Ağız içindeki mantar 10 günde, saçtaki mantar bir ayda tedavi edilebiliyor

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 01 Mayıs 2010 23:55, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Havalar ısınıyor mantar tehlikesi artıyor

El, ayak ya da saç demeden vücudun birçok bölümünde hızla yayılan mantar hastalığı, ortak eşya kullanımıyla bulaşıyor. Ağız içindeki mantar 10 günde, saçtaki mantar bir ayda, tırnak mantarı ise altı ayda tedavi edilebiliyor

Daha çok yaz aylarında etkisini gösteren mantar enfeksiyonları, genç-yaşlı, kadın-erkek herkesi tehdit ediyor. Deriye yerleşen mantar hastalıklarının en sık görülen şekli ise ayak mantarları... Amerikan Hastanesi Dermatoloji Bölümü'nden Dr. Buket Pençe; mantar hastalığının, el ve ayakta kaşıntı, kızarıklık, sulanma, sertleşme ve bazen kepeklenme şeklinde kendini gösterdiğini söylüyor. Pençe, kullanılan ilaçların yardımıyla mantarın kolayca iyileşebildiğini belirtiyor.

HASTALIK NASIL BULAŞIYOR?

Mantar; hayvanlardan, topraktan veya hasta insanların havlu, terlik, çorap ve ayakkabılarının ortak kullanımı sonucu bulaşıyor. En çok banyo, plaj ve otel odalarından kapılıyor. Enfeksiyon, hayvanların derisinde taşınıyor, tüy dökülmelerine neden oluyor ve eğer tedavi edilmezse insanlara bulaşıyor. Saçlı deride mantar hastalıkları yalnız çocukluk yaşlarında görülüyor. Ergenlikten sonra saçlı derinin yağ bezlerinde değişiklikler oluşuyor ve mantarların saçlara, saçlı deriye yerleşmesine engel oluyor.

BELİRTİLERİ NELERDİR?

Gövdede yerleşen bir başka mantar hastalığı da halk arasında 'samyeli' denen pembe, sarı, kahve renklerde görülen, hafif kepekli lekelerdir. Yaz tatili öncesinde bu lekeleri farketmeyen kişilerde, güneş sonrası bu bölgeler, güneşten etkilenmedikleri için açık renk görülürler. Mantar hastalıkları genelde kıvrım yerlerini, kapalı, nemli bölgeleri sevdikleri için ayak parmak araları, genital bölge, kadınlarda meme altlarına yerleşirler. El içlerinde de seyrek olarak görülebilirler. Bu bölgelerde keskin sınırlı kızartı, kepek, kaşıntı ve bazen su dolu ufak kabarcıklar şeklinde belirgin hale gelirler. Kıvrım yerlerinde normalde bulunan mantarın, nem artışı ile hastalık yapması da mümkün olmaktadır. Ayaktaki mantarın zamanla tırnaklara bulaşması söz konusu olabildiği gibi tırnak bakımı için ortak kullanılan makas, törpü gibi malzemeler de mantarın yayılmasına vesile olur. Hasta tırnakların şekilleri ve renkleri bozulmakta, kirli-sarı bir renk almakta, kalınlaşmakta ve tebeşir tozu gibi, dokununca ufalanmaktadır.

SAÇ DERİSİNE YERLEŞEN MANTAR KEPEK YAPAR!

Saçlı deriye yerleşen mantar hastalığı, bazen sadece saçlarda kırılma, grileşme, incelme ve deride kepeklenmeyle ortaya çıkıyor. Tedavi sonucunda hiçbir iz bırakmadan kayboluyor. Bazen ise sulantılı, kabuklu yaralar görülüyor. Bu durum tedavi edilse de, saçlar tekrar çıkmayabiliyor. Mantar vücuda yerleşirse, iç içe geçmiş halkalar halinde pembe-kırmızı renkli, kepekli, bazen ufak su dolu kabarcıklarla çevrili ve kaşıntılı lekeler oluşuyor. Zamanla çevreye doğru genişliyor ve sayıları artabiliyor.

NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Mantarın tedavisi için günümüzde son derece etkili kremler, solüsyonlar, pudralar, tırnak cilaları, şampuanlar ve sistemik uygulanan antifungal ilaçlar kullanılıyor. Hastalığın yerleştiği bölgeye uygun ilaçlar, yeterli süre kullanıldıklarında, mantarlar kolayca öldürülebiliyor. Ağız içi veya vajinadaki mantarın 10 günde öldürülebilmesine karşın; deri ve saç mantarı bir ayda, tırnak mantarı ise en az altı ayda tedavi edilebiliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber