12 Eylül sonrasında idam edilen sağcı ve solcuların ismi okununca, tartışma çıktı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 28 Nisan 2010 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Genel Kurulunda, Anayasa değişikliği teklifinin 25. maddesi üzerindeki görüşmelerde, AK Parti'li milletvekilleri ile MHP'li milletvekilleri arasında tartışma yaşandı.

Genel Kurulda, değişiklik teklifinin, Anayasanın, 12 Eylül dönemindeki Milli Güvenlik Konseyi üyeleriyle bu dönemde kurulan Hükümetler ve Danışma Meclisinde görev alanların yargılanmasını önleyen Geçici 15. maddesinin yürürlükten kaldırılmasını öngören 25. maddesi üzerine, AK Parti Grubu adına Grup Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı söz aldı.

Geçici 15. maddenin, aynı zamanda darbe heveslilerine cesaret ve güven verdiğini belirten Bahçekapılı, darbe yapanın da darbeye teşebbüs edenin de yargıya hesap vermesi gerektiğini söyledi. Geçici 15. maddenin, 12 Eylül darbesini yapanların yargılanmasını önleyen bir madde olduğunu belirten Bahçekapılı, "Ancak bugün, milletvekili olan bizler, kabul oylarımızla geçici 15. maddeyi Anayasa metninden çıkarak, bu maddeyle korunanlara, 'Sizler sorumlusunuz. Bu darbeyi siz yaptınız. Ayrıcalığınız yoktur. Suç işlediniz' demek zorundayız" diye konuştu.

Şair Nevzat Çelik'in şiirlerinden örnek veren Bahçekapılı, özellikle 1960 doğumluların gençliklerini yaşayamadığını, korkusuzca direndiklerini, ancak bu darbeyi gerçekleştirenlerin, geçici 15. maddeye sığındıklarını, korktuklarını dile getirdi.

Geçici 15. maddenin kaldırılması için kullanılacak oyların önemli olduğunu kaydeden Bahçekapılı, bu görev halkın, milletin, milletvekillerine yüklediği sorumluluğun yerine getirilmesi olarak kabul etiğini ve bundan onur duyduğunu söyledi.

Özgür olmayan bir iradenin, özgürlük ve demokrasi mücadelesi yapamayacağını anlatan Bahçekapılı, kendi içinde demokratik kültürünü geliştiremeyenlerin, özgürlükten bahsedemeyeceğini dile getirdi.

Oy vermenin özgür iradenin, demokratik toplum yapılanmasının esası olduğunu belirten Bahçekapılı, "Elbette oy kullanmamak da bir haktır. Ama öyle anlar vardır ki oy vermek tarihi bir sorumluluk arz eder" diye konuştu. Ayşegül Bahçekapılı, daha sonra, 12 Eylül darbesinde idam edilen sağcı ve solcuların isimlerini sıralayarak, "Onları, kabul oylarımızla selamlayalım. Ben bugün, Anayasa değişikliği teklifinde imzası olan milletvekili olarak rahat uyuyacağım. Çünkü Geçici 15. maddenin Anayasa metninden çıkarılmasına yönelik verdiğim kabul oyu ile bir nebze olsun vicdanımı özgürleştireceğim" diye konuştu.

Bahçekapılı'nın konuşması sırasında MHP sıralarından tepki gösterilmesi üzerine, AK Parti'li milletvekilleri ile MHP'li milletvekilleri arasında tartışma çıktı.

MHP Yozgat Milletvekili Mehmet Ekici, AK Parti'li milletvekillerine yönelik, "O arslanlara, işkenceden ölenlere yazık. Siz, hayatınızda bir gün acı görmediniz" diye bağırdı. Her iki gruptan da birbirlerinin üzerine yürümek isteyen bazı milletvekilleri, diğer milletvekilleri tarafından engellenmeye çalışıldı.

Tartışmanın devam etmesi üzerine, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, oturuma ara verdi. Tartışma verilen arada da bir süre devam etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber