F Klavye'ye Ak Parti'den destek

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 11 Mart 2010 12:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ekrem Erdem, Türk alfabesinin en verimli kullanıldığı, Türkçe'ye çok hızlı yazma imkanı veren klavyenin F olduğunu belirterek, imalatçıların F klavyeyle piyasaya çıkmaları durumunda, yeni bir pazarın oluşacağına inandığını söyledi.

Aynı zamanda Dil ve Edebiyat Derneği Genel Başkanı olan Erdem, yaptığı açıklamada, Birleşmiş Milletlere bağlı bir teşkilatın iki yılda bir klavye yarışması yaptığını, Türklerin de bu yarışmada hep birinci olduğunu anlattı.

F klavyenin Türkiye'nin milli klavyesi olduğunu vurgulayan Erdem, "Kendi alfabemizin en verimli kullanıldığı, Türkçe'ye çok hızlı yazma imkanı veren klavye F klavyedir" dedi.

"KELİMELER EKRANA AKIYOR ADETA"

Türklerin yarışmalarda birinci olmasının nedeninin F klavyeden kaynaklandığının altını çizen Erdem, şunları söyledi:

"Birinci olurken, saniyede kaç tane kelime, kaç tane harf yazma noktasında Türkler diğerlerine kıyaslamayacak kadar açık ara önde oluyorlar. Bunun nedeni klavyedir. Çünkü Türkiye'de 30 bin kelimede 27 bin takribi a harfi kullanılır. 27 bin harfe rağmen j harfi ise sadece 124 tanedir. Şimdi a harfine serçe parmağımız bile ulaşmıyor. Halbuki klavyede güçlü parmakların altında en çok kullanılan harfler olması gerekiyor. F klavyeyle yazanlar, Q klavyeyle yazanların aksine, (gözü kapalı olarak) adeta yazmak istediği kelimeler ekrana akıyor."

"F KLAVYENİN TÜRKÇELEŞTİRİLMESİ"

Bilgisayar imalatçılarının dikkatini F klavyeye çekmeyi amaçladığını dile getiren Erdem, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İmalatçılar piyasanın daraldığı bu zamanda F klavyeyle piyasaya çıksalar, yeni bir pazar oluşacağına inanıyorum. Bu sonucunda ciddi bir yarış ortamı doğacak. Biz bu konuyu Vestel grubuyla çalıştık. Onlar bir örnek çalışma yaptılar. Bu klavyeyi yalnız F olarak da düşünmemek lazım. Bir de klavyenin üzerinde Türkçe olmayan kelimelerin Türkçeleştirilmesi var. Sil, sol, ileri, geri gibi. Klavyenin üzerindeki kelimelerin Türkçeleştirilmesi konusunda Vestel grubunun bir çalışması da var."

"AK PARTİ DE BU KONUYLA İLGİLİ ÇALIŞACAK"

Erdem, F klavyeyle ilgili çalışmalarının, "şahsi çabası" olduğunu, ama partinin de bu konuyla ilgili çalışmasının olacağını belirtti.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı yetkilileriyle de görüşeceğini aktaran Erdem, "Bu işler böyle başlar. Birinin fikri zaman içerisinde kabul görür. Zaten Milli Eğitim Bakanlığı'nda eğitim ve öğretim F klavyedir. Bakanlığın aldığı bilgisayarlar genelde F klavye şartıyla alınır. Bu kısa zamanda Türkiye'de kabul görecek. Saniyede şu kadar kelime yazmak varken, Q klavyeyle onun yarısını bile yazamıyoruz" diye konuştu.

F klavyenin mucidi İhsan Yener de "1955 yılında devlete f klavyeyi kabul ettirdik. Türkçe'ye en uygun klavye f'dir" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber