Öğrenciler bu soruları çözemedi, siz çözer misiniz?

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 21 Nisan 2010 11:35, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Milli Eğitim Bakanlığı daha önce uygulanan başarı tespit sınavlarını ?Öğretim programlarının yaklaşımıyla örtüşmeyen, öğrencinin bilgisinin ölçülmesine ağırlık vererek tek yönlü ölçüm yapan, ilgili sınıf düzeyinin kazanımlarıyla ilişkisiz madde kökleriyle oluşturulan, geçerliliği ve güvenilirliği düşük başarı değerlendirme sınavlarının yapılmasının uygun olmayacağı? gerekçesiyle 03/11/2008 tarihinde yayımlandığı 2008/75 nolu genelge ile yürürlükten kaldırmış, 04/02/2010 tarihinde yayımladığı 2010/10 nolu genelge ile yeniden uygulanmasını emretmiştir. Bu dosyamızda bir ilimizde yapılan başarı tespit sınavını ele aldık.

Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Genel Müdürlüğün 04/02/2010 tarih ve 3001 sayılı, 2010/10 nolu genelgesine göre artık 6, 7 ve 8'inci sınıflara yönelik olarak 2009?2010 ve 2010?2011 eğitim öğretim yıllarında her dönem birer defa olmak üzere toplam 3 deneme sınavı yapılacaktır.

Bu genelgeye göre;

Yenilenen ilköğretim programlarının temel felsefesi, öğrenci merkezli öğrenme anlayışına dayanmaktadır. Öğrencilerin bireysel farklılıkları, ilgileri ve ihtiyaçlarının ön plana çıkarıldığı öğretim programlarında bilginin yanında beceri, tutum ve değerlerin de kazandırılması amaçlanmıştır. Bu bağlamda uygun yöntem ve teknikler kullanılarak öğrencilerin öğrenme yaşantılarında aktif rol almaları esas alınmıştır. Ayrıca öğrencilerin kazanımlara ulaşma seviyelerini doğru şekilde ölçecek nitelikte ve sürece dayalı değerlendirme uygulamalarının gerekliliği de öğretim programlarında belirtilmiştir.

Ölçme ve değerlendirmedeki yeni uygulamalara bağlı olarak ortaöğretime geçiş sistemi yeniden yapılandırılmış, buna göre Bakanlıkça her yıl merkezî düzeyde seviye belirleme sınavları (SBS) uygulamaya konulmuştur. Bu sınava ilişkin hükümler Millî Eğitim Bakanlığı İlköğretim Kurumları Yönetmeliği ve 26/10/2007 tarihli ve 178 sayılı Talim ve Terbiye Kurulu Kararı eki Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumlarına Geçiş Yönergesinde belirtilmiştir.

Milli Eğitim Bakanlığı daha önce uygulanan başarı tespit sınavlarını ?Öğretim programlarının yaklaşımıyla örtüşmeyen, öğrencinin bilgisinin ölçülmesine ağırlık vererek tek yönlü ölçüm yapan, ilgili sınıf düzeyinin kazanımlarıyla ilişkisiz madde kökleriyle oluşturulan, geçerliliği ve güvenilirliği düşük başarı değerlendirme sınavlarının yapılmasının uygun olmayacağı? gerekçesiyle 03/11/2008 tarihinde yayımlandığı 2008/75 nolu genelge ile yürürlükten kaldırılmıştır.

Ancak Valiliklerce, eğitim öğretimde başarının yükseltilebilmesi amacıyla gerekli tedbirlerin alınabilmesi için öğretim programlarının etkili şekilde uygulanıp uygulanmadığının, birlikteliğin sağlanıp sağlanmadığının bilinmesine ihtiyaç duyulduğu ve il bazında öğretim programlarındaki kazanımların gerçek düzeylerinin ölçülmesine yönelik soru hazırlama kültürünün oluştuğu belirtilerek deneme sınavlarının yapılması talep edilmektedir. Bu nedenle 6, 7 ve 8'inci sınıflara yönelik olarak 2009?2010 ve 2010?2011 eğitim öğretim yıllarında her dönem birer defa olmak üzere toplam 3 deneme sınavının yapılmasının uygun olacağı Bakanlıkça değerlendirilmektedir.

Bu amaçla yapılacak başarı tespit sınavlarında aşağıdaki hususlar göz önüne alınacaktır:

Sınavların hazırlanması aşamasında; 26/10/2007 tarihli ve 178 sayılı Talim ve Terbiye Kurulu Kararı eki Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumlarına Geçiş Yönerge dikkate alınacak, sınav soruları alanında uzman kişiler tarafından hazırlanacak ve öğretim programlarının felsefesine uygun, öğrencilerin programlardaki kazanımları edinme düzeylerini ölçebilecek nitelik ve içerikte olacak, öğrencileri başarıları bakımından sıralama gibi bir amaç taşımaması esas alınacaktır.

Sınavların uygulanması aşamasında; öğrencilerin sınava katılması zorunlu tutulmayacak, maddi durumu yeterli olmayan öğrencilerin sınava katılmaları için gerekli tedbirler alınacak, sınavlar il düzeyinde uygulanacak ve nüfusu 100.000'i aşan ilçe merkezlerinde de bağımsız deneme sınavları yapılabilecektir.

Sınavların uygulanmasından sonraki aşamada; öğrencilere, öğretmenlere, yöneticilere ve velilere sınavlarla ilgili geri bildirim sağlayan raporlar verilecek, sınav sonuçlan dikkate alınarak il/ilçe ve okul düzeyinde eğitim öğretim sürecini geliştirmeye yönelik çalışmaların yapılması sağlanacaktır.

İl düzeyinde yapılacak başarı tespit sınavlarına ilişkin soru kitapçıkları ile ilçe bazlı olmak üzere sınav kapsamındaki derslere ait başarı ortalamalarını gösteren genel rapor, İlköğretim Genci Müdürlüğüne sınavın uygulandığı dönem sonu itibariyle ulaştırılacaktır.

Başarı tespit sınavlarının planlama, uygulama ve değerlendirilmesine ilişkin hususlar ilköğretim müfettişlerince takip ve kontrol edilecektir.

Konuyla ilgili gerekli tedbirler Valiliklerce alınacaktır.

Başarı tespit sınavlarının yapılmasını emreden bu genelge hükümlerine göre bir ilimizde yapılan bir başarı tespit sınavını ele alalım;

1-Bu ilimizde daha önce uygulanan başarı tespit sınavları soru hazırlama komisyonları oluşturularak Hazırlanan sorular milli eğitim müdürlüğünün baskı makinelerin da çoğaltılıp, sınavlar yapılmaktaydı. Yine milli eğitim müdürlüğüne ait olan optik okuyucularla okutulmaktaydı. Bu şekilde yapılan sınavlarda maliyet çok düşük olmaktaydı. 2003?2006 döneminde İl Eğitim Hizmetlerinin Sınav Hizmetleri Bölümü öncülüğünde Millî Eğitim'de bir birim oluşturulmuştu. Amatörce başlayan bu faaliyet 2005 başında profesyonel kalitede bir ekibe dönüşmüştü. Neredeyse ÖSYM ile rekabet edecek düzeyde Sınavlar hazırlanıp uygulanmıştı. 2005?2006 döneminde yapılan sınavlar komşu illerin ilçelerinde de uygulanmış ve tam not almıştı. Bu baskı makineleri şu anda bir okulun deposunda atıl bir vaziyette yatmaktadır. Bu güne kadar ne tamiratı ne de bakımı yapılmıştır.

2-Milli Eğitim Müdürlüğünün elinde baskı makinesi, optik okuyucu ve tecrübeli bir komisyon bulunmasına rağmen başarı tespit sınav sorularının basımının özel sektöre yaptırılmasına karar verilmiş ve üç firmaya davet gönderilerek ihaleye davet edilmişlerdir. En düşük fiyatı veren firma 75 ve 90 kuruş ile ihaleyi almaya hak kazanmıştır. Elbette en düşük fiyatı verdikleri için diyebileceğimiz hiçbir şey yoktur. Milli Eğitim Müdürlüğü'nün baskı makineleri dururken neden ihale yolu seçilerek sorular özel sektöre bastırılmaktadır? Soru kitapçıklarını basan bu şirkete 60 milyar ödenecektir. Bu durumdan sayın valimiz ve İl Müdürü haberdar mıdır? Haberdarsa ne gibi önlemler almış ve hangi soruşturmayı başlatmıştır? Bu konuda Sayın Bakanlık Müfettişlerimiz bir işlem yapabilecek midir? Çünkü yapılan bu başarı tespit sınavı tamamen amacından uzak yapılmış soruların çoğunluğu hatalı basılmıştır. Düzeltilmiş sorular sınav başladıktan çok sonra okullara e-mail ile iletilmiştir sınavın ortasında okul bunu fotokopi ile çoğaltıp nasıl dağıtacaktır. Öğrenci motivasyonu soruları görünce sıfıra inmiştir. Sorular ve cevap anahtarı sınıflara göre paketlenip gönderilmemiştir. Sırf bu nedenden dolayı sınav sabah oturumuna çok geç başlamıştır. Anadolu ve fen lisesi öğrencileri ilk bakışta hatalı soruları fark ettikleri için soruları çözmeye çalışmamışlardır. Geçerliliği ve güvenilirliği düşük olan bu başarı değerlendirme sınavı için şirkete ödeme yapılmamalıdır.

3- Özel dershanelerin bir liraya yaptığı bu sınavlarda Öğrencilerden 2 lira toplanmış bazı okullar ise 3 lira toplamıştır. Sınava girecek öğrencilerden 2:00 TL toplanmasının uygun olacağı resmi yazı ile belirtildiği halde bazı okullarda neden 3:00 TL toplandığı bu işin ayrı bir boyutudur. Bu ilde 105 bin öğrenci vardır. 1 - 5. sınıf öğrencileri çıkardığımızda yaklaşık 60 bin öğrenci kalmaktadır. Kabaca bir hesap yaptığımızda 1,1*60.000=66.000.00 TL yapmaktadır. Bir kısım öğrencinin sınav ücretini ödemediğini düşündüğümüzde yaklaşık 60.000:00 TL para ne olacaktır? Öğrencilerden neden iki katından fazla para toplama yoluna gidilmiştir?

Geçerliliği ve güvenilirliği düşük dediğimiz bu başarı değerlendirme sınavının hatalı soruları bu soruları öğrenciler çözemedi bakalım siz çözebilecek misiniz?

Matematik sorularındaki matematiksel işaretlerin olmadığına dikkat ediniz.

Ahmet Kandemir
Memurlar.net Öğretmenler Bölüm Sorumlusu

İşte başarı tespit etmek için hazırlanan sorular;

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber