Sicil notunun kötü olduğunu öğrenen öğretmen, okul müdürüne dava açacak

Haber Giriş : 13 Şubat 2005 07:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bilgi Edinme Yasası memurla amirinin arasını açtı. Sicil notunu öğrenmek için dilekçe yazan 8 yıllık öğretmen Hüseyin Akca, beklemediği bir durumla karşılaşınca hayal kırıklığına uğradı. Psikolojisinin bozulduğunu belirten Akca, okul müdürüne dava açacağını söyledi.

Memurlar, geçen seneye kadar gizli olan sicil notlarını ilk defa öğrenmeye başladı. Ancak, bu durum sicil notunun düşük olduğunu öğrenen memurlarla yöneticilerin arasını açtı. Sicil notu düşük çıkan memurun amirine bakışı ve işyerindeki çalışma temposu düşerken, bazı arkadaşlarının notlarının düşük olduğunu gören diğer memurlar da sicil notunu öğrenme yarışına girdi. Kurumların ilçe müdürlüklerinden de sicil notları öğrenilebildiği için kesin rakam bilinmezken, binlerce memurun sicil notunu öğrenmek için dilekçe verdiği belirtildi.

Sicilini öğrenmek isteyen bir memurun çalıştığı kurumun ilçe veya il müdürlüklerine dilekçe ile başvurması yeterli. 15 günde kapalı zarf içinde istediği yılların sicil notlarının memura verilmesi gerekiyor. ?Memurun namusu' gözüyle bakılan sicil notu, kademe ilerlemesi, görevde yükselme gibi durumlarda gerekli oluyor. Bir üst göreve gelmek için memurlardan ?son 5 yılda sicil notu ortalamasının 90 olması' gibi şartlar aranabiliyor. Öğretmenlikte şimdiye kadar Anadolu ve fen liselerine geçme, müdür yardımcılığı, müdürlük ve daha üst görevlere yükselmede kullanılan sicil notları, uzman ve başöğretmen kadrolarına atanmada da dikkate alınıyor. Uzman ve başöğretmen kadrolarına atamada sicil notlarının yüzde 10 etkisi bulunuyor.

Sicil notları 60'tan 75'e kadar olanlar ?orta', 76'dan 89'a kadar olanlar ?iyi', 90'dan 100'e kadar olanlar ?çok iyi' derece alıyor. 59 ve altında not alanlar haklarında ise soruşturma açılıyor.

Ankara'daki Güvercinlik Endüstri Meslek Lisesi'nde 8 yıldır metal işleri öğretmenliği yapan Hüseyin Akca sicil notu düşük gelenlerden. Okul müdürüyle hiçbir sorun yaşamadığını belirten Akca, 90'ın üstünde beklediği notunun 1999'da 62, 2000'li yıllarda 71, 72 ve 73 olduğunu görünce hayal kırıklığı yaşamış. 2004'te okul müdürünün 85 puan vermesi bile Akca'yı tatmin etmemiş. Memurlara ciddi bir eksikliği yoksa genel olarak 90 ve üzerinde not verildiğini aktaran Akca, ?Ben bu notları kesinlikle hak etmiyorum, hak ediyorsam derhal öğretmenlikten istifa etmeye hazırım. Okul müdürüne de bu notların gerekçesini belgelendirmesi için dava açacağım.? diyor. Bağımsız Eğitimciler Sendikası Sosyal İşler Sekreteri olan Hüseyin Akca, sicilin düşük gelmesi nedeniyle müdür yardımcılığına müracaat edememiş. Gazi Üniversitesi'nde 2 yıldır alanında doktora eğitimi alan Akca, Milli Eğitim Bakanlığı'nda yeni metal işleri müfredatını hazırlıyor.

?Geleceğiyle oynandığını' düşünen ve ?Ağzımızla kuş tuttuk; ama bir faydası olmamış.? diyen Akca, bu şartlarda aynı okulda çalışamayacağı için tayin isteyeceğini söylüyor. Akca şunları söylüyor: ?Ben 90'ın üzerinde sicil notu beklerken 70'lerde gelmesi bütün hayallerimi yıktı. Genellikle 90'ın altında sicil notu bozuk kabul edilir. Benim bu notlarımı gören hangi yönetici hakkımda iyi düşünür? Okuldaki birçok öğretmen arkadaşımın notu böyle. Psikolojik olarak bundan çok etkilendik. Şimdi biz bu okulda nasıl çalışmaya devam edeceğiz?"

Güvercinlik EML Müdürü Remzi Özkaya ise öğretmenlere genellikle 70 ve üzerinde not verdiğini belirtiyor. ?Sadece derse girip çıkan ve öğretim etkinliğini yapan' öğretmenlere 70-80 arasında not verdiğini kaydeden Özkaya, okulda birtakım sosyal etkinliklerle eğitim faaliyetlerine katılanlara ise 80'in üstünde not verdiğini ifade ediyor.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber