Tüp bebekte tek embriyo krizi

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 26 Nisan 2010 08:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

35 yaşından küçük kadınlara tek embriyo transferi şartı başarı oranını düşürdü, sektörü olumsuz etkiledi

AYŞEGÜL AYDOĞAN ATAKAN İstanbul

Uzmanlar, yeni Tüp Bebek Yönetmeliği'yle 35 yaşından genç kadınlara getirilen tek embriyo şartının tüp bebek uygulamalarında başarı oranını düşürdüğünü belirtti. Kadın ve Doğum Hastalıkları uzmanı Dr. Hakan Özörnek, ?Tek embriyo transferiyle gebelik oranı yüzde 35'e indi. Bu, hastaların üçte ikisinin ilk tedavilerinde gebe kalamayacağı anlamana geliyor? dedi.

6 Mart'ta yürürlüğe giren yeni Tüp Bebek Yönetmeliği ile transfer edilen embriyo sayısına yasal sınırlamalar getirildi. Yeni düzenlemeyle 35 yaş altında birinci ve ikinci uygulamada sadece bir embriyo, üçüncü ve sonraki uygulamalarda iki embriyo, 35 yaş sonrasında ise ancak iki embriyo transferine izin verildi. Uzmanlar, bu düzenlemenin tüp bebek uygulamalarında başarı oranını düştüğünü söyledi.

Yaş yükseltme düşüncesi

Her geçen gün kısır çift sayısının arttığını belirten Dr. Hakan Özörnek, Türkiye'de her yedi çiftten birinin kısır olduğunu belirtti. Tek embriyo transferiyle gebelik oranının yüzde 35'e indiğini vurgulayan Özörnek özetle şunları söyledi:

?Bu, hastaların üçte ikisinin ilk tedavilerinde gebe kalamayacağı anlamına geliyor. Hastaların çoğunun tedaviyi ceplerinden ödüyor. Bu tedaviyi bir kez yaptırabilecek kadar parası olanların üçte ikisi çocuk sahibi olamayacak. İkiz gebeliklerin önlenmesi için tüp bebeğe başvuran ailelerin üçte ikisinin çocuksuz kalması noktasına gelinmemeliydi.?

Ufuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Dr. Rıdvan Ege Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Recai Pabuçcu da bu düzenlemeden sonra yaptıkları tüp bebek uygulamalarında başarı oranlarında gözle görülür düşüşler olduğunu bildirdi. Tek embriyo transferine izin verilen ülkelerde, devlet katkısının daha fazla olduğunu belirten Pabuçcu bu nedenlerden dolayı, birden fazla embriyo transferi yaptırabilmek için yaşını büyütmeyi düşünen hastalar bulunduğunu belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber