Gerçeker: Eleştiriler yargıyı zedelememeli

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 12 Mart 2010 12:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, "Yanlışlıklar varsa eleştirilebilir. Ama, bunlar hiçbir zaman kurumların saygınlığını zedelemek için, yargı bağımsızlığını zedelemek için kullanılmamalıdır" dedi.

Ankara Barosunun, Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi işbirliğiyle düzenlediği 2. Uluslararası Spor Hukuku Kurultayı'nın açılışında yaptığı konuşmada, Türk demokrasisinin demokratik, laik, sosyal hukuk devleti ilkesini benimsediğini, bu ilkelerin gereği olarak da kuvvetler ayrılığı prensibini kabul ettiğini ifade etti.

Kuvvetler ayrılığının, yasama, yürütme ve yargının birbirinden bağımsız olarak hareket etmesini öngördüğünü anımsatan Gerçeker, temel hak ve özgürlüklerin, demokratik, laik, sosyal hukuk devletinin en temel güvencesini yargı bağımsızlığının oluşturduğunu anlattı.

Yargı bağımsızlığının, yargının tarafsızlığının gerçekleşmesinin ön koşulu olduğunu belirten Gerçeker, "Yargı bağımsızlığı olmadan, tarafsızlığının olması mümkün değil. Bizim bütün çabamız, yargı bağımsızlığının daha da ileri götürülmesi içindir. Bunun dışında hiçbir düşüncemiz yok" dedi.

Türk yargısının, bugün çok büyük sorunlarla karşı karşıya olduğunu söyleyen Gerçeker, hakim ve savcı ile personel sayısının yetersiz olduğunu, iş yükünün "korkunç" boyutlara ulaştığını anlattı.

Gerçeker, "Birçok yerde çok güzel adliye binaları yapıldı, altyapı unsurları oluşturuldu. Ama, bunlar yeterli olmadı, daha da geliştirilmesi gerekir. Elbette yanlış yapılan bazı şeyler eleştirilebilir. Yanlışlıklar varsa eleştirilebilir. Ama, bunlar hiçbir zaman kurumların saygınlığını zedelemek için, yargı bağımsızlığını zedelemek için kullanılmamalıdır" diye konuştu.

Gerçeker, Anayasa'daki hukuk devleti ve hukukun üstünlüğü ilkesinin, her erkin yetki, görev ve sorumluluğuna saygı duymayı gerektirdiğini ifade ederek, bunun yapılması durumunda, demokratik ortamda Türkiye'nin daha güzel günlere götürülebileceğini dile getirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber