Sağlıkta, döner sermaye kavga başlattı

Haber Giriş : 17 Şubat 2005 18:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanlığı'nınuygulayaya soktuğu "SSK'lı hastaların devlet hastanelerinde muayene edilmesi"ne imkan tanıyan sistem doktorlar arasında para tartışmasına yolaçtı.

Erzurum Numune Hastanesi'nde dahiliye uzmanı olarak çalışan Dr. Zafer Kurnuç'un basın kuruluşlarına ulaştırdığı "Elveda Hastanem" başlıklı yazıyla gün yüzüne çıkan döner sermeye kavgası, sağlık çevresinde rahatsızlık oluşturdu. Kurnuç, doktorların performansına göre pay aldığı döner sermaye gelirlerinin adil olarak dağıtılmadığını, bazı başhekim yardımcılarının haketmeden 3 ile 6 bin YTL (3 ile 6 milyar TL) ve hastaneye uğramadan para aldıklarını iddia etti.

Kurunç'a göre; adil olmayan döner sermaye dağıtımı birkaç ay içinde 'talan'a döndü, daha fazla pay alabilmek için akla hayale gelmeyen hilelere başvuruldu. Bu durumu hekimlik mesleği açısından utanç verici olarak değerlendiren Kurnuç, hastanenin amele gibi çalışan, nöbet tutan, ameliyata giren, yatan hastalara bakan, heyet ve konsültasyona giren, poliklinikte yüzlerce hasta muayene eden uzmanların yöneticilerin 3'te biri kadar döner sermayeden pay aldıklarını belirtitiyor.

YEŞİL KARTLI HASTALARIN SAYISI ARTTI

Kurnuç'un bir diğer iddiası ise yeşil kartlı hastaların sayısındaki artış. Yeşil kartlıların ilaçlarının ödenmeye başlaması ile birlikte yeşil kartlı hastaların sayısında patlama yaşandığına dikkat çeken Kurnuç, "Yeşil kartlılar olur olmaz her şikayetleri için hastaneye gelmeye başladı. Bir dahiliye uzmanı olarak baktığım günlük 50-60 hastanın çoğu basit şikayetleri olan ve uzman gerektirmeyen hastalardır. Yani uzmanların enerjisi boşa harcanmakta, esas görevleri yerine angarya ile uğraşmalarına çanak tutulmaktadır" dedi. Aynı hastanede 30 yıl iç hastalıkları uzmanı olarak çalışan Kurnuç'un, 1 Mart 2005 tarihinde emekli olmak için idareye dilekçe verdiği ortaya çıktı.

"AZ ÇALIŞAN AZ, ÇOK ÇALIŞAN ÇOK ALIR"

Kurnuç'un gündeme getirdiği "döner sermeya talanı" iddialarını yalanlayan Numune Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Selçuk Bozhalil, çok çalışanın çok, az çalışanın az aldığını belirtti. Kurnuç'un bazı doktorlarla arasında olan gerginlikleri giderayak yaptığı açıklamayla bütün hastaneye maletmeyşe çalıştığını ifade eden Bozhalil, "Kanunsuz hiçbir iş yapılmıyor. Gerekli inceleme yapıldığında döner sermaye talanının olmadığı ortaya çıkacaktır" açıklamasını yaptı.

Bozhalil konuyla alakalı bütün işlemlerin 'Döner Sermaye Gelirlerinde Ek Ödeme Yapılması'na dair kanun ve yönergeleri doğrultusunda yapıldığını hatırlatarak, oluşturdukları iki komisyonla da yapılan işlerin denetlendiğini söyledi. Bozhalil, Kurnuç'un geçen yıl 6 bin hasta, aynı servisteki bir başka doktorun ise 9 bin hasta baktığını belirterek, rakamların talan iddialarını çürüttüğünü kaydetti.

Bozhalil, Numune Hastanesi'nin döner sermaye kasasında ayda 3 milyon YTL (3 trilyon TL) para biriktiğini, bunun ise sadece 700 milyar lirasının Başhekim yardımcısı, müdür yardımcısı, uzman ve pratisyenlere ek gelir olarak dağıtıldığını aktardı.

haber7

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber