Astsubaylar ile OYAK AİHM'de davalık oldu

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 22 Mart 2010 07:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Astsubaylar aidat ödemelerine karşın OYAK'ta yönetimde söz sahibi yapılmadıkları için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne şikâyet dilekçesi verdi

TOLGA AKINER

ANKARA - 95 bine yakın emekli astsubay, üyesi oldukları Ordu Yardımlaşma Kurumu'nu (OYAK), Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) şikâyet etti. AİHM, ?aidat ödemelerine karşın yönetimde söz sahibi olamayan' emekli astsubayların OYAK aleyhine yaptığı dava başvurusunu kabul etti.

Bundan sonraki aşamada tarafların savunmalarını isteyecek olan AİHM'nin davayı en geç iki yıl içinde sonuçlandırması bekleniyor.

İç hukuk yolları tükenince

Emekli Astsubaylar Derneği (TEMAD), geçtiğimiz yıllarda, üyesi oldukları OYAK aleyhine, aidatlarını düzenli olarak ödemelerine karşın OYAK ve iştiraklerinin yönetiminde söz sahibi olamadığı gerekçesiyle Ankara 19. Asliye Hukuk Mahkemesi'ne dava başvurusunda bulunmuş ancak dava ?bizim işimiz değil' denilerek kabul edilmedi.

Bunun üzerine TEMAD, konuyu AİHM'ye taşıdı ve 10 Eylül 2007'de emekli astsubayların ?yönetim ve denetim kurulları ile iştiraklerinin genel kurullarında kendilerine görev verilmedikleri' gerekçesiyle, yönetimini sadece emekli general ve subayların oluşturduğu OYAK'ı AİHM'ye şikâyet etti.

AİHM'ne yapılan başvuruda, OYAK'ın emekli astsubaylara yönetimde yer vermeyerek ?eşitlik ve hakkaniyet ilkelerine uymadığı' öne sürüldü. Emekli astsubaylar, OYAK'ın üyelerinden topladığı aidatların yüzde 65'inin kendilerinden alınmasına karşın yönetimde bir temsilcilerinin bulunmamasına, yıllardır sürdürdükleri mücadeleye karşın çözüm üretemeyince bu yola başvurduklarını söylediler.

Astsubayların Türk Silahlı Kuvvetler için ne kadar önemli olduğunu her vesilede vurgulayan Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, onlara verdiği önemi ilk olarak 30 Ağustos 2008'deki resepsiyona ilk kez astsubayları da eşleri ile birlikte davet ederek göstermişti.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Başbuğ, kısa bir süre sonra da iki emekli astsubayı OYAK iştiraklerinin denetim kurullarına atanmasına vesile olmuştu.

OYAK'ın Bolu'daki çimento fabrikasının denetim kuruluna emekli astsubay Namık Kaplan, Adana'daki çimento fabrikasının denetim kuruluna ise emekli astsubay Burhanettin Alpat getirilmişti.

Merkezi Ankara'da bulunan OYAK'ın çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren 29'u doğrudan olmak üzere toplam 60 iştiraki bulunuyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber