Raportör kalsaydı üye seçilemeyecekti

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 31 Mart 2010 08:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

BİR AY SONRA YEDEK ÜYE

Alparslan Altan'ın yedek üyeliğe atanması, ilginç bir görev değişikliğinin ardından geldi. Yürürlükteki anayasaya göre raportörler arasından Yüksek Mahkeme'ye üye seçilemiyor. Raportör Altan'a üyelik yolunu açan gelişme, 26 Şubat tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan atama sayesinde gerçekleşti. Raportör Altan bu atama ile önce Denizcilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcılığı'na getirilerek 'üst düzey bürokrat' niteliği kazandı. Yaklaşık bir ay sonra da Cumhurbaşkanı Gül tarafından 'üst düzey bürokrat' kontenjanından Anayasa Mahkemesi'ne yedek üye seçildi. Anayasa Mahkemesi'nin mevcut kuruluş şekline göre cumhurbaşkanı, Yüksek Mahkeme'ye üst düzey bürokratlar arasından bir asıl bir de yedek üye seçebiliyor. Anayasa değişikliği paketine göre Yüksek Mahkeme'de asıl ve yedek üye ayrımı olmayacak. Taslağa göre yedek üyeler doğrudan asıl üye olarak görev yapmaya başlayacaklar. Böylece Altan, anayasa değişikliğinin gerçekleşmesi halinde Yüksek Mahkeme'nin asıl üyesi olacak. Gül dün de, Yargıtay Üyesi Burhan Üstün'ü Anayasa Mahkemesi'nin boş bulunan diğer yedek üyeliğine atadı.

Raportör kalsaydı üye seçilemeyecekti

Alpaslan Altan Anayasa Mahkemesi'nde raportör olarak görevine devam etseydi, Anayasa ile Anayasa Mahkemesi'nin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkındaki Kanun uyarınca asıl veya yedek üyeliğe seçilemeyecekti. Anayasa Mahkemesi'yle ilgili kanunun 3. maddesinde, seçilecek üyelerle ilgili şu düzenleme yer alıyor:

"Anayasa Mahkemesi asıl ve yedek üyeliğine seçilebilmek için aşağıdaki şartları haiz bulunmak gerekir;

Yargıtay, Danıştay, Askeri Yargıtay, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi ve Sayıştay'da başkan ve üye olmak; veya

40 yaşını bitirmiş, 65 yaşını doldurmamış, yükseköğrenim görmüş ve kamu hizmetlerinde en az 15 yıl fiilen çalışmış veya yükseköğretim kurumlarında en az 15 yıl öğretim üyeliği yapmış olmak şartıyla:

a) Yükseköğretim kurumlarının hukuk, iktisat ve siyasal bilimler dallarında öğretim üyesi; veya

b) Yükseköğretim Kurulu başkan veya üyesi veya Yükseköğretim Kurumu rektör veya dekanı veya müsteşar, müsteşar yardımcısı, general, amiral, büyükelçi, bölge valisi veya vali olarak görev yapmak; veya

c) Mesleğinde avukat olarak fiilen on beş yıl çalışmış olmak; ve,

Hâkimlik mesleğine alınmamayı gerektiren bir suçtan hüküm giymemek veya bu gibi suçlardan dolayı ceza kovuşturması altında bulunmamak ve hâkimlik mesleğine alınmasına engel bir hali olmamak."

Anayasa'nın 146. maddesinde de, cumhurbaşkanının üç asıl ve bir yedek üyeyi üst kademe yöneticileri ile avukatlar arasından seçmesi öngörülüyor. Maddede "Yükseköğretim kurumları öğretim üyeleri ile üst kademe yöneticileri ve avukatların Anayasa Mahkemesi'ne asıl ve yedek üye seçilebilmeleri için, kırk yaşını doldurmuş, yükseköğrenim görmüş veya öğrenim kurumlarında en az on beş yıl öğretim üyeliği veya kamu hizmetinde en az on beş yıl fiilen çalışmış veya en az on beş yıl avukatlık yapmış olmak şarttır" deniliyor. Ancak Altan bu şartlardan herhangi birine de uymuyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber