Komisyonda Anayasa Mahkemesi tartışması

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 12 Nisan 2010 13:33, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

Anayasa değişiklik teklifinin TBMM Anayasa Komisyonu'ndaki görüşmeleri tartışmalarla sürüyor.

TBMM - Komisyonun bugünkü çalışmaları, teklifin Anayasa Mahkemesi'ni yeniden yapılandırılmasını öngören 17. maddesinin görüşülmesiyle başladı.

CHP Antalya Milletvekili Atilla Emek, teklifi göre Anayasa Mahkemesi'nin 9 üyesinin hukukçu olmamasının mümkün olduğunu ifade ederek, ''Çoğunluğu hukukçu olmayan bu yapı Yüce Divan olarak nasıl ceza yargılaması yapacak?'' diye sordu. Anayasa Mahkemesi'nin yeni yapısıyla yüksek mahkeme olma niteliğini kaybedebileceğini öne süren Emek, ''Üyelerinin tümüne yakınını dolaylı yoldan iktidar belirleyecek. Bunlar, hukuk devletine karşı tezgahlardır. Amaç hukuk devletini işlemez hale getirerek, parti devleti oluşturmaktır'' görüşünü dile getirdi.

AK Parti Karabük Milletvekili Mustafa Ünal, ''yargı kuşatılıyor, yandaş yargı yaratılıyor'' eleştirilerini anımsattı. Almanya ve Belçika'da Anayasa Mahkemesi üyelerinin tamamını; Avusturya, Fransa, İtalya, Portekiz'de bir kısmını parlamentonun seçtiğini belirten Ünal, ''Demokratik ülkelerde halkın iradesini temsil eden parlamentodan korkan yoktur. Bu korkaklık ve ürkeklik yeterince halk oyuna mazhar olamamaktan kaynaklanmaktadır. Ülkenin geldiği demokratik anlayış bu eleştirileri getirenlerin gözlerinden kaçıyor. Halk ve halkın iradesi tahkir ediliyor'' diye konuştu.

Ünal, hiçbir yargıcın kendisini seçene yandaşlık yapacağını düşünmediğini belirterek, Anayasa Mahkemesi genel kurulunun daha demokratik hale getirildiğini ifade etti.

CHP Manisa Milletvekili Şahin Mengü, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, CHP Başkanı Deniz Baykal'ın 3 maddenin referanduma götürülmesi önerisinin görüşülebileceğini söylediğini anımsatarak, Komisyon Başkanı Burhan Kuzu'nun, ''Grup başkanvekillerinin görüşmesi için toplantıya 2 saat geç başlayalım'' önerilerini kabul etmemesini eleştirdi. Kuzu, ''Sayın Başbakan gelmeden bir karara varamazlar. Siz, Sayın Baykal'a sormadan bir karara varabilir misiniz'' diye konuştu.

Getirilen sistemle Anayasa Mahkemesi'nin ''ele geçirilmeye çalışıldığını'' öne süren Mengü, ''Bir kimya ya da elektrik mühendisinin Anayasa Mahkemesi üyesi olması mümkün. O meslekleri rencide etmek için söylemiyorum. Benden nasıl elektrik mühendisi olmazsa elektrik mühendisinden de Anayasa Mahkemesi üyesi olmaz'' diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, YÖK kontenjanından Anayasa Mahkemesi üyeliğine geçtiğimiz günlerde seçim yaptığını anımsatan Mengü, YÖK'ün Gül'e ismini bildirdiği 3 adayın da hukukçu olmadığını ifade etti. Mengü, ''Muhasebecinin üye olduğu bir Yüce Divan Cumhurbaşkanını yargılayacak'' dedi.

?SİSTEMİN GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLİYOR'

MHP Konya Milletvekili Faruk Bal, Anayasa değişiklik teklifi ile ''parlamenter sistemin genetiğinin değiştirildiğini'' öne sürdü.

Cumhurbaşkanının yetkilerinin şikayet konusu yapıldığını anımsatan Bal, bu yetkilere yenilerinin eklendiğini söyledi. Bal, ''Teklif, ucube bir cumhurbaşkanlığı sistemine yol açıyor. AKP başkanlık sistemine giden yolun parke taşlarını döşüyor. AKP'nin niyeti halis değil'' diye konuştu.

Bal'ın, önceki görüşmelerde dile getirdiği, 2007 seçimlerinde cumhurbaşkanlığı seçimi üzerinden gerginlik yaratılarak ''hormonlu oy'' alındığı sözlerini yinelemesi üzerine, tartışmalar yaşandı. Başkan Kuzu, ''Demek ki demokrasinin gidişatına dokunmamak lazım. Dokunulduğu an bir yerden fırlama yapıyor'' dedi. Kuzun'un sözleri gülüşmelere neden oldu.

Bal, yapılan değişikliğin yine böyle bir gerginlik amaçladığını ve seçime dönük olduğunu savundu. Bal, ''Peygamber postu olan yargı, peygamber ocağı olan ordu ile oynamayın'' diye konuştu.

''Uzlaşma aranmadığı'' eleştirisinde bulunan Bal, ''AKP'nin dayatması ile karşı karşıyayız. Bu, hayırlı bir netice doğurmayacak. Geçmişteki yanlışları konusunda kanı kanla yıkamaya çalışıyorsunuz. Onun vebali ağırdır. AKP bu vebalin altında kalır'' diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber