Türk halkına tonlarca 'deli dana riski' taşıyan et yedirmişler

Haber Giriş : 17 Şubat 2005 12:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

"1986 yılından bu yana deli dana hastalığı görülen ülkelerden et ve canlı hayvan ithalatı yapılmıyor? açıklaması raporlarla yalanlandı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın soruşturmasına göre; Türk insanı 1996 ve 97 yılları arasında tonlarca deli dana riski taşıyan et yemiş. Savcılık, bu etlerin ithaline olur veren 4 eski Tarım Bakanı ve Sami Güçlü hakkında fezleke düzenledi. İşte Başbakanlık raporu;

?Tarım Bakanı Sami Güçlü' nün 1986 yılından bu yana deli dana hastalığı görülen ülkelerden et ve canlı hayvan ithalatı yapılmıyor? açıklamasına rağmen müffettiş raporları ve Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın önincelemesi farklı gerçeklere işaret ediyor.

Başbakanlık oluruyla geçtiğimiz Mart ayında başlatılan inceleme sonuçları, 1996 yılında, ?hastalık görülen ülkelerden et ithalinin yasaklanması? kararından önce alınan kontrol belgesi ile hastalık riski taşıyan etler ithal edildiği ortaya çıktı.

İnceleme raporunda, Uluslararası Salgın Hastalıklar Ofisi tarafından belirtilen risklere rağmen Fransa ve Hollanda'dan tonlarca sığır eti alındığı, yasak kapsamında olan koyun ve keçi yağları ile bağırsak ile et suyunun ise yasak kapsamı dışına çıkarıldığı belirtildi.

Savcılık, bu etlerin ithaline olur veren 4 eski tarım bakanı Nevzat Ercan, İsmet Atilla, Musa Demirci ve Mustafa Taşar hakkında fezleke düzenleyerek Meclis'e gönderdi.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, bu etlerin ithalinde imzası bulunan 27 bürokrat hakkında 2004 yılının nisan ayında soruşturma izni verdi. Ancak 8 yıl sonra gelen bu izine yapılan itirazı değerlendiren Danıştay Birinci Dairesi, zamanaşımı nedeniyle soruşturma izninin kaldırılmasına hükmetti.

ntv

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber