Öğretmen zorunlu hizmet affı getiren bölüm boş bırakılmış

MEB atama ve yer değiştirme yönetmelik taslağını sendikalara gönderdi. Gönderilen taslak metne göre özürlüler de öğretmen olabilecektir. İl içi yer değiştirmedeki süre şartı 2 yıla çıkarılmıştır. Hizmet hesabında 31 Temmuz değil 31 Ağustos baz alınacak. İl içinde bir kez atama öngörülüyor. Zorunlu hizmet muafiyetine ilişkin bölüm boş bırakılmış olup, bu bölüm sendikaların talepleri doğrultusunda yazılacaktır. Bir değerlendirme için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 22 Mart 2010 21:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği taslağı bakanlık tarafından sendikalara gönderilmiştir. Sendikaların önce yazılı görüşünü isteyen bakanlık Nisan ayı başında sendika temsilcileri ile yapacağı toplantıda nihai kararı verecek.

Daha önce Yönetici Atama Yönetmeliğinde aynı yöntemi izleyen bakanlık 5 yıldır yapılamayan yönetici atamalarını aksaklıklarına rağmen böylece yapabilmiştir.

Aynı yöntemle yayımlanması beklenen yönetmeliğin temelini oluşturacak taslakta nelerin bulunduğunu çok fazla yorum katmadan inceleyecek olursak;

A- ATAMALAR

Yönetmeliğe;

Atama çeşitleri

MADDE 12- (1) Öğretmen kadrolarına atama çeşitleri şunlardır:

a) İlk atama

b) Açıktan ve kurumlar arası yeniden atama

c) Açıktan ilk atama, kurum içi ve kurumlar arası ilk atama,

ç) Milli sporcuların ataması

atamalarının yanı sıra ayrılacak kontenjan sayısına göre Özürlülerin ataması hükmü eklenmiştir. Böylece belli kriterleri taşıyan özürlüler de öğretmen olabileceklerdir.

Atamalarda ayrılacak kontenjanlar belirlendi.

(2) Bakanlığa atama izni verilen öğretmen kadrolarından;

a) % 7'si bu Yönetmeliğin 14 üncü maddesi,( Açıktan ve kurumlar arası yeniden atama)

b) % 2'si bu Yönetmeliğin 15 inci maddesi,( Açıktan ilk atama, kurum içi ve kurumlar arası ilk atama)

c) % 1'i bu Yönetmeliğin 16 ncı maddesi,( Millî sporcuların ataması)

İlk atamalar Ağustos ayında yapılacak (yani Şubat ataması ya da ara atama yok)

Fakat Ağustos ataması yapıldığı halde yasal süresi içinde göreve başlamayanlar nedeniyle boş kalacak kadrolara Kasım ayında atama yapılacak.

B- YERDEĞİŞTİRMELER

İl içi ve İl Dışı Yer değiştirmeler aynı anda yapılacak.

Öğretmenlerin il içi ve iller arası isteğe ve zorunlu çalışma yükümlülüğüne bağlı yer değiştirmelerine ilişkin duyuru, Personel Genel Müdürlüğünce en geç on Mayıs tarihine kadar Bakanlığın web sayfasında duyurulacak.

Bu kapsamdaki yer değiştirmeye bağlı atamalar Haziran ayında tamamlanacak.

Daha önce il içi yer değiştirme için 2 yıl şartı varken taslakta bu süre il içi ve il dışı için 3 yıl olarak belirlenmiş.

Daha önce çok tartışılan hizmet hesabında 31 Temmuz'un baz alınmasından vazgeçiliyor ve 31 Ağustos baz alınacak. Yer değiştirmelerin tamamı Haziran ayında yapılacağı için 31 Ağustos'un baz alınması yerinde uygulama olacaktır. Bu durumdan etkilenecek olan ise ilk atama öğretmenler olacaktır. Çünkü İlk atamalar Ağustos ayında yapılacaktır. Eğer göreve başlamalar Ağustos ayı içerisinde tamamlanmazsa bu öğretmenler bir yıl daha fazla çalışmak zorunda kalacaklardır.

İl içinde yıllardır devam eden Sıra tayinleri kaldırılıyor. Bir kez atama öngörülüyor. Bu husus eğitimciler tarafından tepki ile karşılanacaktır,

Çünkü; İl içi atama Haziran ayında bir kez yapılacak ve örneğin A okulu'na atanmak isteyen bir kişi boş kadro olmadığı için bu okula atanamayacaktır. Fakat yer değiştirme yapıldığında yada emekli olduğunda buradan ayrılan bir kişi olursa bu kadroya da atanma şansı olmayacaktır.

Emeklilik işlemleri Haziran ayından sonra yapıldığından emeklilikten boşalacak kadrolara il içi ya da il dışından atama yapılması mümkün olmayacaktır.

Zorunlu çalışma yükümlülüğü için okullar bazında da çalışma yapılmıştır. Hizmet bölgeleri yine üçe ayrılırken Hizmet bölgelerindeki okullar 6 sınıfa ayrılıyor.

Zorunlu hizmetle ilgili hüküm şöyle;
?a) Üçüncü Hizmet Bölgesi içindeki illerin 6 ncı Hizmet alanındaki eğitim kurumlarında en az (3) yıl, 5 nci hizmet alanındaki eğitim kurumlarında en az (4) yıl, 4 üncü hizmet alanındaki eğitim kurumlarında en az (5) yıl,
b) İkinci Hizmet Bölgesi içindeki illerin 6 ncı Hizmet alanındaki eğitim kurumlarında en az (4) yıl, 5 nci hizmet alanındaki eğitim kurumlarında en az (5) yıl, 4 üncü hizmet alanındaki eğitim kurumlarında en az (6) yıl,
c) Birinci Hizmet Bölgesi içindeki illerin 6 ncı. Hizmet alanındaki eğitim kurumlarında en az (5) yıl, 5 nci hizmet alanındaki eğitim kurumlarında en az (6) yıl, 4 üncü hizmet alanındaki eğitim kurumlarında en az (7) yıl?
Bakanlık mevcut öğretmenlerin bir kısmına ya da tamamına zorunlu hizmet muafiyeti getirmek istiyor. Bu nedenle ilgili madde; ?(2) Bakanlık kadrolarına ????. tarihinden sonra öğretmen olarak atanıp göreve başlayanlar; ?

şeklinde boş bırakılmış. Bu iş sendikalara bırakılırsa bir kalemde net olarak anlaşacakları madde bu olacaktır ve tamamının mevcut tüm öğretmenlerin zorunlu hizmetinin kaldırılması yönünde bir yaklaşım sergileyeceklerini düşünüyorum.

4/B Sözleşmeli öğretmen iken zorunlu hizmet bölgesinde geçirilen süreler ile zorunlu hizmet bölgesinde Asker Öğretmen olarak geçirilen süreler zorunlu hizmet bölgesinde geçmiş süre olarak kabul edilecek.

Hizmet puanı hesabında daha önce olmayan;

- 4/B maddesi kapsamında sözleşmeli öğretmen olarak geçen süreler,
- 4/C maddesi kapsamında kısmi zamanlı geçici öğreticilikte geçirdikleri süreler,
- Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine ilişkin Kararı kapsamında ek ders ücreti karşılığı görevlendirme suretiyle geçirilen süreler (ücretli öğretmenlik)
- Vekil öğretmenlikte ve usta öğreticilikte geçirilen süreler,

Hesaba katılacak.

Gerek kadrolulara gerekse 4/B Sözleşmeli öğretmenlere Özür grubunda İl emri uygulaması açıkça yer almıyor.

İl içi ve il dışı yer değiştirmelerde kaç tercih yapılacağı yer almıyor.

Eş durumu yer değiştirmeler Ağustos ayında yapılacak. Bir kez yapılması tepki toplayacaktır.

Bu yazıda kişisel değerlendirmeden öteye genel bir bilgilendirme çalışması yapılmıştır.

Maksut BALMUK
Eğitim Yöneticisi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber