Kültürel amaçlı yurt dışına çıkan öğrenciye harçsız pasaport verilecek

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 29 Mart 2010 10:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye Bakanlığı Gelir idaresi Başkanlığının yaz tatili döneminde Work and Travel in USA kültürel değişim programına katılmak amacıyla yurt dışına çıkacak olan bir ünüversite öğrencisinin pasaport harcından üniversite ya da Milli Eğitim Bakanlığından alınacak bir belge ile harçsız pasaport alabileceği konusunda görüş yazısı yayınladı.

Maliye Bakanlığı Gelir idaresi Başkanlığının görüş yazısında; ?Bilindiği üzere, 492 sayılı Harçlar Kanunu'nun 85 inci maddesinin (d) fıkrasında seyahatleri Türkiye için kültürel, ticari veya sosyal bir fayda sağlayacak mahiyette bulunduğu sabit olanlarla, Milli Eğitim Bakanlığının izni ile ilmi incelemelerde bulunmak veya yabancı memleketlerde yapılacak, spor temas ve müsabakalarına katılmak üzere toplu halde gezi yapacak öğretmen, öğrenci ve sporculara verilecek pasaportların harçtan istisna edileceği hükme bağlanmıştır.

5682 sayılı Pasaport Kanununun 15 inci maddesinde umuma mahsus münferit pasaportların Kanunda yazılı istisnalar saklı kalmak kaydıyla en az 3 ay, en fazla 5 yıl geçerli olmak üzere düzenlenebileceği belirtilmiş, aynı Kanunun 16 inci maddesinde de "Seyahatleri Türkiye için kültürel, ticari veya sosyal bir menfaat temin edecek mahiyette bulunduğu sabit olanlarla Milli Eğitim Bakanlığının müsaadesiyle ilmi tetkiklerde bulunmak veya yabancı memleketlerde yapılacak spor teması ve müsabakalarına iştirak etmek üzere kafile halinde gezi yapacak öğretmen, öğrenci ve sporculara verilecek pasaportlar hiçbir harca tabi değildir, " hükmüne yer verilmiştir.

07/07/2008 tarih ve 68032 sayılı 2008/2 No'lu Harçlar Kanunu iç Genelgesinde, harçsız pasaport uygulamasına ilişkin esaslar açıklanmıştır.

Buna göre, kültürel değişim programının 492 sayılı Harçlar Kanununun 85 inci maddesinin (d) bendi kapsamında olduğuna ilişkin ilgili üniversite ya da Milli Eğitim Bakanlığından alınacak bir belgenin tevsiki halinde harçsız pasaport düzenlenmesine imkan bulunmaktadır.? açıklamalarında bulunuldu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber