Savcıyı aşamayan Meclis komisyonu yetkilerini hukuk fakültesine sordu

Haber Giriş : 13 Şubat 2005 07:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Meclis, son günlerde yetki sorunu yaşıyor. Mardin'in Kızıltepe ilçesinde Ahmet Kaymaz ile oğlu Uğur'un (12) öldürüldüğü operasyonla ilgili dosyayı görmek isteyen İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, mahkeme engeliyle karşılaştı.

Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan dosya örneğini talep eden komisyon, ?Böyle bir yetkiniz yok, size bilgi veremeyiz.' cevabıyla karşılaştı. Başsavcı Mustafa Celal Ertürk, dayanak olarak da yargı bağımsızlığıyla ilgili Anayasa'nın 138. maddesini gösterdi. Bunun üzerine komisyon, yetkisini öğrenmek için hukuk fakültelerine başvurdu. Zaman'ın sorularını cevaplayan Başsavcı Ertürk ise ?Yargının gereğini yaptık. Gerekli yerlere gerekli evrakla- rı teslim ettik.? dedi.

İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu önceki gün, Kızıltepe'de yaşanan ?baba-oğulun öldürülmesi' olayını ele aldı. Alınan bilgilere göre, AK Partili başkan Mehmet Elkatmış, toplantı öncesinde yaptığı kısa değerlendirmede, Kızıltepe dosyası ve duruşma tarihinin bildirilmesi amacıyla Mardin cumhuriyet başsavcısına resmi bir yazı gönderdiklerini anlattı. Ancak başsavcının kendilerine bilgi vermediğini, dosyayı göndermediğini, hatta duruşma tarihini bile bildirmediğini ifade eden Elkatmış, gelişmelerden duyduğu üzüntüyü dile getirdi. Elkatmış, ?Başsavcılık, ?konu yargıya intikal etti, size bilgi veremeyiz' gerekçesini öne sürdü. Biz de Ankara ve Marmara üniversitelerinin hukuk fakültelerine yazı yazarak görüş istedik. Bu konuda yetkimiz olup olmadığını sorduk. Başsavcılık hakkında gerekeni yapacağız. Bu hareketi esefle kınıyorum.? dedi. Elkatmış, fakültelerden gelecek cevabın ardından konuyu Adalet Bakanı Cemil Çiçek'e ileteceğini vurguladı. Anayasa Mahkemesi'nin, yargıya intikal eden konularda Meclis'in çalışma yürütebileceğini karara bağladığını kaydeden Elkatmış, ?diğer illerdeki adli makamların da Mardin'deki mahkemenin hareketini örnek almasından endişe ettiğini? söyledi. Mehmet Elkatmış'ın açıklamasının ardından, komisyon üyeleri diğer konuları tartıştı. Başkan Elkatmış'ı eleştiren CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin, Alevilerin sorunları ve Irak'taki Türk şoförlerle ilgili dilekçesinin dikkate alınmamasına tepki gösterdi. Ersin, ?27 ayda sadece 25 toplantı yaptık. Felluce için bildiri yayınlayacaktık, geri adım attınız. Genelkurmay'a neden yazı yazmadınız? Bu komisyon kadük kaldı. ?Alavere-dalavere Kürt Mehmet nöbete' kabilinden çalışmalar yapılıyor.? dedi. AK Partili başkan vekili Faruk Ünsal da ?Bazı konularda eksik kalıyoruz.? sözleriyle eleştirilere destek verdi. Tokat Milletvekili Resul Tosun ise ?alavere-dalavere' cümlesinin ağır kaçtığını söyledi. CHP'li Ersin, bunun üzerine tavır değiştirerek sözlerini geri aldı. Suçlamalara cevap veren başkan Elkatmış, komisyon çalışmalarına katılmayan milletvekillerini eleştirdi ve yardımcı personel sıkıntısı çektiklerini kaydetti.

Toplantıda, Kızıltepe olayıyla ilgili 21 Şubat'taki duruşmanın 3 komisyon üyesi tarafından izlenmesi, Gümüşhane'de bazı köylülerin jandarma tarafından öldürülmesi iddiası ve Karaman'daki insan hakları ihlalleri konusunda açılan davaların yerinde takip edilmesi kararlaştırıldı. Cezaevlerine yönelik inceleme gezilerini artıracaklarını ifade eden Mehmet Elkatmış, ilk aşamada Kocaeli, Kandıra ve Tekirdağ F tipi cezaevlerine gitmeyi düşündüklerini bildirdi. Kulp'taki toplu mezar iddiaları konusunda ise adli tıp raporunun beklendiğini hatırlatan Elkatmış, belgelerin gelmesinden sonra Genelkurmay Başkanlığı'na yazıyı göndereceğini açıkladı. Elkatmış, ?Dosya geldikten sonra nereden bilgi isteneceğine bakacağız. DNA testlerinin sonucu önemli. Yargının hatasını aramak veya onlara talimat vermek gibi bir düşüncemiz yok.? şeklinde konuştu.

Mardin'in Kızıltepe ilçesinde 21 Kasım tarihinde düzenlenen bir polis operasyonunda, terörist oldukları gerekçesiyle kamyon şoförü Ahmet Kaymaz ve 12 yaşındaki oğlu Uğur Kaymaz öldürülmüştü. Olayın ardından Kaymaz ailesi, baba ve oğlunun kasıtlı olarak öldürüldüğünü savunarak ?yargısız infaz' iddiasında bulunmuştu. Mardin Valiliği ise baba-oğulun terör örgütü elemanı olduklarını ve çıkan çatışmada öldürüldükleri'ni duyurdu. Ancak olayın meydana geldiği bölgede herhangi bir çatışma izine rastlanmaması ve ölenlerden birinin 12 yaşında olması kuşkulara sebep oldu. AK Parti ve CHP ayrı ayrı komisyon kurarak ilçede incelemelerde bulundu. Milletvekilleri, ?yargısız infaz' iddiasının dikkate alınmasını istedi. Olayla ilgili yargı süreci devam ediyor.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber