binalara en fazla Başbakanlık ve dış temsilciliklerdeki büyükelçilik binalarına dağıtıldığını tespit ettik. Her kurum kendi envanterine bu eserleri almış. Israrlı bir şekilde bunların Kültür Bakanlığı'na bildirilmesini istedim. Titizlikle takipte bulunulmasına rağmen bilmediklerinden kendi ellerinde bulundukları eserler hakkında doğru bilgi vermemişlerdir. Çalındı zannedilen eserler, onların envanterinde yer alıyor olabilir. Oralarda aranması gerekir. Başbakanlık'ta, Cumhurbaşkanlığı'nda, okullarda hatta Meclis binasında dahi olabilirler. Ya da bir büyükelçiliğin duvarını süslüyor olabilirler." Dolmabahçe Sarayı'ndan dönemin Cumhurbaşkanı Evren'in bile masa çıkarttığını söyleyen Sağlar, "Kim vermiş, kime sormuş bilmiyorum. Tamamen o dönemin siyasi idaresinin işi" dedi. Sağlar, bakanlıklarda tam bir envanter olmadığı için, kayıp eserlerin ne zaman, ne şekilde ve kimler tarafından alındığına dair bir takip söz konusu olamadığını da belirtti. Sağlar, müzelerdeki güvenlik önlemlerinin yeterli olmadığını söyledi.

Müzenin güvenliği yeterli mi?

Fatih YILMAZ

SABAH Ankara'nın geçen yıl temmuz ayında "Cezalık İhmal" başlıklı haberle, depolarında 17 yıldır sayım yapılmadığını duyurduğu müzede, Hoca Ali Rıza'ya ait çok değerli 30 karakalem eskizden 13'ünün fotokopileri ile değiştirilmiş olduğu sonucuna varıldı. Müze Müdürü Ömer Gündoğdu, şimdilik net bir şey söylemenin mümkün olmadığını belirterek, "Teftiş Kurulu incelemesini sonuçlandırdığında kamuoyuna açıklama yapacaktır. Şimdilik birilerini suçlamak yanlış olur. İdari soruşturmanın ardından adli bir soruşturmanın gelip gelmeyeceğini zaman gösterecek" diye konuştu. Yıllardır büyük ihmallerle karşı karşıya kalan müzede son dönemde çok ciddi tedbirler alındığını ve göreve gelir gelmez ilk işlerinin depolarda sayıma başlamak olduğunu belirten Gündoğdu, "Şimdi güvenlik sayımız ve kameralarımız yeterli düzeyde. Şu anda böyle bir şey olması mümkün değil" diye konuştu. Depolarında yaklaşık 6 bin eser olduğu tahmin edilen müze, ne yazık ki Türkiye'nin en önemli resim ve heykel arşivine sahip bir müze gibi korunmuyor

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber