Belediye borçlarına vergi payından kesinti

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 19 Mart 2010 09:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- İl özel idareleri ve belediyelerin, her ay genel bütçe vergi gelirleri tahsilat toplamı üzerinden aldıkları paylardan, ilgili mevzuatta yer alan borçlarına karşılık yüzde 40 kesinti yapılacak.

Bakanlar Kurulunun konuya ilişkin kararı, Resmi Gazetenin bugünkü sayısında yayımlanarak, yürürlüğe girdi.

"Büyükşehir Belediyeleri, İl Özel İdareleri, Belediyeler ve Bunların Bağlı Kuruluşlarının Borçlarına Karşılık Genel Bütçe Vergi Gelirleri Tahsilat Toplamı Üzerinden Ayrılacak Paylardan Yapılacak Kesintilere İlişkin Esaslar"ın kapsamına giren borçların sınıflandırması şöyle yapıldı:

- Büyükşehir Belediyesi Kanunu ve Belediye Kanununun ilgili maddeleri kapsamında uzlaşma sağlanmış borçlar.

- Büyükşehir Belediyesi Kanunu ve Belediye Kanununun ilgili maddeleri uyarınca, alacakları uzlaşma kapsamındaki özel hukuka tabi kuruluşlara olan ve 31 Aralık 2006 tarihi itibarıyla uzlaşma sağlanmamış borçlar.

- Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre takip edilen devlete borçlar; İller Bankasına borçlar; Sosyal Güvenlik Kurumuna borçlar ile Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanun kapsamında tanımlanan Hazine alacağı niteliğindeki borçlar.

Söz konusu bu borçlar için il özel idareleri, belediyeler ve bağlı kuruluşlar adına her ay genel bütçe vergi gelirleri tahsilat toplamı üzerinden ayrılacak paylarından yüzde 40 oranında kesinti yapılacak.

Kesinti oranı, borçların 3 gruptaki sınıflandırılmasına göre sırasıyla ilk grupta belirtilen borçlara karşılık yüzde 12,5, ikinci grup için yüzde 2,5, üçüncü grup için yüzde 85 şeklinde uygulanacak.

Öte yandan, üçüncü grupta yer alan borçlar kapsamında, 1 Mart 2010 tarihinden sonra doğan borcu bulunmayan kuruluşlar için kesinti oranı yüzde 25 olarak uygulanacak.

Büyükşehir belediyeleri ve bağlı kuruluşlarından olan alacaklar, alacaklı kuruluşlar tarafından Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğüne, bunların dışında kalan il özel idareleri ve belediyeler ile bu belediyelerin bağlı kuruluşlarından olan alacaklar ise İller Bankası Genel Müdürlüğüne bildirilecek.

KESİNTİNİN DAĞILIMI

Kararla, kesintinin alacaklı kuruluşlar arasında paylaşım esasları da belirlendi.

Buna göre, birinci grup kapsamında yapılan kesintilerin alacaklı kuruluşlar arasında dağılımı karar ekinde belirtilen listedeki gruplara göre yapılacak. Kesintiler grup içinde eşit paylaştırılacak. Her bir grup içindeki bütün alacaklı kurumların alacakları tahsil edildiğinde diğer gruba geçilecek.

İkinci ve üçüncü gruptaki borçlara yönelik kesintiler, alacaklı kuruluşlar arasında eşit dağıtılacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber