'Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmelik' mağduriyetlere sebep oluyor

Haber Giriş : 16 Temmuz 2003 00:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

"Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmelik" mağduriyetlere sebep oluyor

Ben bir ilköğretim okulunda sınıf öğretmeni olarak çalışıyorum. 2 Haziran 2001 tarihinde açılan Yönetici Seçme Sınavı'na başvurdum. Başvuruyu takiben açılan birinci sınavda 81 puan alarak Edirne'de il birincisi oldum. Mektubumun ekinde belirttiğim derslerden, üniversite hocalarının ve alanında uzman müfettişlerin 02-27 Eylül 2002 tarihleri arasında verdikleri Eğitim Yönetimi Kursu'na katıldım. Kursun sonunda açılan değerlendirme sınavında 87 puan alarak yine il birincisi oldum. Dikkatinizi çekmek istediğim husus şudur: Yönetici Seçme Sınavı düzenlenirken başvuracak adaylarda sadece 5 yıl öğretmenlik yapma ve iyi sicil sahibi olma şartları aranıyordu. Diğer bir ifadeyle, daha öncesinde müdür yardımcılığı yapma şartı aranmıyordu. Tuhaflık şurada:Yönetici Seçme Sınavı'na başvurmak için yöneticilik yapmış olma şartı aranmıyor ama (A) tipi kurum yöneticiliğine atanmak için en az bir yıl süreyle müdür başyardımcılığı ya da müdür yardımcılığı yapmış olma şartı aranıyor. Bu durumda, açılan her iki sınavı da il birincisi olarak kazanan ben ve benim gibiler yöneticiliğe başvuramıyor.

Yönetici Seçme Sınavına başvururken böyle bir şart aranmıyor. Ancak, atanma isteğinde bulunurken böyle bir şartın aranmasını anlamak çok güç. Çünkü mevcut yönetici adaylarının böyle bir imkan bulması mümkün gözükmüyor. Sertifikaların beş yıllık geçerlilik süresi ve müdür yardımcılığı atamalarında kurum içinden istekte bulunanlara öncelik verilmesi de dikkate alındığında bir yanlışlığın ve mağduriyetin olacağı anlaşılıyor.

1998 ve 1999 yıllarında yapılan Yönetici Seçme Sınavlarını kazananlarda bu özel şart aranmadı/aranmıyor. 2001 yılındaki sınavı kazananlarda bu özel şart aranıyor.

Ayrıca ben her ne kadar müdür yardımcılığı yapmamış olsam da, üç yıl süreyle Müdür Yetkili Öğretmen olarak görev yaptım.Müdür Yetkili Öğretmenlik, daha önceden, müdür yardımcılığıyla birlikte birinci kademe yöneticilikten sayılıyordu. Ama Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmelik'te yapılan değişiklik ile Müdür Yetkili Öğretmenlik birinci kademe yöneticilikten çıkarıldı.

Sonuç olarak, bizim gibi birçok elemeden geçerek belli bir noktaya gelmiş yönetici adaylarının, sadece geçmişte müdür yardımcılığı yapmamış olmalarından dolayı yöneticiliğe başvuramayacak olmalarının, Türkiye'mizin yetişmiş insan kaynaklarını harcamasının bir halkası olacağını düşünüyor ve konunun düzeltilmesi gerektiğine inanıyorum.

İrfan Ballı
Sınıf Öğretmeni


Ek:
Okul ve kurum Yöneticileri Seçme Sınavı Konuları:

1-Türkçe-Kompozisyon

2-Türkiye Cumhuriyeti İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük

3-Kamu Yönetimi İle İlgili Mevzuat
Milli Eğitim Mevzuatı
Eğitim Yönetimi ve Eğitim Sistemi

Hizmetiçi Eğitim Süresince Görülen Dersler:
1. Yönetim Biliminin Alanı ve Kapsamı
2. Yönetim Hukuku
3. Demokrasi ve İnsan Hakları
4. Eğitim ve Okul yönetimi
5. Değişme ve Yenileşme
6. Toplam Kalite Yönetimi
7. Okul ve Çevre İlişkileri
8. İletişim ve Sosyal Etkileşim Becerisi
9. Liderlik
10. Öğrenme-Öğretme Kuram ve Yöntemleri
11. Çağdaş Eğitim Teknolojisi ve Okulda Etkin Kullanımı
12. Denetim ve Değerlendirme
13. İnsan Kaynaklarının yönetimi
14. Rehberlik

Hizmetiçi Eğitimin sonunda Değerlendirme Sınavı yapılmaktadır. Değerlendirme sınavı sonucunda, (C) tipi kurum müdürlüğü için en az 70, (B) tipi kurum müdürlüğü için en az 75, (A) tipi kurum müdürlüğü için en az 80 puan almış olmak gerekmektedir.

Köylerde bulunan İlköğretim Okullarının tamamına yakını da (A) tipi kurum olarak belirlenmiştir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber