Anayasa değişiklik taslağı muhalefette

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 22 Mart 2010 12:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ak Parti Heyeti Dsp'yi de Ziyaret Etti

- Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve AK Parti Grup Başkan Vekili Bekir Bozdağ, anayasa değişiklik taslağını sunmak üzere DSP Genel Başkanı Masum Türker'i parti genel merkezinde ziyaret etti.

Çiçek, Ergin ve Bozdağ'ı partiye gelişinde DSP Genel Sekreteri Hasan Erçelebi bina önünde karşıladı. Yaklaşık 50 dakika süren görüşmede DSP Genel Başkanı Türker'in yanı sıra Genel Sekreter Erçelebi ile genel başkan yardımcıları Hasan Macit ve Serdar Savaş ile DSP Danışma Kurulu üyesi ve eski adalet bakanlarından Hikmet Sami Türk de bulundu.

Genel Başkan Türker görüşmenin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Çiçek başkanlığındaki heyetin anayasa değişiklik taslağını kendilerine sunarak, görüş ve önerilerini beklediklerini ifade ettiklerini söyledi.

Çiçek'in "metnin bir anayasa değişikliği teklifi değil, taslağı olduğunu" belirttiğini kaydeden Türker, metni partisinin ilgili kurullarında inceledikten sonra görüş ve düşüncelerini ifade edeceklerini söyledi.

Demokratikleşme için seçim barajının mutlaka düşürülmesi gerektiğini kaydeden ve bu yöndeki görüşlerini aktardıklarını da ifade eden Türker, "Sayın Çiçek ve arkadaşlarına anayasa değişikliğinin Türkiye'de 12 Eylül'ün izlerini silmek bakımından yeterli olmadığını, 12 Eylül'ün dayattığı seçim barajının mutlaka ele alınarak, seçim kanunlarında da gerekli değişikliğin yapılması gerektiği yönündeki görüşümüzü belirttik" dedi.

Türker, bir gazetecinin "Taslağa genel olarak baktığınızda ilk izleniminiz nedir?" sorusu üzerine, "İlk izlenimimiz, AKP aslında hazırladığı bu taslak konusunda bazı görüşlere göre değişiklik yapmaya hazır olduğu imajını veriyor. Ama bir uzlaşma komisyonu olmadan bu konuda ne ölçüde adım atılacağı konusu bize endişelendiriyor" diye konuştu.

Türker, anayasa değişikliği taslağına ilişkin tartışmaların Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) ile Anayasa Mahkemesinin yapısına ilişkin düzenlemeler konusunda yoğunlaştığı ifade edilerek, değerlendirmesinin sorulması üzerine de şöyle konuştu:

"Biz doğrudan doğruya seçimi öngörüyoruz. Cumhurbaşkanlığının bu işte faktör olmaması gerektiğini, HSYK'da da hakimlerin ve savcıların yani ilgili dairelerin dışında başka kimselerin bulunmasından yana değiliz. Bu doğru değil. Çünkü bu kurulda bütün hakimlerin özlük dosyaları açılacak, özlük dosyalarının yetkili kurulların dışında ele alınması biraz düşündürücü olur."

Ak Parti Heyeti Mhp Grubunu Ziyaret Etti

- Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, AK Parti Ankara Milletvekili sıfatıyla, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ ile birlikte, anayasa değişikliği taslağını sunmak üzere MHP Grubunu ziyaret etti.

Heyeti, MHP Grup Başkanvekilleri Mehmet Şandır ve Oktay Vural, kapıda karşıladı. Görüntü alınmasının ardından, görüşme basına kapalı olarak başladı.

Ak Parti Heyeti BDP Grubunu Ziyaret Etti

- Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, AK Parti Ankara Milletvekili sıfatıyla, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ ile birlikte, Anayasa değişikliği taslağını sunmak üzere BDP Grubunu ziyaret etti.

Heyeti, BDP Grup Başkanvekilleri Ayla Akat Ata ve Bengi Yıldız, kapıda karşıladı. Görüntü alınmasının ardından, görüşme basına kapalı olarak başladı.

CHP'den Anayasa Değişiklik Paketine Destek Yok

- CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay, Anayasa değişiklik paketine destek vermeme iradelerinin devam ettiğini söyledi.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek'in AK Parti Ankara Milletvekili sıfatıyla, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ ile Anayasa değişikliği taslağını sunmak üzere CHP Grubuna yaptığı ziyaret sona erdi. Ziyaret, 35 dakika sürdü.

Toplantının ardından açıklama yapan Okay, pakete yönelik olarak başlangıçtan bu yana rezervlerinin ve bu pakete destek vermeyecekleri yönündeki iradelerinin devam ettiğini söyledi.

Anayasa Değişiklik Taslağı Muhalefette

- Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek AK Parti Ankara Milletvekili sıfatıyla, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, anayasa değişikliği taslağını sunmak üzere CHP Grubunu ziyaret etti.

Heyeti, CHP Grup Başkanvekilleri Hakkı Suha Okay ve Kemal Kılıçdaroğlu, kapıda karşıladı. Görüntü alınmasının ardından, görüşme basına kapalı olarak başladı.


Anayasa Değişikliğinin Tümü Oylanacak

- Anayasa değişiklik teklif taslağı, yürürlük maddesi hariç 22 maddeden oluşuyor.

Teklif, Anayasa'nın 10, 20, 23, 41, 53, 69, 74, 84, 94, 125, 128, 129, 144, 145, 146, 147, 148, 149, 156 ve 159. maddelerinde değişiklik öngörüyor.

Anayasanın Geçici 15. maddesinin yürürlükten kaldırılmasını da düzenleyen teklif taslağında, Anayasa'ya 3 geçici madde de yer alıyor.

Teklif taslağının yayımı tarihinde yürürlüğe girmesi ve halkoylamasına sunulması halinde ise tümüyle oylanması öngörülüyor.

- Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Anayasa değişikliğinin yapılabileceği kanaatinde olduklarını, geçen her günün Türkiye için kayıp olduğunu belirterek, "Siyaset kurumu, siyasetçiler ve siyasi partiler olarak tarihi bir sınavla karşı karşıya olduğumuzu düşünüyoruz. Bu sınavdan siyaset kurumunun başarıyla çıkması hepimizin arzusudur" dedi.

Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ ile birlikte basın toplantısı düzenleyen Çiçek, Meclisin Anayasa değişikliği yapmaya yetkili olduğunu vurguladı. Çiçek, "Meclis bu konuda yetki ve yetkinliğe sahip olduğuna göre, bunu da geciktirmenin anlamı yok. Madem ki hepimiz bu anayasanın günün şartlarına uymadığı, değişmesi gerektiği noktasında ittifak halindeyiz, o zaman bugünün işini yarına bırakmak da akıl karı bir iş de değildir" diye konuştu.

Çiçek anayasanın uzlaşı metni olduğunu dikkate alarak uzlaşmayı geriye dönük zaman içinde hep aradıklarını, şu anda da aradıklarını ifade etti.

"MART AYI ÇIKMADAN TEKLİFİ GETİRECEĞİZ"

Çiçek, bunun üzerine 4 Eylül 2008 tarihinde, dönemin Meclis Başkanı Köksal Toptan'ın Mecliste grubu bulunan siyasi partilere gönderdiği metin içinde Anayasa, TBMM İçtüzüğü, AB uyum mevzuatı ve bazı önemli konuların içinde bulunduğu 4 konuda Uzlaşma Komisyonu kurularak çalışma yapılmasını istediğini hatırlattı. Çiçek, bu talebe, kendileriyle birlikte 3 siyasi parti olumlu yanıt verirken, bir siyasi partinin konuyu gündemine almadığını ve cevap vermediğini hatırlatarak, şöyle konuştu:

"Bugün yaşadığımız problemlerin temelinde de bu Anayasanın yattığını açıklıkla ifade etmek istiyoruz. Dolayısıyla, dağıtılacak olan bu metin, kamuoyunun bilgisine sunulacak. İnanıyoruz ki konu toplumumuz tarafından da ilgiyle karşılanacak. Herkes bununla ilgili görüşlerini, düşüncelerini rahatlıkla ortaya koyacak. Biz de bunları takip edeceğiz, değerlendireceğiz ve çok kısa süre sonra da daha fazla geciktirmeden, -Sayın Başbakanımızın ifade ettiği gibi Mart ayı içerisinde dedik-, Mart ayı çıkmadan bu teklifi TBMM Başkanlığına vereceğiz. Süreç bununla bitmiyor olmuyor, esas müzakere süreci komisyonlardadır. Orada da bunun gereği yapılabilecektir, bu değerlendirmeler orada da tekrar gündeme gelebilecektir."

-"METİN, UZLAŞININ AÇIK GÖSTERGESİ"

Çiçek, değişikliğin bugün yapılabileceği kanaatinde olduklarını belirterek, geçen her günün Anayasa değişikliği açısından Türkiye için kayıp olduğunu düşündüklerini söyledi.

Cemil Çiçek, "Anayasa değişikliği konusunda ilgili tüm tarafların bir sorumluluk altında olduğunu ve bu sorumluluğu en iyi şekilde yerine getireceklerini umuyor ve buna inanıyoruz. Hepimiz siyaset kurumu, siyasetçiler ve siyasi partiler olarak tarihi bir sınavla karşı karşıya olduğumuzu düşünüyoruz. Bu sınavdan siyaset kurumunun başarıyla çıkması hepimizin arzusudur. Bu arzuyla çalışmaları bugün başlatmış oluyoruz. Ümit ederim, 23. Dönem Parlamentosu kısmi bir değişiklik de olsa Türk milletine bir anayasa armağan etmiş olur" dedi.

Bir gazetecinin, görüşmelerde partilerin "Şu madde olmasın, şöyle bir madde olabilir" dediğinde tavırlarının ne olacağı sorusuna Çiçek, "Biz bunlara varız. Makul olan her türlü teklifi, değişikliği ve ilaveyi saygıyla karşılarız. Gerçekten bu noktada iyi niyetliyiz. Metni gördüğünüzde şu ana kadar yazdığınız çizdiğiniz unsurları da görebileceksiniz. Bu bizim uzlaşma arayışımızın en açık göstergesidir" dedi.

Cemil Çiçek, takvim konusundaki soruya ise "Ziyaret edeceğimiz kurum ve kuruluşların esas itibariye anayasa konusundaki görüşlerini biliyoruz. Ama son değişiklikleri bir defa daha onlarla müzakere etme imkanı bulacağız. Ay sonuna kadar TBMM'ye vereceğimizi ifade ettik" karşılığını verdi.

Yüzde 1 ve üzerinde oy almış siyasi partileri ziyaret edeceklerini de hatırlatan Çiçek, "Benim bildiğim 66 parti var. Hepsini ziyaret etme imkanımız keşke olsa, onlarla görüşmekten de büyük memnuniyet duyarız. Ama buna zaman elvermiyor. Bir kısmına da zaten sitemize koymak ya da göndermek suretiyle de bu ihtiyacı karşılamış olacağız" dedi.

Aralarında, Türkiye Barolar Birliği, Noterler Birliği, TOBB, TÜSİAD, MÜSİAD, TUSKON, TİSK, Türk-İş Hak-İş, DİSK, Kamusen, Memursen, KESK, TZOB olmak üzere sivil toplum kuruluşlarını da ziyaret edeceklerini bildiren Çiçek, "Ne zaman Meclisten çıkarmayı düşünüyorsunuz" sorusuna, "Bugün başlıyoruz. Bir işe başlamak işin yarısıdır" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber