Vali Atış: Okul müdürlerinin ihmaline göz yummayacağım

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 30 Nisan 2010 15:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye genelinde artış gösteren öğrenci kaynaklı intihar girişimleri, şiddet ve saldırgan davranışlar yetkilileri harekete geçirdi.

Adana Milli Eğitim Müdürlüğü, bu olaylarda alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi amacıyla "Eğitim ortamında şiddet ve intiharın önlenmesi" konulu toplantı düzenledi.

Seyhan Kültür Merkezi'ndeki programın açılışında konuşan Vali İlhan Atış, çocukların daha iyi yetişmesi için özellikle rehber öğretmenlere büyük iş düştüğünü hatırlattı.

Adana'daki okullarda şiddetin azaldığı; fakat bitmediğinin altını çizen Atış, şiddet ifadesi yerine 'kavga' kelimesinin kullanılmasının daha doğru olacağını belirtti. Okul müdürleri, öğretmen ve velilerin daha özenli davranmaları halinde çocukların her türlü istismara karşı korunabileceğine dikkat çeken Atış, "Eğer bir okul müdürü sabah aynaya baktığında görevinde yetersiz olduğunu düşünüyorsa, ya bu eksikliğini gidermeli veya Milli Eğitim Müdürlüğü'ne gidip, bu işten ayrılmalıdır. Yapamamak ayıp değildir. Bir tek olay bile beni günlerce uykusuz bırakıyor.'Bir müdür veya müdür yardımcısı nasıl böyle yapar' diye resmen günlerim zehir oluyor. Benim böyle oluyorsa, velilerin nasıl oluyor, çok merak ediyorum." dedi.

Öğretmenlik mesleğinin çok önemli olduğunu vurgulayan Atış, eğitimcilere ?her hangi bir mal veya para değil? ülkenin geleceği olan çocukların emanet edildiğini ifade etti. Rehber öğretmenlere çok sorumluluk düştüğünü dile getiren Atış, şöyle devam etti: "Rehber öğretmen bir hakim gibidir. Tarafsız, bağımsız ve objektiftir. Rehber öğretmenlerimiz hiçbir şeyden çekinmeden hizmetlerini yapsınlar. Biz yanlarındayız. Çok önemli olduklarını bilsinler. Okullarda Adana halkının yere bakmasına sebep olacak, hiçbir şey istemiyorum. Çünkü isterseniz başarırsınız. Öğretmenler isterse yüzümüzü kızartacak bir hadise meydana gelmez. Bunu tek koşulu; çok çalışmak ve koltuğu biraz soğuk bırakmaktan geçiyor."

Akşam zili çalmadan okullu terk eden müdür ve öğretmenlere tepki gösteren Atış, bu kişilerin tatil zamanlarında da öğrenciyi mahallede takip etmesini istedi. Yakında 'öğrencim nerede' adlı bir kampanya başlatacaklarını anlatan Atış, anne baba ve öğretmenlerin çocuğun nerede olduğunu bilmesi gerektiğine işaret etti. Atış, "İddia ediyorum ki polise taş atan yavrularımız bulunduğu yere öğretmenler gitse, onları ellerinde tutup götürürler. Çocuklar polisi taşlamaz. Ama hiç öğretmen, müdür ve mahalle muhtarı ortada yoktur. Doğal olarak polis ile çocuk karşı karşıya kalıyor. Nüfusumuzun dörtte biri olan 459 bin çocuğa öğretmenler hükmediyor. Sizden daha özen ve dikkat istiyoruz. Bundan sonra okul müdürlerinin en ufak ihmaline göz yummayacağım."şeklinde konuştu.

"Şiddeti önlemede alınan güvenlik tedbirlerini" anlatan Çocuk Şubesi Müdürü Akın Zaimoğlu ise Adana 2008?2009 eğitim?öğretim döneminde meydana gelen 69 olay sayısının 2009?2010 sezonunda 64'e gerilediğini bildirdi. Kentte geçen yıl ve 2010'un ilk dört ayında toplam 23'ü ilköğretim toplam 64 öğrencinin terör ve toplumsal olaylara karıştığını söyleyen Zaimoğlu, aynı dönemde toplam değişik yaş gruplarında 171 öğrencinin intihar girişiminde bulunduğunu açıkladı. Zaimoğlu, çocukların ailelerini ve öğretmenlerini cezalandırmak, ders başarısızlığı, duygusal ilişkilerde başarısızlık, gelecek kaygısı, değer verilmeme gibi gerekçeleri intihar nedeni olarak gösterdiğini kaydetti. Zaimoğlu, nedeni ne olursa olsun intihar girişimlerinin asla göz ardı edilmemesi uyarısında bulundu. Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Gümüş ise "Okul ortamında şiddet" konulu sunum yaptı.

Yapılan bir araştırmanın sonuçlarına dikkat çeken Gümüş, okulda cezalandırılan çocukların yüzde 47'sinin aynı nedenlerle evlerinde cezalandırıldığını vurguladı. Ailelerin bu yaklaşımının okulun verdiği cezayı onayladığına işaret eden Gümüş, "Okullarda hafta bir iki kez dayak yeme oranı, okullara göre yüzde 2,1 ile yüzde 14,4 arasında değişiklik göstermekte. Son bir yılda öğretmenlerde dayak yeme oranı yüzde 27'lere ulaşmaktadır."dedi.

Milli Eğitim Müdürü Abdulgafur Büyükfırat, Adana'daki okullarda şiddet olaylarında herhangi bir artış olmadığını vurguladı. Büyükfırat, "O zaman böyle bir toplantı neden yapıyorsuz, diye düşünülebilir. Bu dönemde yazılı ve sözlünün bittiği aylardır. Öğrenci rehavete kapılabilir, enerjisini farklı bir yerde kullanabilir." açıklamasını yaptı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber