Sağlık Bakanlığından 'sağlık eğitimi' atağı

Haber Giriş : 14 Şubat 2005 00:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, tüm öğretmen ve öğrencilerinin okul yaşamlarını sağlıklı olarak sürdürebilmelerinin öncelikli hedefleri arasında yer aldığını bildirdi.

Sağlık Bakanlığı'nca okul sağlığı hizmetlerinin en üst düzeyde sunulmasının hedeflendiği, 'Sağlıklı Eğitim Atağı' projesi başlatıldı. Sağlık Bakanı Akdağ, proje kapsamında 81 İl Valiliğine gönderdiği genelgede tüm öğretmen ve öğrencilerin 'okul yaşamlarını sağlıklı olarak sürdürebilmelerinin öncelikli hedefleri arasında yer aldığını kaydetti. Bakan Akdağ, 'okul sağlığı hizmetlerinin sunumunda, okul öğretim personeli, öğrenci ve aileler ile işbirliği yapılarak ekip halinde çalışılması gerektiğini belirterek, resmi ve özel bütün okullar ile dershane, kurs ve tüm eğitim merkezlerinin sağlık şartlarına uygun olması gerektiğini ifade etti.

Akdağ, okula yeni başlayan öğrenciler başta olmak üzere tüm öğrencilerin genel muayene ve sağlık taramalarının yapılması gerektiğini belirttiği genelgesinde şunları kaydetti:
"Öğrencilerimize gerekli aşıların zamanında yapılması ve tüm öğrencilerimizin paraziter, diş, kalp ve enfeksiyon hastalıkları ile görme, işitme ve gelişme geriliği konularında sağlık taramalarının yapılması çok önemlidir. Tüm öğrencilerimize 'doğru sağlık bilgileri'nin aktarılmasına ve 'sağlık konusunda' olumlu davranışların kazandırılmasına yönelik çalışmalar yapılmalıdır.Öğretmen, okul çalışanları ve gerektiğinde velilerin de sağlık konularında bilgilendirilmesine yönelik aktiviteler düzenlenmelidir. Okul ve tüm eğitim merkezlerinde; sağlıklı ve yeterli içme ve kullanma suyunun bulunması, bu suların kalitesinin sürekli izlenmesi, izleme sonuçlarına göre gerekli tedbirlerin alınması,su depolarının periyodik temizliği ve dezenfeksiyonunun sağlanması gerekmektedir. Derslikler ile diğer tüm salon, oda, tuvalet, avlu, bahçe, kantin ve yemekhanelerin öğrencilerin gelişim çağına uygun nitelikte ve gerekli asgari teknik ve hijyenik şartlara sahip olmasına özel önem verilmelidir."

Akdağ, okul ve eğitim merkezlerinin çevresindeki öğrencilere hitap eden işyerlerinin, 'gerekli teknik ve hijyenik şartlara' uygun faaliyet göstermesinin çok önemli olduğuna dikkat çekerek; bu işyerlerinde satışa sunulan ürün ve hizmetlerin sağlık şartlarına uygun olması gerektiğini bildirdi. İşyerlerinin, oluşturulacak ekipler aracılığıyla tetkik ve kontrollerinin yapılması gerektiğini kaydeden Akdağ, sağlık şartlarına uygun olmayan ürün ve hizmetleri satışa sunan işyerleri hakkında, ilgili mevzuat doğrultusunda gerekli her türlü işlemin yapılması gerektiğini ifade etti.
Akdağ, tüm okul kantin ve yemekhanelerinde; sağlığa uygun, çocuk ve gençlerin yeterli ve dengeli beslenmelerinin sağlanmasına yönelik besinlerin satışının yapılması, güvenli gıdaların tüketime verilmesi ve okul çevresinde açıkta gıda satışının önlenmesi gerektiğini vurgulayarak, daha sonra şöyle dedi:

"Sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenme herkes için, özellikle de çocuklarımız için çok önemlidir. Çünkü yetersiz ve dengesiz beslenen çocukların, bedensel ve zihinsel gelişimleri geri kalıyor, sağlık sorunları ağır ve uzun sürüyor.

Çocukları yetişkinlerden farklı kılan en önemli özellik, sürekli büyüme süreci içinde olmalarıdır. Bu süreç; beslenme, genetik yapı, cinsiyet, çevresel faktörler, sosyo-ekonomik durum, kültür ve gelenekler gibi çeşitli etmenlerin etkisi altındadır. Bunların arasında en önemlisi de kuşkusuz beslenmedir. Kalıtsal özelliklerin ve çevresel faktörlerin kontrol edilmesi her zaman mümkün olmasa da; çocuklarımıza kazandıracağımız doğru beslenme alışkanlıklarıyla, ülke olarak daha sağlıklı, huzurlu, verimli ve mutlu yarınlara adım atabiliriz. Bu nedenle okullarda beslenme hizmetleri verilirken, çocuk ve gençlerimizin 'enerji ve besin ihtiyaçlarını' karşılayacak şekilde uygun yemek listeleri hazırlanmalı, kantin ve yemekhanelerde görev yapan tüm personelin periyodik portör muayeneleri yapılmalıdır."
İHA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber