SSK'da, başkanlık sisteminin aynen kabul edilmesi halinde müdür cenneti yaratılacak

Haber Giriş : 14 Temmuz 2003 06:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

1946'da çıkarılan 4792 Sayılı Sosyal Sigortalar Kurumu Kanunu, Yaşar Okuyan'ın bakanlığı döneminde çıkarılan 616 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile değiştirildi.

4 Kasım 2000 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 616 sayılı KHK, Kurum'un teşkilat yapısını değiştiriyor ve SSK'yı Genel Müdürlük iken Başkanlık haline getiriyordu. Ancak Anayasa Mahkemesi, 10 Kasım 2000 tarihinde sözkonusu 616 sayılı KHK'yı iptal etti. Yüksek Mahkemesi iptal kararında, mevzuatta boşluk doğmasın diye bir yıl da süre verdi. Bir yıllık süre 10 Kasım 2001'de doldu ama bu süre içinde yasa çıkarılamadığından SSK yasasız kaldı. O günden bu yana da Kurum, herhangi bir yasal temelden yoksun olarak çalışmalarını sürdürüyor ve bu durum hizmetlerde aksamalara neden oluyor. Bu nedenle de yasal yetkisi olmayan SSK Yönetim Kurulu tek bir doktor, hemşire veya memur alabilmiş değil.

Koltuk cenneti
Daha önce genel müdürlük iken; Bir başkan Bir genel müdür, iki genel müdür beş genel müdür yardımcısı, altı genel müdür yardımcısı 9 daire başkanlığı, 24 daire başkanı 127 şube müdürü kadrosbundan oluşan bid bürokrat kadrosu ile yönetilmeye başlanmıştır. 96 şube müdürü, ile yürütülen hizmetler 616 Sayılı KHK'dan sonra hem yatay ve hem de dikey olarak genişlemiş ve SSK Başkanlık olduktan sonra; Bir başkan iki genel müdür altı genel müdür yardımcısı yirmi dört daire başkanı yüz yirmi yedi şube müdürü kadrosundan oluşan bir bürokrat kadrosu ile yönetilmeye başlanmıştır.

2 milyon dolara makam odaları
Gayrimenkul zengini olan SSK'ya Sıhhiye'de aylığı 62.500 dolardan bina kiralanmış ve bina içine de İtalya'dan taşlar getirtilerek 2 milyon dolar harcanmıştır. Kira sözleşmesine göre de bina boşaltıldığı takdirde eski haline getirilecek olmasına da en az bu kadar harcanacaktır.

Koltuklara ilaveler var
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının hazırladığı ve 616'nın tıpkısının aynısı olan tasarıda yukarıdaki koltuklar yetmemiş gibi ilave olarak iki başkan yardımcılığı kadrosu ihdas edilmektedir. Bu hali ile SSK üst düzey bürokrat cennetine dönüşmektedir.

Artan yatay ve dikey yapı
SSK tek genel müdürlük iken bir şube müdürü, genel müdürlüğün bir birimine yazı gönderebilmek için daha önce kısa sürede daire başkanları aracılığı ile iletişime geçebilirken, başkanlık yapısı altında, sırasıyla; kendi daire başkanına, genel müdür yardımcısına, genel müdüre, SSK başkan yardımcısına, SSK başkanına, diğer genel müdüre, genel müdür yardımcısına, daire başkanına, şube müdürüne uzanan bir süreci izlemek zorunda kalmış ve bürokrasi kendilerini bile bıktırır hale gelmiştir.

Özerklik yok
Daha önce sadece genel müdür ile yardımcıları ilgili bakan tarafından teklif edilip üçlü kararname ile atanırken, 616 Sayılı KHK. ile daire başkanları bile bakan tarafından atanır hale gelmiştir. Böylece yönetim kurulunun atama yetkisi yok edilmiş, yönetim kurulu üyeleri süs haline getirilmiştir.
aksam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber