İşte Öğrenci Affı Teklifi

AK Parti Grup Başkan vekilleri Faruk Çelik, Eyüp Fatsa, Sadullah Ergin, İrfan Gündüz ile Van Milletvekili Hacı Biner ve İzmir Milletvekili Mehmet Tekelioğlu'nun imzasını taşıyan 3 maddelik öğrenci affı yasa teklifi, TBMM Milli Eğitim Komisyonu'nda kabul edildi. Af teklifi ile öğrencilere sınav hakkı tanınmasının yanında, verilmiş hakları kullanan öğrencilere, bu süre boyunca askerlikten tecilli sayılma imkanı da getirilmektedir. Teklifin tam metni için başlığa tıklayın.

Haber Giriş : 16 Şubat 2005 14:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Not: Aşağıdaki kanun TBMM Genel Kurulunda kabul edildikten ve Cumhurbaşkanı tarafından onaylandıktan sonra yürürlüğe girecektir.

Yüksek Öğretim Kanununa Geçici Maddeler Eklenmesine Dair kanun Teklifi

Madde 1- 4.11.1981 tarih ve 2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanununa aşağıdaki geçici maddeler eklenmiştir.

"Geçici Madde 50- Yükseköğretim kurumlarında; hazırlık ve diğer bütün sınıflarda ön lisans ve lisans düzeyinde öğrenim yapan öğrencilerden, 2000-2001 öğretim yılından bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihe kadar- kendi isteği ile ilişiği kesilenler dahil- her ne sebeple olursa olsun ilişkileri kesilmiş öğrencilere ilişkilerinin kesilmesine sebep olan bütün dersler için bir öğretim yılı devam ve üç sınav hakkı verilir. Öğrenciler, daha önce başarısız oldukları dersler programdam çıkarılmış ise bu derslerin yerine kurumlarca belirlenecek başka derslerden sınava girerler ve bu sınavlarda başarılı olmaları halinde öğrenciliğie intibakları yapılır.

Birinci fıkradaki haklar saklı kalmak kaydıyla, uygulamalı eğitim-öğretim yapan okullardan ayrılan öğrencilere, devam edemedikleri dersler ve uygulamalar için ilgili
yükseköğretim kurumunca devam imkânı sağlanır. Bu öğrenciler için Kanunun öngördüğü sınav süresi başlar.

Sınıf geçme sistemi uygulayan yükseköğretim kurumlarında en çok üç dersten başarısız olup bir üst sınıfa geçemeyen öğrencilere; üst sınıfa devam etme ve alt sınıfta
başarısız oldukları dersler için üç sınav hakkı verilir. Not ortalaması sebebiyle sınıf geçemeyen veya mezun olamayan öğrencilere, istedikleri üç dersten not yükseltmek için bir sınav hakkı tanınır.

Müracaat süreleri içinde askerlik zamanı gelmiş olanlar, bu Kanun hükümlerine göre verilmiş hakları kullandıkları takdirde tecilli sayılırlar. Halen askerlik görevini yapmakta olanların terhislerinden sonraki iki ay içerisinde müracaat hakları saklıdır. Gözlem altında veya tutuklu bulunanlar, bu hallerinin sona ermesini takip eden iki ay içerisinde müracaat ettikleri takdirde, bu Kanun hükümleri çerçevesinde haklarını kullanabilirler.

Yukarıdaki haklardan yararlanmak isteyenlerin bu Kanunun yayımı tarihinden itibaren iki ay içinde ilgili yükseköğretim kurumuna başvurmaları şarttır.

Geçici Madde 51- 2000-2001 öğretim yılından bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihe kadar, lisansüstü öğrenim görürken, her ne sebeple olursa olsun kurumları ile ilişiği kesilen öğrencilere başarısız oldukları dersler ve yeterlik için iki sınav hakkı, yüksek lisans öğrencileri için bir yıl, doktora öğrencileri için iki yıl tez hazırlama süresi verilir. Doktora yeterlik sınavına girebilmek için, yabancı dil sınavında başarısız olanlara bir sınav hakkı verilir.

2000-2001 öğretim yılından bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihe kadar; sanatta yeterlilik veya tıpta uzmanlık alanlarında başarısız olanlara, başarısız oldukları derslerden laboratuar ve uygulamalı derslere devam ve eksik rotasyonlarını tamamalama şartı ile iki sınav hakkı verilir.

Yukarıdaki haklardan yararlanmak isteyenlerin bu Kanunun yayımı tarihinden itibaren iki ay içinde ilgili yükseköğretim kurumuna başvurmaları şarttır.

Madde 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Madde 3- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber