Baykal, yeni anayasayı da, Anayasa Mahkemesine götürecek

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 28 Mart 2010 09:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, hükümete yönelik Anayasa değişikliği paketiyle ilgili eleştirilerine, ?Bir siyasi partinin Anayasa'nın değiştirilmesi teklif dahi edilemeyecek maddelerini ihlale teşebbüs etmesi uygun bir şey değildir.

Çok tehlikeli bir oyun oynanmaktadır? uyarısını ekledi. Baykal, partisinin Siirt İl Kongresi'ne giderken yaptığı açıklamada, ?Bu Anayasa değişikliği gerçekleşmeyecek. Açık ihlal var. Anayasa'nın değiştirilmesi teklif dahi edilemeyecek maddelerine yönelik bir teşebbüs var. Bu mahkemeden döner. Dönünce de AKP bu teşebbüsü yapmış bir parti olur? dedi. Baykal şu mesajları verdi:

İhlale teşebbüs

Anayasa Mahkemesi, ?Anayasa'nın değiştirilemez maddelerine yönelik ihlalleri' gündemine alma hakkı olduğunu geçmişteki uygulamalarıyla ortaya koymuştur. İktidar partisinin bazı yöneticilerinin ?Reddedilirse edilsin, biz de bunu siyasi bir hesaplaşma noktasına getiririz' yaklaşımında olduğunu görüyoruz. Bu son derece yanlıştır, sakıncalıdır. Bir siyasi partinin anayasayı ihlale teşebbüs etmesi uygun bir şey değildir. Çok tehlikeli bir oyun oynanmaktadır.

AKP, emrivaki yaptı

AKP Anayasa değişikliği girişiminde yalnız kalmıştır. Süreci, kendi siyasi parti mutfağının iç işi gibi düşünmüştü. Kimsenin katkısını talep etmeden, hiçbir müzakere şansını Türkiye'ye tanımadan, kapalı kapılar arkasında değişikliği tasarlayarak emrivaki yaptı. Ardında da bu değişikliği toplumun çeşitli kesimlerine kabul ettirme gayretine girdi.

Sadece AKP'li işadamları

AKP'li işadamları dışında, hiçbir toplum kesimi bu değişikliği benimsemedi. Hiçbir kesimde pakete yönelik bir sahiplenme duygusu gelişmedi. Bir korku imparatorluğunun hakim kılınmaya çalışıldığı dönemde dahi bu toplum kesimlerinin gösterdiği tavır son derece önemlidir. AKP'nin Anayasa değişikliğinin iç yüzünü toplum gördü. Kürt ve Ermeni açılımında yaşanan fiyasko, Anayasa değişikliği sürecinde de yaşanacaktır. AKP kendi özel anlayışını topluma dayatma konusunda suçüstü olmuştur.

Evlere şenlik hüküm

Parti kapatma maddesi evlere şenlik. ?İktidarda bulunan siyasi partilerin yaptığı hukuksuzlukların hesabı ondan sorulamaz' düzenlemesi getiriyor. Hiçbir zaman sorulamaz, hali hazırda ve gelecekte de hesabı ondan sorulamaz.

Öğrenci de geçemez

Birbiriyle hiçbir ilgisi olmayan 23 maddenin tek bir ?Evet' ya da ?Hayır' seçeneğine bağlanması komik. 23 soru soracaksınız ve tek cevap bekleyeceksiniz. En çalışkan öğrenci bile böyle bir sınavdan geçemez.

?Kurtarın' diyorlar

AKP sözcüleri bile hazırladıkları paketle ilgili çekincelerini ortaya koymaya başladılar. Kendileri ?Biz yaptık ama biz de beğenmedik' noktasına geldiler, şimdi ?Gelin kurtarın bizi' diyorlar. Çünkü bu paket Anayasa'ya aykırıdır. Aklı başında herkes bunu görmektedir. Bu paket ortaya çıkmadan çok önce Anayasa Mahkemesi Başkanı dahi ?Anayasa değişikliği ?Ben yaptım oldu' yaklaşımı olmaz, müzakere ederek karşımıza gelin' uyarısı yaptı.

Hatıra Siirt battaniyesi

BÜYÜK coşkuyla karşılanan CHP Lideri Deniz Baykal'a Siirtliler üzerinde adı yazan Siirt kilimi hediye ettiler. Kongre salonuna ise Muş örgütü tarafından ?Sözde Değil Özde Kürt Dostu Sn. Deniz Baykal, Hoşgeldiniz? yazılı pankart asıldı. Baykal konuşmasında ?Deniz Feneri'ne değinerek, ?Milletvekilleri, dokunulmazlığı suiistimal ediyorlar. Ama sadece milletvekilleri değil. Suç işlediği açıkça bir Avrupa ülkesinin yargı kurumu tarafından netleşmiş olan bir dava konusunda birilerine de dokunulmazlık uygulanıyor. Bu iktidar Zahid Akman'a uluslararası dokunulmazlık veriyor? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber