Öğrenci affı komisyonda kabul edildi

Haber Giriş : 16 Şubat 2005 14:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AK Parti Grup Başkan vekilleri Faruk Çelik, Eyüp Fatsa, Sadullah Ergin, İrfan Gündüz, Van Milletvekili Hacı Biner ile İzmir Milletvekili Mehmet Tekelioğlu'nun imzasını taşıyan 3 maddelik öğrenci affı yasa teklifi, TBMM Milli Eğitim Komisyonu'nda kabul edildi.

Yasa teklifinin 1. maddesinde yapılan değişiklikle af kapsamı 2-3 ay kadar genişletildi. Af, daha önce çıkan af yasasının bittiği tarih olan 29.6.2000 tarihinden itibaren başlayacak. Doktora öğrencilerine tanınan 1 yabancı dil sınavına girme hakkı da 2'ye çıkarıldı. Okullarından her ne sebeple olursa olsun atılan tüm öğrenciler aftan yararlanarak okullarına geri dönebilecekler. Aftan 224 bin civarında örgün öğretim, 440 bin civarında da açık öğretim öğrencisinin faydalanması bekleniyor. Kısa bir süre önce AK Parti Grup Başkan vekilleri Faruk Çelik, Eyüp Fatsa, Sadullah Ergin, İrfan Gündüz, Van Milletvekili Hacı Biner ve İzmir Milletvekili Mehmet Tekelioğlu tarafından TBMM Başkanlığı'na verilen öğrenci affı yasa teklifi, bugün Milli Eğitim, Gençlik ve Spor Komisyonu'nda ele alındı. Komisyon toplantısına Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik katılırken, Yüksek Öğretim Kurulu'ndan (YÖK) herhangi bir yetkilinin davet edilmesine rağmen katılmaması dikkat çekti.

CHP AFFIN İÇERİĞİNE DEĞİL, USULÜNE KARŞI
CHP'li komisyon üyesi Mustafa Gazalcı, yasa teklifinin alt komisyona havale edilerek, YÖK ve Üniversitelerarası Kurul'un da görüşünün alınıp yeniden değerlendirilmesi ve daha köklü bir değişiklik yapılması gerektiğini ifade etti. Affa karşı olmadıklarını; ancak tasarıda usul açısından yanlışlık bulunduğunu dile getiren Gazalcı, bugüne kadar 9 kez af çıkarıldığını hatırlatarak üniversitelerde köklü bir değişikliğin zorunlu olduğunu söyledi. Gazalcı, bu afla da herhangi bir şeyin değişmeyeceği görüşünü savundu. Ancak Gazalcı'nın yasa teklifinin alt komisyona gönderilmesini öngören önergesi kabul edilmedi. Mustafa Özyürek ise, affın çözüm olmadığını, 6 ay sonra böyle bir uygulamanın yeniden gündeme gelebileceğini kaydetti. Özyurt, "Bu bir çözüm değil. İşi kökünden çözelim, aksi takdirde palyatif bir çözüm olacak" dedi.
Milli Eğitim Bakanı ve Kültür ve Turizm Bakan Vekili Hüseyin Çelik ise konuşmasında, affa kendisinin de karşı olduğunu; ancak bunu bir zorunluluk olarak gördüğünü ifade etti. Sık sık af çıkarılmasının işi 'sulandırdığını' kaydeden Çelik, kendisinin de üniversitelerde köklü bir değişiklikten yana olduğunu ve bu değişimin aşama aşama kaydedildiğini söyledi.

Yasa teklifinin 1. maddesinde AK Parti Bursa Milletvekili Faruk Ambarcıoğlu ve AK Parti Çankırı Milletvekili Hikmet Özdemir bir önerge verdi. Önergenin 1. maddesinde geçen affın uygulanmasına ilişkin olan 2000-2001 tarihinin netleştirilmesini ve önceki affın bitiş tarihinden itibaren başlatılmasını öngören değişiklik kabul edildi. Dolayısıyla af 29 Haziran 2000 tarihinden itibaren başlayacak. Yine aynı AK Parti'li milletvekillerince verilen önerge doğrultusunda doktora öğrencilerine tanınan 1 defalık yabancı dil sınavı hakkı da 2'ye çıkarıldı.

YASA TEKLİFİNDE NELER VAR?
Teklifin gerekçesinde, harcını yatıramadığı için üniversiteyle ilişiği kesilen on binlerce öğrencinin olduğu, sayıları 224 bini bulan (örgün öğretim) bu öğrencilerin birikimlerinin değerlendirilmesinde yarar olduğu vurgulandı. Bir yıldan beri ciddi bir beklenti içine sokulan bu öğrencilere fırsat tanınmasının zorunlu hale geldiği anlatılan teklifte, 'Bundan sonra bu tarz çözümlere ümit bağlanmaması gerektiğine' de işaret edildi.

Muhtemelen gelecek hafta Meclis Genel Kurulu'nda ele alınacak olan teklif, Yükseköğretim Yasası'na geçici 50. ve 51. maddelerin eklenmesini öngörüyor. Teklifte; üniversitelerin lisans-önlisans düzeyinde, hazırlık da dahil tüm sınıflarında okurken kendi isteğiyle ilişiği kesilenler de dahil olmak üzere, her ne sebeple olursa olsun okullarından ayrılan öğrencilere, ayrılmalarına yol açan bütün dersler için "bir öğretim yılı devam ve 3 sınav hakkı" verilmesi öngörülüyor. Daha önce başarısız olduğu dersler, kurumlarınca müfredattan çıkartılmış ise okul yönetiminin belirleyeceği derslerden sınava girecek olan öğrenciler, başarılı oldukları takdirde okullarına devam edebilecekler.

Teklife göre, uygulamalı eğitim-öğretim yapan okullardan ayrılan öğrencilere devam edemedikleri dersler ve uygulamalar için devam olanağı sağlanacak. Bu öğrencilerin sınav süreci ise devam şartını tamamladıktan sonra başlayacak. Sınıf geçme sistemi uygulanan üniversitelerde en çok 3 dersten başarısız olup sınıfını geçemeyen öğrencilere, üst sınıfa devam etme ve başarısız olduğu dersler için 3 sınav hakkı verilecek. Not ortalaması nedeniyle sınıfını geçemeyen veya mezun olamayan öğrenciler ise istedikleri 3 dersten notlarını yükseltmek için sınava girebilecek.

İHA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber