40 bin polise askerlik müjdesi

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 24 Nisan 2010 08:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, polislerin askerlik yapmaması konusunda çalışma yürüttüklerini açıkladı. Meclis kulisinde gazetecilerin, 'Polislerin askerlik sorununun ne zaman çözüleceğine' dair sorularını cevaplandıran Atalay, çalışmanın henüz bakanlık bünyesinde olduğunu ve hükümetin gündemine gelmediğini belirtti.

Askerliğini yapmayan 40 bin civarında polis olduğu bilgisini veren Bakan Atalay, "Biz polislerin askerlik yapmasını istemiyoruz. Zaten hayatları boyunca güvenlik hizmetlerinin içindeler. Bu konularla ilgili raporlarımız, çalışmalarımız hazır. Ancak henüz Bakanlar Kurulu'nda görüşülmedi ve bir karar oluşturmadık. Genelkurmay veya Milli Savunma Bakanlığı ile de görüşülmedi. 'Reddedildi' şeklindeki haberler doğru değil. Sorunun çözülmesi için çalışıyoruz." dedi. Emniyet'in polis ihtiyacının olduğunu, 20 bin yeni polis almak için hazırlık yaptıklarını ifade eden Atalay, polislerin askere gitmesi halinde polis ihtiyacının daha da büyüyeceğini kaydetti.

İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan tasarıda, polislerin 2 aylık temel askerlik eğitiminden sonra Doğu ve Güneydoğu'da askerlik görevi altında görevlerini ifa etmesi öngörülüyordu. Askerlikten sayılacak sürenin 'şark hizmeti' olarak kabul edileceği belirtiliyordu. Tasarı, kamuoyundan da destek buldu. Emekli Emniyet Müdürleri Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Genel Başkanı Hasan Yücesan, polislerin görevlerini sürdürürken zaten askerlik yaptığına dikkat çekti. Uzun süreli askerlik görevinin güvenlik zafiyeti oluşturacağını belirten Yücesan, "Her polis asker gibidir. Her asker de polis gibidir." dedi. Aynı derneğin İstanbul Şubesi Başkanı Yalçın Çakıcı da polislerin askerlik görevlerine temel eğitimleri aldıktan sonra kendi mesleklerinde devam etmeleri gerektiğini, bunun daha önce de uygulandığını kaydetti

ZAMAN


Turan YILMAZ

Hükümet, bedelli askerlikten sonra yaklaşık 40 bin polis için büyük sıkıntı yaratan askerlik sorununa çözümü de gündemine aldı.

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, polisin askerlik sorununa çözüm olacak alternatifli bir çalışma yaptığını belirterek, tamamladığı çalışmasını yakında hükümete sunacağını açıkladı.

Çalışmamı tamamladım

?Çalışmamı tamamladım, dosyam hazır? diyen Atalay, çalışmasının, bu polislerin 1-2 aylık temel eğitimin ardından askerliklerini, polislik görevleri sırasında tamamlamalarını öngördüğünü söyledi. Çalışmasını henüz kimseyle paylaşmadığını belirten Atalay, şunları söyledi:

?Şu anda 40 bin polisimiz bu durumda. Bunların çoğu da uzun dönem askerlik yapacak. Bizim ise polis eksiğimiz var. Zaten polis ihtiyacımız olduğu için bu yıl 20 bin polis daha alıyoruz. Bana göre polisler askerlik yapmamalı. Çünkü zaten aynı eğitimi alıyorlar. Alternatifli bir çalışma yaptım. Bu durumdaki polislerimiz 1-2 aylık temel eğitimin ardından askerlik görevlerini polis olarak yapabilirler. Bu konunun üzerinde ciddi olarak duruyoruz. Polisimizin de moralini yüksek tutmasını istiyoruz. Ancak bunun zamanlaması konusunda şimdiden bir şey söyleyemem. Ben dosyamı hazırladım. Önce hükümetimize sunup, kendi aramızda konuşacağız. Sonra da Savunma Bakanlığımızla paylaşacağız.?

Genelkurmay'la görüşmedim

Atalay, bu konudaki çalışmanın Genelkurmay Başkanlığı'na sunulduğu ve olumsuz karşılandığı yönündeki iddiaları yalanladı. Atalay, ?Bizim şu ana kadar Genelkurmay ile bu konuda bir görüşmemiz olmadı? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber