Kireçlenmemek için zayıflayın

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 20 Nisan 2010 08:50, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Kireçlenmeye bağlı hareket kısıtlılığında özellikle kilo büyük risk faktörü. Kadınlarda 5 kilo vermek dahi dizde kireçlenme riskini yarı yarıya azaltıyor. Kilo, bel fıtığına da davetiye çıkarıyor

Beyin kanamasından kireçlenmeye, nörolojik sakatlıklardan felce ve hatta kırıklara kadar, hareket kısıtlılığı her yaşta karşımıza çıkabiliyor. Toplumun yaş ortalamasının artmasıyla da hareket kısıtlılığına yol açan hastalıkların görülme sıklığı artıyor, bu da hem hasta hem de ailesinin yaşamını etkileyerek sosyal ve maddi açıdan sorunlar yaratıyor. Hareket kısıtlılığı, nöroloji, beyin cerrahi, fizik tedavi ve rehabilitasyon ve bazen de ortopedinin birlikte çalışmasını gerektiren komplike bir tedavi gerektiriyor. Avrasya Hospital'dan uzman hekimler, günlük hayatı zehir edebilen, hatta bazen yatağa bile bağlayabilen bu rahatsızlıklar hakkında önemli bilgiler veriyor.

KİLO VER, RİSKİ AZALT

Avrasya Hospital'dan ortopedi uzmanı Dr. Özgür Ortak, ilerlemiş eklem hasarı ve kireçlenmelerin en sık karşılaşılan ortopedik hareket kısıtlılığı nedenlerinden olduğuna değinerek ?Zamanında tanı alamamış romatizmal hastalıklar da eklemlerde ciddi kalıcı problemlere neden olabilir. Özellikle birden çok eklemi, eklemlerle beraber omurgayı tutan romatizmal hastalıklar hareket kısıtlılığı oluşturur? diyor. Kireçlenmenin kıkırdakta başladığını belirten Dr. Ortak ?Kıkırdak altındaki kemiği, eklem kapsülünü ve eklem çevresindeki bağları etkiler. Diz, vücudun en fazla ağırlık taşıyan ve dolayısıyla kireçlenmeden en fazla etkilenen eklemlerinden biridir. Özellikle orta yaş ve yaşlı, menopoz sonrası dönemdeki kadınlarda görülme sıklığı artar. Kilo büyük faktör. Mesela kadınların sadece 5 kilo vermesiyle bile dizde kireçlenme riski yarı yarıya azalır? diye konuşuyor.

YUMUŞAK AYAKKABI

Kireçlenmelerin tedavisinde hasta eğitimi, eklem hareketi ve kas gücü için uygun egzersizler ile bazen de yardımcı ortez ve yürüme araçları, ayakkabı modifikasyonları, fizik tedavi hareketleri, ilaç, ilerlemiş vakalarda da

cerrahi uygulanır. Kireçlenmeye

önlem olarak:

? Hareketli kalın ama ağrı sınırına gelmeden duracak şekilde yürümeyi öğrenin.

? Uzun süre dikilmeyin, sandalye yüksekliğinden daha alçak yerlere oturmayın.

? Diz çökmeyin

? Yüksek tuvalet kullanmayın

? Yumuşak tabanlı ayakkabı giyin.

Sandalyede destek gerek

Avrasya Hospital Beyin Cerrahi Bölümünden Doç. Dr. Arif Önder de eskiden yaşlı nüfusta görmeye pek çoğumuzun hayatını karartan bel fıtığıyla ilgili önemli bilgiler verdi: Ağır kaldırmak veya ters bir hareket gibi pek çok dış faktörün yanında kişiye ait faktörler de bel fıtığının oluşmasında rol oynuyor. Eğilerek veya uzanarak bir yük kaldırmak diskler üzerine binen yükün asimetrik olmasına neden olur ve bel fıtığına davetiye çıkarır. Bele en az yükün bindiği pozisyon, sırtüstü yatıp bacaklarının altını bir cisimle destekleyerek hafifçe yükseltmekle oluyor. Sandalyede desteksiz otururken bele binen yük, dikilmekten bile daha zararlı. Daha da kötüsü sandalyede otururken öne eğilerek yerden bir cismi almak. En kötüsü ise ayaktayken öne eğilip dizleri kırmadan yerdeki bir ağırlığı kaldırmak. Öksürmek, gerinmek veya kahkaha ile gülmek ise belde yer alan disklerdeki basıncı bariz şekilde artırır.

ÖZLEM YURTÇU

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber