On ODTÜ'lüden biri iş buluyor

Haber Giriş : 14 Şubat 2005 11:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ODTÜ Rektör Danışmanı ve Kariyer Planlama Merkezi Başkanı Prof. Dr. Tarhan'ın Hürriyet Ankara'ya yaptığı açıklama, Başkent'teki üniversite mezunu işsizlerin durumuyla ilgili trajediyi ortaya çıkardı. Prof. Dr. Tarhan, 2001 krizinden önce ODTÜ'den mezun olan 3 bin öğrencinin 2 binine iş bulurlarken, krizden sonra sadece 300'ünü işe yerleştirebildiklerini açıkladı.

ÇEYREK asırdır ODTÜ mezunlarını işe yerleştirmek için çaba gösteren Kariyer Planlama Merkezi'nin verileri, Başkent'teki 'üniversiteli işsizler'in trajik durumunu ortaya koydu.
ODTÜ Rektör Danışmanı ve Kariyer Planlama Merkezi Başkanı Prof. Dr. Okan Tarhan Hürriyet Ankara'ya,2001 krizinden önce ODTÜ'den mezun olan 3 bin öğrencinin 2 binine iş bulurlarken, krizden sonra sadece 300'ünü işe yerleştirebildiklerini açıkladı.

Tarhan, krizden sonra 3 bin öğrenciden bin 800'ünün ise kendi telkinleriyle bir master programlarına yerleştirildiklerini, 200 öğrencinin ise askere gittiklerini söyledi.
Çeyrek asır önce ODTÜ'de küçük bir büro olarak hizmete başlayan Mezunlara İş Bulma (MlB) merkezi, şimdi ODTÜ Kariyer Planlama Merkezi ile Orta Doğu Teknik Üniversitesi mezunlarının en önemli iş umudu.

KURSLAR DÜZENLENİYOR
Merkez kariyer günleri, kariyer fuarı gibi etkinlikler düzenleyerek öğrencilerle şirketlerin yakınlaşmasını sağlıyor, internet üzerinden şirketlerle iletişim kuruluyor Ayrıca öğrencilerin girişimciliklerini arttırmak için kurslar düzenliyor.
Merkezin Başkanı Tarhan, Kariyer Planlama Merkezlerinin dünya standartlarında olduğunu söylüyor. Bazı yönleriyle de daha ileri olduklarını belirtiyor.
Dünyada bir çok üniversitede geri beslemeye önem vermediklerini aktaran Tarhan, kendilerinin üç senede bir şirketlere ve mezunlara anketler yaparak performans değerlendirmesinde bulunduklarını kaydediyor.
Dört sene önce ODTÜ öğrencilerinin İngilizcelerinin kötüye gittiğine dair duyum aldıklarını ifade eden Tarhan, bunun önüne geçmek için rektörlükte özel komisyon kurduklarını ve her sene mecburi İngilizce business dersi koyduklarını dile getiriyor.

İŞ DÜNYASI SARP
1980'li yıllarda MİB'üe Kariyer Planlama Merkezi'nin adımını atan Tarhan, merkezin ortaya çıkışını şöyle anlatıyor:

"80'li yılların başındaydı, ben rektör yardımcısıydım. İyi giyinmiş elinde James Bond çantası olan iki kişi gördüm. Ordan oraya koşuşturuyorlardı. Üçüncü gün dayanamadım, sordum. Beyler, üç gündür sizi izliyorum, nedir bu telaşınız? 'Biz ODTÜ mezunu arıyoruz?' dediler. 'Peki nasıl arıyorsunuz bunu?' diye sordum. 'Bölümlere gidiyoruz, hocalarla konuşuyoruz. Kimisini buluyoruz, kimisini bulamıyoruz. Kimi konuşuyor kimi konuşmuyor? Ne yapacağımızı biz de bilemiyoruz' yanıtını verdiler. O zaman üniversitenin böyle bir ihtiyacının olduğunu hissettik ve ertesi günü Mezunlara İş bulma (MİB) bürosunu açtık."

MİB'in çok basit bir büro olduğunu hatırlatan Tarhan, eski rektörlerden Prof. Süha Sevük'ün bir diploma töreninde kendisine söylediği, "Biz dört-beş yıl bu çocuklara ne emekler veriyoruz. Ondan sonra da bir tören yapıyoruz, ellerine bir diploma sıkıştırıyoruz. Hadi evladım bak başının çaresine, yolun açık ? olsun deyip gönderiyoruz. Bu böyle olmamalı" sözlerinin Kariyer Planlama Merkezinin kurulmasını tetiklediğini dile getiriyor.

Sevük'ün bu yorumlarına katıldığını belirten Tarhan, "İş dünyası, üniversite eğitimi dünyası gibi değil. O bambaşka bir dünya ve orası sarp kayalıklarla dolu. Biz o sarp kayalıklara öğrencilerimizin yumuşak iniş yapmalarını sağlamalıyız" diyerek Kariyer Planlama Merkezini kurduklarını açıklıyor.

hürriyet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KOSGEB ile protokol
GİRİŞİMCİLİK derslerinin müfredata ? konulduğunu belirten Tarhan, bu
amaçla KOSGEB girişimciliği geliştirme zi ile bir protokol anlaşması yaptıklarını >lar verdiklerini aktarıyor. ODTÜ'nün
projelerini sunabileceği TEKMER adı verilen bir de merkez bulunuyor. Merkeze öğrenciler projelerini sunuyor. Jüri tarafından incelenen proje uygulamaya değer görünür ise öğrenciye TEKMER binasında tam donanımlı bir ofis iliyor ve sembolik bir ücret alınıyor.
Çalışmasını tamamlaması için ise üç yıl süre tanınıyor. Çalışmaları sırasında ise öğretim görevlileri de kendilerine destek oluyor. Projesini tamamlayan öğrenci veya mezun, ya kendi işini kuruyor, ya da ODTÜ bünyesinde bulunan Teknopark'ta çalışıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber