Elektrik üretim özelleştirmeleri ilk yarıda

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 19 Mart 2010 23:27, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

- Elektrik üretim özelleştirmelerinde, öncelikli olarak Hamitabat, Çan, Seyit Ömer ve Soma A-B'nin özelleştirme ihale ilanlarına, 2010 yılının birinci yarısının sonunda çıkılması planlanıyor.

Öncelikli olarak dört üretim tesisinin portföy gruplarından ayrı olarak özelleştirilmesi hedefleniyor. Öncelikli tesisler arasında yer alan Hamitabat, Soma A-B, Çan ve Seyitömer santralleri arasındaki özelleştirmelere de Hamitabat santrali ile başlanılması öngörülüyor.

Danıştay'ın mevzuatı doğrultusunda hidroelektrik santrallerin işletme hakkı verilmesi, termik santrallerin ise varlık satışıyla özelleştirilmesi planlanıyor.

Öte yandan, yatırımcıların tercihi dikkate alınarak, özellikle linyit santrallerinde alıcı tarafından yakıtın sağlanması konusunda yasal düzenlemeye gidilecek.

Buna göre, Türkiye Kömür İşletmeleri'nin uhdesinde bulunan linyit rezervlerinin ruhsat haklarının da santralleri alacak yatırımcıya verilmesi planlanıyor. Enerji Bakanlığı'nın da bu konuda, yasa taslağı çalışması başlattığı öğrenildi.

Bu arada, kurulacak portföy şirketlerinin hisselerinin devrinde de, portföy şirketlerinin HES'lerin işletme hakkına, termiklerin ise varlıklarına sahibi olması planlanıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber