Kolalı içecek yerine ayran satan kantine ödül

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 11 Mart 2010 22:19, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Kantinlerinde yetersiz ve dengesiz beslenmeye neden olan kızartma, gazlı ve kolalı içecek yerine süt, ayran, yoğurt, taze sıkılmış meyve suyu ve tane ile sebze ve meyve satılan okullara "Beslenme Dostu Okul" sertifikası verilecek.

Milli Eğitim Bakanlığı ile ortak yürütülen "Beslenme Dostu Okul Programı" ile ilgili bilgi veren Sağlık Bakanlığı yetkilileri, çocuğun kişiliğinin özellikle okul çağlarında şekillendiğini, yetişkinlik çağındaki davranışlar üzerinde etkili olacak alışkanlıkların bu yıllarda edinildiğine dikkat çekti.

Okulda sağlıklı beslenme ve hareketli yaşamın teşviki için yürütülen uygulama ve faaliyetlerle eğitim kadrosunun sergilediği örnek davranışların, çocuk ve gençlerin sağlıklı yaşam alışkanlıkları kazanmalarında temel rol oynadığını anlatan yetkililer, hızlı büyüme ve gelişme nedeniyle okul çocuklarının pek çok besin öğesine ihtiyacının hayatın diğer dönemlerine oranla daha fazla olduğunu vurguladı.

Sağlık Bakanlığı yetkilileri, çocukların bu dönemde doğru beslenme alışkanlıkları kazanmaları ve yeterli ve dengeli beslenmelerinin önemli olduğunu ancak ülkede bu yaş grubundakilerde hatalı beslenme alışkanlıklarından kaynaklanan önemli sağlık sorunları bulunduğuna işaret ederek bunun okul performansını da olumsuz yönde etkilediğini bildirdi.

Çocukların sağlıksız beslenme alışkanlıkları

Sağlık Bakanlığı yetkililerinin verdiği bilgiye göre, okul çağı çocuk ve gençlerde şu olumsuz beslenme alışkanlıkları tespit edildi:

-Öğrencilerin büyük bir kısmı okul kantinlerinden yiyecek ve içecek satın alıyor. Bunlar daha çok hamburger, döner, pizza, soğuk sandviç, pide, kolalı içecekler, kızarmış patates gibi hızlı tüketilebilen ancak Öğrencilerin besin gereksinimlerini uygun oranda karşılamayan yüksek enerjili ürünlerden oluşuyor. -Öğrencilerin besin seçimi ve beslenme konusundaki bilgi düzeyleri yetersiz.

-Okullar, öğrencilerin sağlıklı beslenme davranışları geliştirilmeleri hususunda yeterli uygulamalara yer vermiyor.

-Okul kantinleri ve sunulan diğer beslenme hizmetleri istenilen kalitede değil."

Öğrenciler zamanlarının büyük bir kısmını okulda geçirdikleri için Avrupa ülkelerinde olduğu gibi okul beslenme programları geliştirilmesi, öğrenci, öğretmen ve velilerin bilgilendirilmesi, kantinlerde sağlıklı besinler satılması ve hareketli yaşamın teşvikine yönelik çalışmalarının önemine işaret eden yetkililer, koruyucu sağlık hizmetleri kapsamında "Beslenme Dostu Okul Projesi"nin hayata geçirileceğini bildirdi.

Proje kapsamında, okulların sağlıklı beslenme ve hareketli yaşam konusunda teşvik edilmesi, okullarda sağlıklı beslenme, obezitenin önlenmesi ve hareketli yaşam konularında duyarlılığın artırılması ve bu konuda yapılan iyi uygulamaların desteklenmesi hedefleniyor.

Bu projede yer almak isteyen okullar, belirlenen kriterler doğrultusunda "Beslenme Dostu Okullar Değerlendirme Formu" ile denetlenecek.

Denetimler...

100 üzerinden 90 ve üzeri puan alan okullar "Beslenme Dostu Okul" sertifikası ile ödüllendirilecek. Bunun için okullar şu denetimlere tabi tutulacak:

"-Öğrencilerin boy/kilo ölçümlerinin rutin aralıklarla (yılda 2 kez) yapılıp risk grubundaki öğrencilerin velileri ile yapılan görüşmeler/bilgilendirmeler sonucunda sağlık kuruluşlarına yönlendirilip yönlendirilmediğine,

-Okulun "Beyaz Bayrak" sertifikası bulunup bulunmadığına, -Okul içinde uygun alanlarda sağlıklı içme suyu olanakları olup olmadığına,

-Su deposu bulunup bulunmadığına, temizliğinin rutin aralıklara yapılıp yapılmadığına,

-Yetersiz ve dengesiz beslenmeye neden olabilecek gıda maddelerinin (kızartmalar, gazlı içecekler, kolalı içecekler gibi) satışının yapılıp yapılmadığına,

-Süt, ayran, yoğurt gibi içeceklerle taze sıkılmış meyve ve sebze suyu, tane ile meyve ve sebze satışı yapılıp yapılmadığına,

-Kantin hizmetlerinin ilgili genelgede belirtildiği üzere okul müdürünün kendisi veya görevlendireceği bir müdür yardımcısı başkanlığında kurulan bir komisyon tarafından ayda en az bir kez genelge ekindeki "Okul Kantini Denetim Formu" kullanılarak denetlenip denetlenmediğine,

-Yemekhane hizmeti satın alınan firmanın Tarım ve Köyişleri Bakanlığından üretim izninin bulunup bulunmadığına,

-Yemekhane hizmetlerinin yönetim tarafından rutin aralıklarla denetlenip gerekli hallerde tarım il müdürlüğünden destek alınıp alınmadığına,

-Menülerin Sağlık Bakanlığının yayımladığı menü modelleri örnek alınarak hazırlanıp hazırlanmadığına,

-Öğrencilerin evden getirdikleri beslenme çantalarının içeriklerinin Sağlık Bakanlığının örnek haftalık beslenme programına göre hazırlatılıp hazırlatılmadığına ve öğretmenler tarafından beslenme çantalarının içeriklerinin her gün kontrol edilip edilmediğine bakılacak."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber