Mevcut HSYK üyeleri görev sürelerini tamamlayacak

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 22 Mart 2010 08:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bülent SARIOĞLU

AK Parti, muhalefete bugün sunacağı Anayasa paketinde, Anayasa Mahkemesi ile Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun yeni yapısında mevcut üyelerin görevlerini sürdürmelerini kararlaştırdı.

Başbakan Tayyip Erdoğan dün Ak Parti Genel Merkezi'nde hukukçu kurmaylarıyla bir araya gelerek pakete son şeklini verdi. Teklif metni, bu sabah CHP grubundan başlamak üzere muhalefet partilerine ve sivil toplum kuruluşlarına verilecek. Paketin son hali şöyle:

Çok daireli yüksek mahkeme

Anayasa Mahkemesi, 21 üyeli ve iki daireli olacak. Yüce Divan kararları yine mahkeme içinde üst bir kurula temyiz edilebilecek. Temyiz kurulu yasayla düzenlenecek. İki dairenin üyelerinden oluşan bir Genel Kurul temyizi görüşecek.

Kazanılmış haklar korunacak

HSYK da 21 üyeli olacak. HSYK, Cumhurbaşkanı'nca atanacaklar, kürsü hakimliğinden gelenler ile yüksek yargının göndereceği yargıçlardan oluşacak. Üye sayısı artsa bile, Anayasa Mahkemesi'nin mevcut 11 üyesi de HSYK'nın mevcut 7 üyesi de görev sürelerini tamamlayacak. ?Kamu hukukunda kazanılmış hak olmaz? ilkesine karşın mevcutların haklarının korunması tercih edildi. Meclis Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, ?Her kurumda mevcut üyelerin özlük hakları mutlaka korunuyor. Hangi kurumda kimin ne kadar hakkı varsa onu tamamlayacak? dedi.

Kapatmada karma model

Parti kapatmada hem şiddet şartını öngören Venedik Kriteri hem de Yargıtay Başsavcılığı'nın Meclis'ten izin istemesini gerektiren ?nitelikli çoğunluk? şartı birlikte düzenlendi. Meclis'te 367 oyla karar verilmedikçe partiler hakkında dava açılmayacak.

Toplu oylanacak

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın ?Her madde ayrı oylansın? talebine karşın, ?Halk oyuna sunulması halinde toplu halde oylanacağı? maddeye yazıldı. Bu madde Meclis'ten 330 oy alırsa Cumhurbaşkanı'nın ?maddeleri ayrı ayrı oylatma? seçeneği olmayacak.

Memura grev hakkı verilmesi durumunda işveren konumunda olan devletin de lokavt hakkının olması gerektiği, ayrıca devletin memuru işten atma hakkının olup olmayacağı tartışıldı. Memurun toplusözleşme yapabilmesi, ancak grev hakkı olmaması öngörüldü.

Askerler, askeri suçlar dışındaki suçları nedeniyle sivil mahkemelerde yargılanacak. Anayasanın geçici 15'inci maddesi kaldırılarak, 12 Eylül darbesinin sorumlularının yargılanmasının önü açılacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber