Ambulans kazalarının sebebi, şoförlük eğitimi almayan teknisyenler

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 29 Nisan 2010 11:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Sağlık Sen, ambulans kazalarının, şoförlük eğitimi almayan acil tıp teknisyenlerinin, ambulans şoförü olarak görevlendirilmesi nedeniyle meydana geldiğini bildirdi.

Türk Sağlık-Sen tarafından 112 Acil servis hizmetlerinin ve çalışanların sorunları ile ilgili bir rapor hazırlandı. Raporda mesleği gereği şoförlük eğitimi almayan Acil tıp teknisyenlerinin, ambulans şoförü olarak görevlendirildikleri belirtildi. Bu görevlendirme nedeniyle ambulans kazalarında artış olduğuna dikkat çekilerek bu görevlendirmelerin iptal edilmesi istendi.

112 Acil sağlık hizmetlerinin sunumu sırasında meydana gelen kazalarda hasarın çalışanlardan tahsil edildiğine dikkat çekilerek görev kusurlarından kaynaklı maddi zararların kurumca karşılanması gerektiği vurgulandı. Kazalarda hayatlarının kaybeden personelin ailelerini tazminat ödenmesi istendi.

112 Acil servislerin gereksiz meşgul edenler ve asılsız ihbarda bulunanlar yasal yaptırım uygulanmasının istenildiği raporda Sağlık Bakanlığı'nca 112 acil servislerin farklı amaçlar için kullanılmasının önüne geçilmesi için vatandaşın iletişim araçları ile bilgilendirilmesi ve ambulanslara uyarı yazıları yazılması istendi.

Sağlık Bakanlığı'nın acil servis hizmetlerini hizmet alımı yoluyla gördürmek gibi bir anlayışa sahip olduğu ifade edilen raporda, "Hizmet alımı yöntemi ile istihdam edilecek personelin mali ve sosyal haklarında yaşanacak yoksunluk bu alanda eğitim gören kişilerin mağduriyetine sebebiyet verecektir. Öte yandan, söz konusu hizmetlerin bu şekilde kamu hizmeti olmaktan çıkarılması halinde telafisi güç zararlar oluşacaktır. Maliyet hesabı yapılarak bu alanda hizmet alımına gidilmesi hizmet kalitesini düşüreceği gibi etkinliğini de azaltacaktır. Bu nedenle, etkin denetim ve periyodik eğitim metodu ile kamu hizmeti olarak sürdürülmesine devam edilmesi gerekir." denildi.

Raporda 112 acil sağlık hizmetlerinin yürütülmesi için oluşturulan birimlerin fiziki, hizmet sunum şartları, araç-gereç ve teknik donanımlarına ilişkin standartların personelin görüş ve önerileri alınarak yeniden belirlenmesi gerektiğine dikkat çekilerek; hizmet sunumunda yeknesaklığın sağlanması, standartlara uygun olmayan birimlerin uygun hale getirilene kadar kapatılması istendi.

Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, hazırlanan raporda belirtilen diğer sorunların çözüme kavuşturulması için de Sağlık Bakanlığı nezdinde çalışmalara başladıklarını söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber