Göze kaynak yaparak kataraktı kolaylaştırdı

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 09 Nisan 2010 07:32, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

ESRA TÜZÜN

Türk doktor Rıfat Rasier'in korneaya kaynak yapıp, enfeksiyon riskini sıfıra indirdiği yöntem, katarakt ameliyatını kolaylaştırdı. Tekniği anlatan İngilizce kitap, tüm dünyada satışa sunuldu

İstanbul Florence Nightingale Hastanesi Göz Hastalıkları Bölümü'nde görevli Dr. Rıfat Rasier, katarakt ameliyatını kolaylaştıran bir teknik geliştirdi. Yeni sistemde korneaya kaynak yapılıyor ve enfeksiyon riski sıfırlanıyor. Tekniği anlatan İngilizce kitap, dünya genelinde satışa sunuldu. Sanayi Bakanlığı, 800 proje arasında birinci olan tekniğe, 100 bin TL'lik devlet desteği verdi.

ASİSTANKEN HAZIRLADI

29 yaşındaki Dr. Rıfat Rasier, yönteminin bilimsel altyapısını henüz asistanken Boğaziçi Üniversitesi Biofotonik Laboratuvarı'nda hazırladı. Projeyi geliştirirken göz hastalıkları konusunda uzmanlığını tamamlayan genç doktor Rıfat Rasier, kendi imzasını taşıyan yöntemi şöyle anlatıyor: "Normal katarakt operasyonlarında ameliyat sonrası kesi kapatılması bazı vakalarda yara yeri sızıntısı ve enfeksiyon riski gelişiyordu. Bu nedenle açık bırakılan kesi yerinde ameliyat sonrasında göz içinde bakteri yerleşirse enfeksiyon oluşabiliyordu. Ameliyat ne kadar başarılı geçerse geçsin, bazen göz kaybına kadar giden enfeksiyonlar oluşabiliyordu. Kesiye dikiş atılmak zorunda kalınırsa dikiş nedeniyle oluşan konjunktiva altı kanama ve enfeksiyon görülüyordu. Bunun yok edilmesini sağlayacak yeni bir yöntem olabileceğini gösterdim."

DİKİŞ ATILMADAN

Dr. Rıfat Raiser'in geliştirdiği teknik sayesinde laserle göze kaynak yapılması sağlandı. Özel bir dalga boyu ile dokuya temas etmeden 2 milimetre uzaktan bir prob yardımıyla kaynak yapılarak kapatılmasını sağladı. Yani göze dikiş atılmadan lazer yardımıyla kesi kapatıldı. Dr. Raiser böylece operasyon riski azalırken operasyon süresi kısaltıldığını söylüyor.

'CORNEA'DA YER ALDI

Yöntem, kendi adıyla dünyanın göz alanında en saygın bilimsel dergilerinden biri olan Cornea Dergisi'nde yayımlandı. Yöntemin tüm ayrıntılarının yer aldığı kitabı İngilizce olarak hazırlandı. Amazon tarafından dünyada satışa çıkartıldı.

'Doktorluğu mühendislikle birleştirdi'

Prof. Dr. Halil Bahçecioğlu (Bilim Üniversitesi Göz Bölümü Başkanı): Dr. Rıfat Rasier, doktorlukla mühendisliğin birleşerek başarılı sonuçlar alınabileceğini gösterdi. Sadece Türkiye için değil, dünya için önemli bir çalışma. Katarakt ameliyatları için yeni bir kapı açıyor. Katarakt ameliyatı oftalmoloji pratiğinde en çok uygulanan operasyon tipi arasında yer alır. Türkiye'de katarakt ameliyatına ihtiyacı olan kişi sayısı 1 milyon 300 kişi olarak gösteriliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber