Adana'da CHP bölündü Ak Parti kazandı

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 14 Nisan 2010 08:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Açığa alınan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Durak'ın yerine yapılan başkan vekili seçiminde sürpriz sonuç çıktı. CHP'li Meclis üyeleri bölününce son oylamada Ak Parti ile MHP'li adaylara 16'şar oy çıktı. Çekilen kuranın kazananı ise Ak Parti oldu

İçişleri Bakanlığı'nca hakkında açılan soruşturmalar nedeniyle açığa alınan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak'ın yerine başkan vekili seçiminde sonucu kura belirledi.

CHP'li Belediye Meclis üyelerinin grup kararına uymayarak bölünmeleri sonucu yapılan son oylamada Ak Parti ve MHP'li adaylara 16'şar oy çıktı. Kura çekimi sonucu Yüreğir Belediye Başkanı olan Ak Partili Mahmut Çelikcan Büyükşehir Belediye Başkan Vekili oldu. Durak göreve dönene ya da 2014 seçimlerine kadar Çelikcan bu görevini yürütecek.

Durak'ın rüşvet iddiaları nedeniyle 28 Mart'ta açığa alınması sonrası yapılan ilk iki turdan sonuç alınamayınca, dün 3. tur oylamaya geçildi. Ak Partili Çelikcan 13 oy alırken, MHP'li Fethi Coşkuntuncel 11, CHP'li Yıldıray Arıkan 9 oy aldı, bir oy da boş çıktı. Bunun üzerine 4. tura, en çok oy alan iki isim olan Çelikcan ve Coşkuntuncel girdi.

Kura sürprizi

Son tur öncesi verilen arada, CHP'nin MHP'li adayı desteklemek için grup kararı aldığı belirtildi. Ancak, grup kararına rağmen iki adaya da 16'şar oy çıktı. Çelikcan'ın, 13 Ak Partilinin yanı sıra iki bağımsız üyenin oyunu alması halinde 15'i bulması nedeniyle, CHP'nin en az bir fire verdiği anlaşıldı.

Oyların eşit çıkması nedeniyle, 5393 sayılı Belediye Yasası'nın 45. maddesi uyarınca kura çekilişine geçildi ve kazanan isim Çelikcan oldu.

Ak Partili Çelikcan seçimden sonra yaptığı açıklamada, ?Adil bir seçim oldu. Adana için hayırlı uğurlu olsun? dedi. Tebrikleri kabulünden sonra kürsüde kısa bir konuşma yapan Çelikcan, ?Meclis'teki üç grubun da meclis üyesi sayısı birbirine yakın. Belediyeyi hep birlikte yöneteceğiz. Başta büyük yatırımlar olmak üzere Adana'nın çözüm beklediği her soruna eğileceğim. Kazanan Adana olmuştur? dedi. Çelikcan, sonucun kura çekimine kalacağını tahmin etmediğini, kuranın kendisi için de sürpriz olduğunu kaydetti.

Ak Parti'ye geçti

Seçimlerden önce mevzuat uyarınca ilçe belediye başkanlarının aday olamayacağı yönünde iddialar dile getirilmiş, görüşü sorulan İçişleri Bakanlığı bu konuda bir engel olmadığı yanıtını vermişti.

Daha önce 2004 seçimlerinde AK Parti'den başkan seçilen Durak, Aralık 2008'de MHP'den aday olmaya karar vermişti. Durak Mart 2009'da başkan olurken, belediye başkanlığı koltuğu yaklaşık 16 ay sonra vekâleten de olsa Ak Parti'ye dönmüş oldu.

29 Mart 2009 belediye seçimi

Aytaç Durak (MHP) yüzde 29.7

M. A. Bilici (Ak Parti) yüzde 29.5

Ümit Özgümüş (CHP) yüzde 26.2

MHP'den son anda aday olarak seçime giren Aytaç Durak, 29 Mart 2009'da, Ak Parti adayı Mehmet Ali Bilici'yi çok az bir farkla (1387) geçerek başkanlık koltuğuna oturmuştu. Durak 237.198, Bilici 235.811, Özgümüş 209.530 oy almıştı.

Cep yasağı

İlk turda Ak Parti'nin bir fire vermesi, ikinci turda da meclis üyelerinin verdikleri oyları cep telefonu kameralarıyla kayıt altına alması üzerine, bu kez 3. turda üç adayın adının yazılı olduğu birer pusula hazırlatıldı.

Kalem kullanımı yasaklanırken, oy verme işleminin yapıldığı kabine girişte de meclis üyeleri cep telefonlarını görevliye bırakıp kabine geçti.

Üye dağılımı

Adana Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 34 üyesi bulunuyor. Üyelerin 13'ü Ak Partili, 10'u CHP'li, 9'u MHP'li, ikisi de bağımsız. Belediye başkan vekilliği için yapılan seçimlerde ilk turda Çelikcan 12, Coşkuntuncel 11, Arıkan 10 oy almış, 1 oy boş çıkmıştı. İkinci turda da Çelikcan'a 13, Arıkan'a 11, Coşkuntuncel'e 10 oy çıkmıştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber