Hukuk Fakülteleri 6 Yıla Çıkıyor

Haber Giriş : 14 Şubat 2005 14:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sınavı kazanan 500 kişiden sadece 320 kişi sözlü sınavı geçebildi. Bunun üzerine Adalet Bakanlığı ve YÖK hukuk fakültelerini 6 yıla çıkarılması için anlaştı. İşte şartlar...

Halen 24 bin 688 öğrencinin eğitim gördüğü hukuk fakültelerinde, eğitimin yeterli düzeyde bulunmamasından dolayı öğrenim süresinin 4 yıldan 6 yıla çıkarılması planlanıyor. Adalet Bakanlığı'nın Ekim 2004'te açtığı yargıçlık sınavının ilk basamağında sadece 500 kişi başarılı olmuştu. Mülakatın ardından 400 kişinin yargıç olarak atanması planlanırken, sadece 320 kişi yeterli yetkinlikte çıktı ve sözlü sınavı geçebildi. Bunun üzerine Hukuk Fakültelerindeki eğitimi yeterli bulmayan Adalet Bakanı Cemil Çiçek ile YÖK Başkanı Erdoğan Teziç anlaşmaya varıp, fakülte eğitiminin 6 yıla çıkarılmasını bu konuyla ilgili son kararın da Mart ayında yapılacak olan dekanlar toplantısında verilmesini kararlaştırdılar.

Hazırlık sınıfı okumak şart

Halen bazı hukuk fakültelerinde hazırlık sınıfını okumak her öğrencinin kendi inisiyatifine bırakılıyor. Yabancı dil hazırlık sınıfı okumayı bir senelik kayıp olarak gören öğrenciler, yabancı dil öğrenmeden fakülteden mezun oluyor. Yeni sistem benimsenirse, hukuk fakültesini kazanan öğrenciler yabancı dile hazırlık sınıfını okumak mecburiyetinde kalacak ve hazırlık sınıfında başarılı olamayan öğrenciler bir üst sınıfa geçemeyecek. Hukuk fakültesinin öğrenim süresinin 6 yıla çıkarılması ile birlikte, öğrencilere, iletişimlerini kolaylaştıran, olayları daha çabuk kavratan sosyoloji, psikoloji, tarih, genel kültür dersleri de verilecek. Yıllaradır kamuoyunun gündemini meşgul eden rüşvet ve yolsuzluk iddiaları çerçevesinde, ders programlarına etik konusu da eklenecek.

Alanında uzman hukukçular geliyor

YÖK ve hükümetin üzerinde anlaştığı noktalardan birisi de, hukuk fakültelerinde ihtisasa dayalı mezuniyet sistemine geçilmesi. Hukukçular da doktorlar gibi belirli alanlarda uzmanlaşarak mezun olacaklar. Fakültede özel hukuk, kamu hukuku, kamu hukuku içinde özel hukuk, Avrupa hukuku, uluslar arası hukuk, siyaset bilimi bölümleri oluşturulacak. 2005-2006 döneminde başlanması öngörülen bu düzenlemeden, halen hukuk fakültesinde okuyan öğrenciler muaf tutulacak.

aktifhaber

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber