Eğitim Bir Sen'li öğretmenlere göre, SBS gerekli

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 04 Mayıs 2010 09:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İlköğretimde yapılan SBS ile ilgili öğrenci ve öğretmenler görüş ayrılığına düştü.

Öğrencilerin kaldırılmasını istediği Seviye Belirleme Sınavı (SBS) ile ilgili öğretmenlerin görüşü alındı. SBS'nin kesinlikle gerekli olduğunu düşünen öğretmenler sınavın öğrencilerin bilgisini ölçtüğünü vurguladı. Eğitim Bir-Sen'in yaptığı SBS ile ilgili anketine Türkiye genelinde bin 103 ilköğretim öğretmeni katıldı. Ankete katılan öğretmenlerin yüzde 70.5'i SBS'nin gerekli olduğunu belirtti. Öğretmenlerin yüzde 29.5'i ise SBS'nin yapılmasına gerek olmadığını savundu.

BİLGİYİ ÖLÇÜYOR

Araştırmaya katılan öğretmenlerin yüzde 50,3'ünün SBS'nin bilgi ölçmeye yönelik bir yapısının olduğuna inandığını ifade etti. Buna karşın sınavın bilgi ölçmeye dönük bir uygulama olmadığını düşünenlerin oranı ise yüzde 26.6 olarak kaydedildi. Öğretmenler arasında SBS'nin öğrencilerin bilgi düzeyini ölçmeye yönelik bir uygulama olduğu görüşünün hakim olduğu aktarıldı.

DERSHANE ELEŞTİRİSİ

SBS'nin öğrencileri dershanelere yönlendirdiğini düşünen öğretmenlerin oranı yüzde 89 iken bunun aksini düşünenlerin oranı ise yüzde 11 oldu. Yapılan anket çalışmasında "Sınıfınızda öğrencilerden kaçı dershaneye gidiyor" sorusuna öğretmenlerin verdiği cevap şöyle: "6'ncı sınıftaki öğrencilerin yüzde 33'ü, 7'nci sınıfların 39,3'ü ve 8'inci sınıfların yüzde 49,3'ü SBS için dershaneye gidiyor."

?KALDIRILSIN' DEMiŞLERDi

Türk Eğitim-Sen'in geçen hafta öğrenciler üzerinde yaptığı SBS anketine göre, öğrencilerin yüzde 58.7'si "SBS kaldırılmalı mı" sorusuna "Evet" yanıtını vermişti. 700 öğrencinin katıldığı anket sonucunda ilköğretime giden çocukların yüzde 67'si sınavın kaldırılarak orta öğretime gidilmesinde okul başarı puanının belirleyici olması gerektiği yönünde görüş bildirmişti. SBS hakkındaki düşünceleri sorulan öğrencilerin cevapları dikkat çekmişti. Öğrencilerin yüzde 47'si 'her sene sınava girilmesinin stres yattığını' ifade etmişti.

SİSTEMİ BEĞENMİYORLAR

Öğrencilerin yüzde 36.2'si SBS'nin 'gayet iyi bir sistem' olduğunu, yüzde 7.8'i 'adil bir sistem olmadığını', yüzde 3'ü 'sistemin öğrencilerin bilgi düzeyini ve performansını ölçmeye yönelik bir sistem olduğunu', yüzde 0.6'sı 'çok kötü bir sistem olduğunu' belirtmişti.

HABER: Hatice YILMAZ / ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber